Det finnes mange gode grunner til en grundig rengjøring hvert år.

Tre grunner til å vaske fasaden

Den som vasker utsiden av huset jevnlig kan spare både tid og penger. Vedlikeholdet blir enklere og det går lengre tid mellom hver gang huset må males om.

Fasademalinger har aldri vært så holdbare som nå. Det kan gå alt fra 10 til 20 år mellom hver gang fasaden må males! Forutsetningen er at malingen påføres og fasaden vedlikeholdes etter anbefalingene. I dette inngår blant annet å vaske huset årlig.

– Hvis du vasker huset hvert år, er det ikke store jobben å gjøre heller, sier Lars Petter Rustan, salgssjef håndverk i Jordan.

​ 1. Bruk litt tid – spar mange år

Med en grundig vask forlenger du tiden som kan gå mellom hver gang huset må males. Forurensing som sitter på fasaden gir glimrende vekstbetingelser for svertesopp og alger. Soppen kan trenge gjennom malingsfilmen og føre til at trevirket råtner.
En vedlikeholdsvask er et lavintensivt arbeid som er unnagjort på noen timer. Deretter kan det gå mange år til huset trenger å males.

2. Få tilbake fordums glans

Støv og pollen binder fuktighet til malingen, og det er starten på alt av begroing. Om du ikke bruker sterke kjemikalier, så i det minste spyl av veggen en gang iblant mens du vanner blomsterbedene.
Faktum er at mange faktisk maler huset sitt for ofte. Noen ganger holder det med en god vask. Etter en grundig rengjøring kan huset nemlig fremstå som nymalt igjen!

3. Lær huset å kjenne

Håndvask av fasade er en glimrende sjanse til å saumfare kledningen og se etter skader: flassing, slitasje, nedmatting, sprekker nederst på bordene, alger, svertesopp og ujevn falming er tegn på behov for utbedring. Ved å oppdage skader og skavanker i tidlig, får du sjansen til å utbedre flekkvis før det sprer seg. Derved kan følgene begrenses og vedlikeholdet bli mindre omfattende.

– Når du vasker huset, kommer du tettere på fasaden enn ellers. Du lærer huset å kjenne, og får bedre kunnskap om tilstanden. Jo mer du vet når du kommer til butikken der du skal kjøpe maling og verktøy, dess mer treffsikre råd kan du få, sier Jostein Brekka, kategori- og produktutviklingsansvarlig i Jordan.

Kilde: ifi.no

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
19.12.2022
Icons/Large/Chat