Valg av materialer når du skal snekre ute

Materialene kan leveres ferdig beiset, farget eller innsatt med nøytral olje eller liknende.

Impregnert eller ikke?

Du kan bruke vanlige, ”hvite” materialer til utendørs vegger og porter. For å unngå råte, må de umiddelbart overflatebehandles.

Endeved og alt som kommer i kontakt med bakken, må i tillegg påføres maling, beis eller olje. Spesielt når du bruker "hvit trelast", er det viktig å bruke grove dimensjoner og å velge tettvokste kvalitetsmaterialer.

Impregnert material og terrassebord

I dag benyttes det mindre miljøskadelige væsker i impregnert material. Impregnert material bør overflatebehandles med for eksempel olje eller beis for at impregneringen skal beholdes i treet og ikke vaskes ut under regnvær.

Materialene kan for øvrig leveres ferdig beiset, farget eller innsatt med nøytral olje eller liknende.

Husk at på alle de stedene der materialene er tilpasset eller kappet, må du etterbehandle. Ikke glem at alt trykkimpregnert virke skal leveres på gjenbruksstasjoner, og de må ikke brennes.

Sibirsk lerk, et uimpregnert alternativ

Lerk fra Sibir er en tresort som står meget godt mot fuktangrep, og trelasten brukes som den er, uten impregnering. Årsaken til god holdbarhet er at treet er meget tettvokst, og har ekstremt mye kjerneved – mens yteveden skrelles bort før salg.

Her i landet har vi importert sibirsk lerk en del år, til all slags bruk utendørs. Lerk fås i de fleste aktuelle dimensjoner en terrassebygger trenger, men det kan hende du må bestille, da lerk ikke er lagervare overalt enn.

  • Sibirsk lerk behøver ikke behandles, overflaten får da et sølvgrått utseende.
  • Den kan oljes på samme måte som andre impregnerte og ikke-impregnerte materialer. Til dette finnes det en spesialolje, men du kan også godt bruke «vanlig» olje.
Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
19.12.2022
Icons/Large/Chat