Arbeidslampe fra Gelia. Foto: Gelia.

Derfor må du ha godt arbeidslys

Dårlig arbeidslys kan føre til dårlig arbeids- og livskvalitet. Sørg derfor for at du har nok lys gjennom arbeidsdagen.

Dårlig arbeidslys kan være en indirekte årsak til hodepine, smerter i nakke og skuldre, tretthet og synsbesvær. Dette kan i forskjellige grad gå utover kvaliteten både på jobb og i livet ellers. Forskning viser nemlig at arbeidslyset påvirker hormonproduksjonen vår og dermed hvordan vi føler oss.

På arbeidsplassen trenger du en lysstyrke på cirka 500 lux, men man klarer seg med lavere lysstyrke i resten av lokalet. Plasserer du arbeidslyset ditt optimalt i forhold til jobben du gjør, kan du redusere antall lyskilder, og likevel ha nok arbeidslys der du trenger det.

Å investere i nye og moderne arbeidslamper vil være et miljøvennlig valg, og samtidig sørge for et langt lavere energiforbruk enn gamle lamper.

Foto: Gelia

Foto: Gelia

Lyskilder og lysbegreper

Det er ikke alltid så lett å vite hvilke kvaliteter pærene du finner i butikken har. Her er en liten innføring i lyskilder, og forklaring på forskjellige lysbegrep.

Halogenpære

Halogenpære er annerledes enn vanlige glødepærer ved at de er fylt med halogen. Dette gir mer lys, opp til 30 % lavere energiforbruk og dobbelt så lang levetid enn glødepæren. Kombinasjonen av dette gjør halogenpæren til et mer miljøvennlig og økonomisk alternativ.

Sparepærer

Sparepærer og (kompakte) lysrør bruker opp til 80 % mindre energi enn glødepærer og holder opp til 20 ganger lengre. Å bruke denne type pære gir en stor miljøgevinst takket være mindre energiforbruk og mindre avfall. Sparepærer inneholder en liten mengde kvikksølv, og skal derfor gjenvinnes etter bruk.

LED

LED står for Light Emitting Diode, og har veldig lavt energiforbruk. De utvikler lite varme, er støtsikre og har en levetid på opp til 50 000 timer. En LED-pære kan i motsetning til andre lyskilder ha ulike farger og design.

Watt (W)

Watt (W) er en måleenhet på energiforbruk, men gir ingen informasjon hvor mye lys kilden gir. En 100 Watts glødepære og en 20 Watts sparepære kan avgi omtrent like mye lys, men forbruker ulike mengder energi.

Lumen (lm)

Lumen (lm) sier ikke noe om hvor intenst lyset er, men hvor mye lys som strømmer ut av en lyskilde i alle retninger. 

Candela (cd)

Candela (cd) er lysstyrken på lyskilden i en gitt retning, men sier ikke noe om hvor mye energi som forbrukes.

Kelvin (K)

Kelvin (K) sier hvilken farge lyset har. Med lav verdi har lyset et varmt, gulaktig lys, og ved høyere verdi et kaldere, blåaktig lys.

Ra-indeks

Fargegjengivelse (Ra) er det som viser gjennomsnittsverdien for fargegjengivelsen i lyskilden. En Ra-indeks på 100 er det optimale fargegjengivelsen, men alt over 80 er bra.

 

Bygger`n har i dag ledlys i sitt sortiment fra Gelia på 6500 Kelvin (dagslys) ned til 4000 Kelvin (varmere lys, nærmere tradisjonell halogen). Noe for alle. Sjekk utvalget i nettbutikken.

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
19.12.2022
Icons/Large/Chat