Bygger'n anbefaler: Bordkledning fra Moelven

I tillegg til å beskytte boligen mot vær og vind, er kledningen det første man legger merke til ved en bolig.

Treverk er uten tvil det mest vanlige fasadematerialet her til lands, og det har det vært siden 1600-tallet. Tradisjonelt har kledninger i gran vært mest benyttet, men stadig flere benytter seg av andre tresorter.

Fordeler med en fasade i tre

Tre som fasade er ikke bare estetisk vakkert, det er også et rimelig fasademateriale. Det er enkelt å montere i forhold til mur og puss. Dessuten er det lett å endre utseendet gjennom farge på beis, maling eller annen trebehandling som tjære og impregnering. Treverk er også enkelt å vedlikeholde.

Moelven fører et stort og bredt utvalg i gran, mer eksklusive tresorter som lerk og osp, i tillegg til CU-impregnerte, Royal-impregnerte og varmebehandlet kledning.

Heftig kledning - Malt, beiset, grunnet eller ubehandlet

Vi er stolte av å tilby Moelvens unike Heftig kledning: en tilpasset råvarekvalitet med riktig tørking, som gir en mer homogen overflate med mindre fiberreisning. Kledningen er rillet, noe som gir bedre vedheft for beis og maling. Velg mellom råstoff i gran eller furu. Heftig kledning fra Moelven får du ubehandlet, grunnet med pigmentert VISIR, malt, det vil si Industrielt behandlet med Visir grunning og Drygolin Ultimat mellomstrøk eller beiset.

Fabrikkmalt kledning

Det er mange fordeler med å behandle kledningen før den settes opp. Den enkleste veien til en ny og flott fasade når man skifter bordkledning er å benytte fabrikkmalt kledning. Moelven produserer høykvalitets fabrikkmalt kledning, som består av Heftig kledning som er behandlet med Jotun Industri Visir og påført et strøk Jotun Industri Drygolin Ultimat - som er en akrylbasert, vanntynnet maling med moderne vannavisende teknologi. Dette gir den ultimate trebeskyttelsen mot det tøffe og varierte norske været.

Heftig kledning fabrikkmalt med Jotun Drygolin Ultimat får du kjøpt i akkurat den fargen du ønsker.

Kledning i 100% malmfuru

Med en utendørs kledning i Malmfuru får du en vakker grå fasade som krever lite vedlikehold og som har lang levetid. Råvaren har i tillegg lange tradisjoner her til lands.

Malmfuru er i utgangspunktet det beste av vanlig norsk furu, den har hatt sein og tett vekst, og har derfor stor malmandel. Råstoffet sorteres spesielt etter andelen kjerneved. Moelven kaller produktet for Malm100. Grunnen er at kun de beste tømmerstokkene benyttes til dette. Tømmeret sorteres i to omganger på sagbruket og i to omganger på høvleriet. Derfor kan vi garanterer nærmest 100 % Malm (kjerneved) Derfor kan Malm100 stå ubehandlet. Som fasade vil Malm100 ha lang levetid.

Impregnert kledning

Impregnert kledning passer spesielt godt i tøffe klimaer med mye regn og vind. Moelven har et bredt spekter av profilerte og rektangulære kledninger i impregnert tre. Moelven sine kledninger kan leveres tørket med grunnet Jotun dekkhvit som standard. På denne måten blir man mindre avhengig av værforhold og årstid for montering.

Royalimpregnert kledning

Royalkledningen blir først kobberimpregnert (CU). Mens treet er fullt av vann, innsettes det i en ny tube som fylles med linolje oppvarmet til 80 graders temperatur. Dermed kokes vannet ut, og oljen trenger inn 1-3 millimeter i treet.

Produktet beskyttes dermed på alle fire sider. Oljen kan være med eller uten pigment. Det er brun som utgjør det største volumet i Norge. Royal har på grunn av impregneringen holdbarhetsklasse 1 mot råte. Royal sprekker mindre, og har redusert fuktopptak som dermed fører til mindre krymp og svelling enn tradisjonelt trykkimpregnert treverk.

Termotrekledning

Termotreprodukter er utsatt for en varmebehandling. Dette er en ny generasjon av tre som har gjennomgått en spesiell, men miljøvennlig behandlingsprosess. Etter behandlingen mottar treet en rekke nye egenskaper, som bl.a. tverrstabilitet, mindre sprekk og flising, samt en flott sølvgrå patina. Takket være treets behandling og miljøprofil er produktet et veldig godt alternativ til tropiske tresorter og impregnert treverk.

Fargen på varmebehandlete fasader i termogran og furu er kastanjebrun. Varmebehandlet ask er mokkabrun. Fasader i termotre er meget råtebestandig, formstabilt og har lang levetid. Overflaten er glatthøvlet. Produktene kan stå ubehandlet og trenger ikke noe vedlikehold. All kledning i termotre må monteres med rustfrie eller syrefaste skruer.

Kledning i lerk

Lerk betegnes som en vedlikeholdsvennlig tresort, og kan være et alternativ til trykkimpregnert trelast, da trevirket nesten bare har kjerneved. På grunn av sin høye fett- og harpiksandel beholder lerka sin styrke også ubehandlet. De fleste velger ubehandlet lerk, uten å olje, beise eller male den senere. Fargen blir etthevert grå, men det kan bli en variabel fargeforandring, som jevner seg ut med årene. Hvor lang tid denne prosessen tar, avhenger av solforhold og takutstikk som beskytter utsatte områder. Både syd- og vestveggen får raskere sølvgrå patina enn nord- og østveggen.

Moelven benytter seg av Sibirsk lerk, og leverer også ferdigbehandlet lerk behandlet med jernvitrol - dette gir en noe mørkere overflate.

Kledning av lerk skal monteres med rustfrie eller syrefaste skruer.

Brannhemmende kledning

Moelven leverer branntrygt tre som gir mulighet til å bruke tre som kledning også der det stilles høye krav til brannsikkerhet.

Se vårt utvalg innen utvendig kledning

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
19.12.2022
Icons/Large/Chat