Baderomsplater er en fin og enkel måte å fornye badet på. Veggpanelene til BerryAlloc er laget for å tåle både travle, kaotiske morgener og sene kvelder med lange varme bad. Foto: BerryAlloc

Tegn ditt eget drømmebad!

Å renovere et baderom kan være både spennende og lærerikt, spesielt om man selv tar en aktiv rolle i planleggingen og utformingen av design.

Mens noen velger å få hjelp av en interiørarkitekt eller interiørdesigner til planleggingen, har andre et tydelig bilde av akkurat hvordan det nye badet skal se ut. 

Selvgjort er velgjort - og besparende

Ifølge boligsmart.no er en tommelfingerregel at kostnaden til arkitekt eller interiørarkitekt ligger på ca. 5% av byggekostnadene. Dersom man har et stramt budsjett, vil det altså være penger å spare på å gjøre designjobben selv. På veien vil du lære mye om interiørdesign, materialer og farger, noe det er lett å hente inspirasjon til på nett. En annen fordel med å tegne badet selv er eierskapsfølelsen det gir å ha utformet badet på egenhånd. 

En ulempe ved å tegne badet selv er at det tar tid å sette seg inn i gjeldende regler, det aktuelle tegneprogrammet, materialvalg og ulike løsninger. For noen kan det være utfordrende å velge  fargekombinasjoner og produkter selv.

Er du imidlertid kreativ, liker å tegne og undersøke ulike interiørvalg, kan det å tegne selv være et godt og spennende valg.

Velg et egnet tegneprogram

Det finnes flere gratis tegneprogram, der to av de mest populære er Floorplanner og SketchUp.

Floorplanner er et gratis tegneprogram som du åpner direkte i nettleseren. Programmet er et av de eldste designprogrammene av denne typen, og brukergrensesnittet er enkelt å bruke.

SketchUp har på sin side en stor mengde gratis ressurser. Programmet tilbyr et stort utvalg av møbler, teksturer og materialer. Det er lett å lære seg, samtidig som man har tilgang til relativt avanserte funksjoner. SketchUp kan være noe vanskeligere å sette seg inn i enn Floorplanner, men vil være overkommelig for de fleste.

Baderomsplater er en fin og enkel måte å fornye badet på. Veggpanelene fra BerryAlloc er laget for å tåle både travle, kaotiske morgener og sene kvelder med lange varme bad. Foto: BerryAlloc

Lys og oppbevaring

Uansett om du skal tegne selv eller hente inn en interiørarkitekt er det noen elementer du alltid må ta med i betraktningen når det kommer til baderom. Lyssetting er en av disse tingene. Lys er svært viktig for romfølelsen, særlig på små bad.

En god lyssetting kan utgjøre forskjellen på om badet virker lite og mørkt eller lyst, moderne og romslig. I tillegg bør du finne praktiske løsninger for oppbevaring. Slik vil du unngå rotete overflater som får badet til å se mindre ut.

Den viktige planløsningen

Noe av det viktigste på baderommet er planløsningen. Økonomisk sett vil det være lurt å beholde løsningen slik den er. Samtidig har man kanskje andre behov og ønsker enn da badet ble bygget. Hent inspirasjon til ulike baderomsløsninger på nett og i magasiner for å se om det finnes løsninger som egner seg for deg.

Tips til videre lesning: 

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
19.12.2022
Icons/Large/Chat