Gjør uterommet klar for en ny sesong

Stell huset etter en lang vinter, og planlegg sommerens byggeprosjekt i hagen

En lang og kald vinter er omsider over, og det er på tide å gi huset og hagen litt velfortjent stell. Vårstell av boligen er også en ypperlig mulighet til å kartlegge om det er behov for et sommerprosjekt eller to. 

Først - ta en tilstandssjekk

Før du kan begynne med utbedring og stell, må du først se hva du jobber med. Det er greit å innarbeide seg en god rutine her. Ha en liste klar for akkurat hva du skal sjekke, og ikke fall for fristelsen og utsett jobben til neste år. Om du gjør dette hvert år, vil du oppdage potensielt store problemer før de får utarte seg: Jevnlig sjekk og vedlikehold er langt billigere enn om fukt og råte får kose seg i fred. 

Vask!

Dersom huset består tilstandssjekken, er neste steg vedlikehold. En årlig fasadevask holder huset rent og pent, og vasker vekk skitt, sporer og mer som holder på fuktighet og kan utvikle seg til råte. 

Hos Bygger’n får du det du trenger til fasadevasken: husvaskemiddel, børste med forlengerskaft og lavtrykksprøyte. Les mer om hvordan du vasker huset her.

Uteområdet

Nok en sommer betyr nok et sommerprosjekt. Kanskje vil du forlenge eller bygge en ny terrasse? Kanskje er uteplassen litt for utsatt for vind, og du trenger en levegg, eller for solrik og varm, og det er behov for en pergola eller markise? Hva enn uteplassen mangler, er det et flott utgangspunkt for et hyggelig sommerprosjekt!

Bygge terrasse

Hage og plen er deilig å ha om sommeren, men er ikke alltid like praktiske med tanke på utemøbler, grilling og soling uten maurangrep. En terrasse er da den åpenbare løsningen, og et flott sommerprosjekt. Det kan være litt krevende, særlig med tanke på å få alt plant, og det skader ikke med godt selskap, men resultatet kan du nyte i mange år fremover, vinter, vår og høst så vel som sommer. Tiltaket er i mange tilfeller ikke søknadspliktig, spesielt etter utvidede unntak fra søknadsplikten som kom i 2021.Terrassen må være forbundet med en bygning, kan ikke stikke ut lenger enn 4 meter fra fasaden og må være minst 1 meter fra nabogrensen. Terrassen kan ha en høyde på opp til 1 meter fra eksisterende terreng. 

Bygge pergola

Pergola er en åpen og luftig bebyggelse bestående av søyler og takbjelker, som stammer fra romertiden i Italia. Den sperrer delvis for solen og skaper et svalt uteområde. Den kan være en forlengelse av huset og gi skygge til terrassen, eller den kan bygges frittstående i hagen. Det er også et prosjekt som fint lar seg gjøre til sommeren. I de fleste tilfeller slipper du unna søknadsplikt ettersom pergola vanligvis anses som en mindre frittliggende bygning som ikke skal brukes til beboelse. 

Sette opp levegg

En levegg gir deg ly fra vinden, slik at fine sommerkvelder ute kan nytes uten kjølig vind. Den kan også gi skygge og skjerme innsyn fra naboene. Byggeprosjektet er også forholdsvis enkelt.  Leveggen bør festes i husvegg eller terrasse, eller eventuelt i  frittstående, vertikale stolper. For å tåle vindkast må disse stolpene minst 90 cm ned i jorden, til frostfri dybde. Husk også på at veggen ikke bør være helt tett - dette kan føre til turbulens og kastevinder. Du trenger vanligvis ikke å søke med mindre veggen blir høyere 1,8 meter og/eller bredere enn 10 meter. Den må også stå minst 4 meter fra nabogrensen.

Hos Bygger’n finner du trevarer av høy kvalitet til ditt sommerprosjekt fra blant annet Inntre Kjeldstad, Moelven og Ringalm.

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
31.01.2023

Andre artikler

Klart for utendørsarbeid

Klart for utendørsarbeid

Sola varmer godt flere steder i landet, og kanskje verker det i kroppen etter å komme i gang med utendørsarbeidet. Her er rådene du trenger for å vite når du kan starte.

Huskeliste for våren

Huskeliste for våren

Endelig dukker hagen og terrassen fram fra snøen igjen. Dagene blir varmere og kveldene lysere. Det er tide for å ta vårsjekken!

Slik bygger du platting

Slik bygger du platting

Her finner du tips på hvordan du bygger plattingen selv. Fra grunnarbeid til selve byggingen av plattingen.

Slik lager du rekkverk rundt terrassen

Slik lager du rekkverk rundt terrassen

Dersom terrasse ligger mer enn en halv meter over bakkenivå, må du av sikkerhetsmessige grunner sette opp et rekkverk. Selv om høydeforskjellen er mindre, vil rekkverk i mange tilfeller være på sin plass.

Slik bygger du markterrasse

Slik bygger du markterrasse

Her finner du tips på hvordan du bygger plattingen selv. Fra grunnarbeid til selve byggingen av plattingen.

Sjekkliste for ny levegg

Sjekkliste for ny levegg

Her får du tips om hva som er lurt å tenke på før du setter opp ny levegg.

Velg riktige terrasseskruer

Velg riktige terrasseskruer

For at du skal lykkes med terrassen, er det viktig at du velger riktig skrue. Både tresort, størrelse på terrassen og omgivelser har mye å si.

Tips ved bygging av terrasse

Tips ved bygging av terrasse

Skal terrassebordene legges med "smilefjes" eller ikke? Her for du tips til hvordan du bygger terrasse eller veranda.

Hold taket rent

Hold taket rent

Taket har ikke godt av å bli mosegrodd. Det gir ikke alltid så store skader, men mosen holder på fuktigheten og kan gi frostspreng når kulda setter inn - levetiden vil da reduseres på tekkingen.

Tre grunner til å vaske fasaden

Tre grunner til å vaske fasaden

Den som vasker utsiden av huset jevnlig kan spare både tid og penger. Vedlikeholdet blir enklere og det går lengre tid mellom hver gang huset må males om.

Slik vasker du fasaden

Slik vasker du fasaden

En årlig rengjøring av fasaden fjerner skitt og smuss, og forhindrer at svertesopp og grønske ødelegger malingen.

Vær kreativ med kledningen på huset ditt

Vær kreativ med kledningen på huset ditt

Skal du bytte kledning på huset ditt? Hva med å gjøre en liten vri og legg kledning fra Inntre Kjeldstad rundt inngangsdøren i en annen retning enn resten av huset.

Bygg en steinterrasse

Bygg en steinterrasse

Lyst til å prøve å lage en steinterrasse? Her er oppskriften.

Bygg egen pergola

Bygg egen pergola

Dette er en skikkelig utfordring som trenger flere snekkere som jobber på lag. Her er oppskriften.

Lag din egen benk

Lag din egen benk

Med litt basiskunnskap om snekring og bruk av verktøy, så kan du ta noen snekkerjobber selv.

Gi huset litt kjærlighet etter en lang vinter

Gi huset litt kjærlighet etter en lang vinter

Vi maler ikke huset kun for utseendets skyld. Maling har en viktig og vedlikeholdende funksjon.

Hvilken kledning skal du velge?

Hvilken kledning skal du velge?

Det kan være en utfordring å vite hva man skal velge utendørs. Og det er er bare ett av mange valg når man bygger eller skal pusse opp. Inntre Kjeldstad gir deg en guide til hva som passer best til ditt prosjekt - for å gjøre akkurat dette valget litt enklere for deg.

Icons/Large/Chat