Stor forskjell mellom før og etter vask.

Fasadevask på 1-2-3

En fasadevask i året holder råten og fukten borte.

Våren er tiden de fleste forbinder med storrengjøring og fasadevask, men høsten passer like bra. Så lenge det ikke er blitt minusgrader, er høsten ypperlig ettersom det er lite sol som tørker inn vann og såpe.

Finn produktene du trenger til husvasken i nettbutikken

Hva er en fasadevask? Vel, det ligger jo litt i ordet. En fasadevask består av at du vasker husets fasade, det vil si yttervegger. Det skader imidlertid ikke å ta en runde på taket også, og se at det er i god stand samt fjerne eventuell mose og rusk, både på tak og i takrenner. 

Hvorfor burde du vaske fasaden hvert år? Vi vasker ikke huset kun på grunn av estetiske grunner - fasadevasken har en nødvendig, vedlikeholdende funksjon. Støv, alger, soppsporer og mer fester seg på veggene i løpet av ett år. Diverse skitt på veggene holder på fuktighet og tilrettelegger for soppvekst - Soppsporene vil utvikle seg til råte med tid. Hvor lang tid det tar før råten blir et problem, avhenger av klima: Råte er glad i fuktighet, og med stadig mildere og fuktigere klima vil soppen vokse raskere enn tidligere. Når vi vasker ytterveggene, fjerner vi problemer og skader før de har inntruffet. En årlig fasadevask sikrer at råten ikke får feste. 

Slik utfører du fasadevasken

Å vaske huset er heldigvis ikke så vanskelig, og det trenger heller ikke å ta lang tid. Har du litt godt selskap og litt fengende musikk, går arbeidet ekstra raskt. Vasken er hakket mer komplisert enn å bare skylle ned veggene med hageslangen. Det er imidlertid der vi starter.

1. Skyll veggen

Skyll veggen du skal jobbe med, ikke start med for stort område av gangen, men ta vegg for vegg, eller deler av veggene om gangen om du har et stort hus. Skyll godt med vann, men bruk heller en vanlig hageslange enn en høytrykkspyler. En høytrykkspyler kan lett gjøre skade på veggen og sende vann inn der vann ikke burde være. Husk også å spyle ovenfra og ned: Kledningen er plassert slik den er for å tåle vann fra oven - regn. Kommer vannet nedenfra, kan den komme seg inn bak kledningen. 

2. Påfør såpe 

Etter veggen er godt skylt, er det på tide med såpe. Her er det snakk om en egen type såpe som er skreddersydd for fasadevask, for eksempel Jotuns Husvask. Bland ut såpen med vann etter pakningens bruksanvisning og påfør med en lavtrykksprøyte. Når du påfører såpe, skal dette gjøres nedenfra og opp, motsatt av hvordan man skyller med vann. Dette er for å forhindre stygge folder og at skitt renner nedover og lager spor. La såpen få virke i noen minutter.

3. Skrubb og skyll veggene

Etter såpen har fått virke, er det på tide å skrubbe veggene med en børste. En børste med forlengerskaft gjør arbeidet enklere og raskere. Om det er snakk om et høyt bygg, og det er behov for stige, pass på at du ivaretar egen sikkerhet gjennom hele vasken. Deretter er det på tide med en ny runde med skylling, igjen ovenfra og ned.

Hvorfor du ikke burde bruke høytrykkspyler

Mange tenker at fasadevasken er fort gjort om man bruker høytrykkspylere, og det er kanskje sant, men det er også en grei sjanse for at du gjør mer skade enn nytte. Høytrykkspyler er et effektivt verktøy for mange oppgaver, blant annet vask av bil, sykler, terrasen, gjerder og hagemøbler, men dessverre ikke fasadevask. Om du ikke justerer trykket og avstanden mellom munning og treverk, kan vannet gjøre skade på treverk, maling og til og med trenge inn bak kledningen. Er kledningen litt slitt og sårbar fra før, er det særlig risikofylt å bruke høytrykkspyler. 

Om du mener det er forsvarlig å bruke høytrykkspyler, anbefaler Vaskesmart.no at du holder minst 30 cm. avstand mellom munning og treverk, og at trykket ikke er høyere enn 75 bar, gjerne mindre. Til sammenligning har en hageslange, som er å anbefale, et trykk på ca. 4 bar. Akkurat nå har Bygger’n kampanjepris på slangevogn, som gjør vaskejobben enklere.

Opprettet 29. september 2021 - oppdatert, 29. september 2021