Bruk arkitekt eller finn drømmehuset ditt i katalogen til HIBA hus. Her er modellen Travertin.

Når trenger du arkitekt?

Tegninger og et arkitektperspektiv kan ofte være til stor hjelp når man skal utføre større bygg- og renoveringsprosjekter.

Arkitekt og ansvarlig søker i ett

En arkitekt kan hovedsakelig hjelpe deg med to ting når du skal bygge eller renovere. De kan bistå ved å foreslå hvordan best løse ditt bygg- eller renoveringsprosjekt, samt beskrive løsningene i form av målsette tegninger. I tillegg vil en arkitekt kunne stå som ansvarlig søker dersom det er påkrevd. 

Ved mer kompliserte bygg- og renoveringsprosjekter er det gjerne krav om at man søker med en ansvarlig søker, det vil si en fagperson som har ansvarsrett. Det vanligste er å få hjelp av enten en arkitekt eller en byggmester med relevant kompetanse. 

Når lønner det seg med en arkitekt?

Skal du benytte deg av standardløsninger, og har en byggmester eller annen fagperson tilgjengelig dersom det er behov for ansvarlig søker, kan det være en arkitekt blir overflødig. Generelt sett passer arkitekter best for den aktive byggherren. 

Foretrekker du standardløsninger og minst mulig involvering i byggeprosessen, kan det altså være litt bortkastet å hyre inn en arkitekt. Dersom du derimot ønsker å skreddersy løsninger etter smak og behov, og kommer til å trenge en ansvarlig søker, står arkitekten klar med tegnebrettet for å realisere din visjon.

En arkitekt lønner seg helt klart hvis du skal bygge et nytt og unikt hus med spesialtegnede løsninger, i motsetning til et standard ferdighus, hvor husprodusenten oftest vil kunne ta seg av søknadsarbeidet og eventuelle tilpasninger. Et arkitekttegnet hus innebærer klart mer jobb i prosjekteringsfasen, men også større rom for kreativitet i utformingen av din nye bolig.

Bygger'ns selger ferdighus fra HIBA Hus, som tilbyr hus i alle varianter og stilarter. 

Bruk av arkitekt er for øvrig ikke aktuelt kun ved nybygg. Dersom man skal utvide boligen i form av et tilbygg eller påbygg, eller gjøre en større ombygging, kan det å få hjelp av en arkitekt være fornuftig. Ønsker du en ny planløsning, kan en arkitekt stille med tegninger som både imøtekommer de ønskene du måtte ha, samtidig som eksisterende bærekonstruksjon og eventuelle andre begrensninger hensyntas. Tegningene vil gi en detaljbeskrivelse av prosjektet, noe som gjør det lettere for entreprenører å prise prosjektet. 

Selv mindre prosjekter som renovering av små bad, kan få nytte av å ha en arkitekt på laget. De kan gi verdifull innsikt og tegne badet slik at begrenset plass utnyttes best mulig. Vær imidlertid klar over at ikke alle arkitekter vil være interessert i mindre byggoppdrag. Større arkitektfirma foretrekker som regel større prosjekter, og det kan derfor lønne seg å finne et mindre firma. 

Tekniske Tjenester

Bygger’n tilbyr våre kunder et eget arkitektkontor som også stiller med et bredt spekter av tekniske tjenester. Her kan vi hjelpe deg med:

  • Arkitekttegninger / arkitekturprosjektering
  • Situasjonskart / kartprosjektering
  • Kalkyler / mengdeberegninger
  • Dimensjonering av dragere og bærende konstruksjoner
  • Energiberegning og energimerking
  • Detaljtegninger

Perspektivet og kompetansen til en arkitekt kan være verdifullt for ditt prosjekt.

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
31.01.2023

Andre artikler

Denne kan du bygge selv

Denne kan du bygge selv

Med restmaterialer etter tidligere prosjekt, pluss noe nytt fra Bygger'n Hvaler, ble denne lekestua til.

Bygge nytt eller pusse opp? Slik kan du henge opp bilder uten å lage hull i veggene.

Bygge nytt eller pusse opp? Slik kan du henge opp bilder uten å lage hull i veggene.

Nye fine vegger. Det er ingen god følelse å slå inn de første stiftene for å få bilder på veggene. Et kjempegodt alternativ er Bildis fra Rindalslist.

Vær kreativ med kledningen på huset ditt

Vær kreativ med kledningen på huset ditt

Skal du bytte kledning på huset ditt? Hva med å gjøre en liten vri og legg kledning fra Inntre Kjeldstad rundt inngangsdøren i en annen retning enn resten av huset.

Alt du trenger å vite om å bygge terrasse

Alt du trenger å vite om å bygge terrasse

Skap et hyggelig, pent og praktisk utemiljø med den rette terrassen.

Icons/Large/Chat