ROMANTISK: Å legge torvtak er populært. Det merker Nittedal Torvindustri. De er eksperter på vekstmedier og produkt-testing. – Når det gjelder vedlikehold blir som på et grøntareal. Slå gresset og sørg for at vegetasjonen har det bra, sier Morten Sandbekklien hos Nittedal Torvindustri AS.

Derfor bør du velge et grønt tak

Et torvtak er svalende om sommeren, varmeisolerende om vinteren og det skjermer effektivt mot støy. − Nordmenn elsker grønne tak, sier Morten Sandbekklien hos Nittedal Torvindustri AS.

Et torvtak passer like godt på et bygg i byen eller på hytta
− Så lenge taket ditt er tett og det tåler vekten av torv og snø, er det ingen ting i veien for å legge et torvtak. Å anlegge sin egen hage på taket, enten på hytta eller i et bysentrum, har blitt voldsomt populært, forteller produktansvarlig for Nittedals Taktorv, Morten Sandbekklien.

Et hav av fordeler
Det er kanskje ikke så rart at den gamle taktradisjonen blomstrer over landet. For legger du et torvtak, vil du gi deg og huset ditt mange fordeler.
− Grønne tak forbruker og forsinker nedbøren som faller der, og kan på den måten redusere problemer med regnflom som vi finner i byer. Vegetasjonen på taket filtrerer også bort eller samler opp forurensning fra lufta. Et annet viktig poeng er at torven fungerer som et vått håndklede over huset om sommeren. Det gir en kjølende effekt, og du sparer kostnader til nedkjøling. Om vinteren får du glede av de isolerende egenskapene, forteller torvtak-eksperten.

Huset må tåle vekten
Hos Nittedal Torvindustri AS har de utviklet og produsert et bredt spekter kvalitetsprodukter til hagemarkedet helt siden 1948.
− Vårt torvtak er markedsleder og er utviklet for å sikre et varig grønt tak. Et slikt tak består av jord og vegetasjon. Hva slags vegetasjon bestemmer du selv. Det som er å foretrekke er at det er biomangfold av både innsekter og vegetasjon. Vi sier at du bør ha 15 centimeter med jord på taket som du dyrker vegetasjon på. Det viktigste du må sjekke er om taket tåler vekten av torvtaket og snølasten som kommer vinterstid. Alle kommuner har ulike krav til vekt. Så sjekk med kommunen og de som har satt opp hytta eller huset ditt.

Tekst: Robert Walmann/ifi.no
Foto: Nittedal Torvindustri

SOLFAKTOR: Et torvtak på hus eller hytte gir mange fordeler. − Du vil blant annet øke levetiden på tettemembranen på taket fordi det ikke utsettes for UV-stråling, sier Morten Sandbekklien hos Nittedal Torvindustri AS.

SOLFAKTOR: Et torvtak på hus eller hytte gir mange fordeler. − Du vil blant annet øke levetiden på tettemembranen på taket fordi det ikke utsettes for UV-stråling, sier Morten Sandbekklien hos Nittedal Torvindustri AS.

Opprettet 8. oktober 2021 - oppdatert, 8. oktober 2021