En selvsnekret uteplass

Inviter gjestene dine til en uteplass som du har snekret selv denne sommeren.

Uteplassen er et sted der du kan ta fatt på ulike tiltak relativt bekymringsløst. Går det dårlig, risikerer du lite: Risikoen er lav for vannlekkasje og elektrisk brann når du snekrer en terrasse. Blir ikke resultatet helt feilfritt, har det også sin egen form for sjarm. 

Fine prosjekter å velge mellom

I denne artikkelen kommer vi til å ta for oss enkle tiltak som vanligvis slipper unna søknadsplikten:

  • Platting
  • Terrasse
  • Levegg
  • Pergola
  • Utemøbler
  • Blomsterkasser

Platting

Skulle du gjerne løftet uteplassen opp litt, bort fra duggvått gress og maur? Platting er en enkel, men flott måte å innrede hagen og skape et pent uteområde. Platting ligger enten på terrengnivå eller på et lavt fundament, og plasseres sånn sett lavere enn en terrasse. Står platting mer enn kun 0,5 meter over terrenget, blir det søknadspliktig. Platting er et enkelt prosjekt, og alt du trenger er utstyr til et stabilt fundament, bjelker, terrassebord, skruer og verktøy. En HDS fra Essve er ikke nødvendig, men kan gjøre arbeidet enklere ved å både sikre lik avstand mellom bordene og ved å skjule skruene.

Slik bygger du en platting

Terrasse

En terrasse er gjerne tilkoblet både bolig og terrenget, og kan stå noe høyere i terrenget enn plattingen. Terrassen kan være 1 meter høy før den blir søknadspliktig, og dette er ikke inkludert et rekkverk på opp til 1,2 meter. Den må imidlertid stå minst 1 meter fra nabogrensen. Terrassen kan være like enkel å bygge som plattingen, men dersom den bygges høyere, på mer utfordrende terreng eller inkluderer rekkverk, blir den naturlig nok mer komplisert. På den andre siden betyr en større utfordring større mestringsfølelse. 

Her er det du må sjekke om lover og regler før du setter i gang og bygger terrasse

Slik bygger du en topp terrasse med toppskruing

ESSVE med sin ESSDECK MAX, som er utviklet sammen med skandinaviske håndverkere.

Levegg

Med en levegg kan du gi skygge til en litt-for-varm solkrok, og skjerme deg og husstanden for både vind og innsyn. Du kan i grunn sette opp leveggen hvor du vil, så fremt den ikke står for nær nabogrensen og ikke kommer i konflikt med kommunale byggeplaner. Det lønner seg imidlertid å forankre den i husveggen så vel som bakken, eller terrassen, for et mest mulig solid resultat. Leveggen kan teknisk sett stå inntil nabogrensen, men da kan den kun være 5 meter lang og ikke høyere enn 1,8 meter, om du ikke vil søke. Står den derimot minst én meter fra nabogrensen, kan den være 10 meter lang, men fortsatt kun 1,8 meter høy. 

Her har du en sjekkliste for ny levegg

Pergola

Pergola er en åpen bebyggelse som har blitt veldig populært de siste årene. Den er relativt enkel å bygge og er som oftest ikke søknadspliktig. I tillegg ser den staselig ut, er luftig og sval, og byr på god skygge og le. Du skal imidlertid være litt forsiktig - monterer du tak eller vegger på pergolaen din, som kan være både lurt og fint, vil pergolaen inngå i bebygd areal. Da må du passe på utnyttelsesgraden. 

Å bygge sin egen pergola er en skikkelig utfordring som trenger flere snekkere som jobber på lag. Her er oppskriften.

Utemøbler og blomsterkasser

Skavanker har sin egen sjarm, men dersom du vil starte med å bygge noe enklere, for å terpe på snekkerferdighetene, kan du prøve deg på å snekre utemøbler og blomsterkasser. De er små og overkommelige prosjekter for nybegynneren, og er i tillegg bevegelige, så du kan plassere dem strategisk for å skjule feil. 

Det finnes en rekke oppskrifter på nett for ulike måter å sette sammen blomsterkasser, stoler, salong- og spisebord, oppbevaringsbokser og benker. Spør også gjerne oss om du vil ha tips til småprosjekter og hvilke materialer du burde bruke. Du kan bygge møbler med enkle planker, spiler og kryssfiner sammen men noen skruer, kanskje litt lim, en sag, en drill og maling eller beis i ønsket farge.

Slik snekrer du en fin hagebenk

Gjør deg kjent med lokale regler

I tillegg til kravene nevnt her for å unngå søknadsplikt, er det like fullt en del andre krav som kan utløse plikten. Les deg derfor godt opp på reglene, og særlig reglene som gjelder for akkurat din kommune og ditt område, før du setter i gang med sommerens snekkereventyr. 

Her er det du må sjekke om lover og regler før du setter i gang og bygger terrasse

Opprettet
23.05.2023
Oppdatert
23.05.2023

Andre artikler

Slik bygger du utekjøkken

Slik bygger du utekjøkken

Med et utekjøkken kan du flytte alle tilberedelsene til hagemiddagen ut i solen, og delta i det sosiale underveis. Bygger du kjøkkenet selv, får du det akkurat slik du vil; praktisk, hyggelig og kostnadseffektivt.

Slik lager du en fuglekasse

Slik lager du en fuglekasse

Småfuglene trenger et sted å bo, og det kan vi hjelpe de med. En fuglekasse er enkelt å lage, og med det i hagen kan du følge med fra fuglene flytter inn til ungene lærer å fly. Lag gavene selv i år, kanskje den perfekte gave til bestemor og bestefar? Lykke til og god snekring!

Klargjør grillen til sommeren

Klargjør grillen til sommeren

Når sommeren nærmer seg er det mange som setter frem grillen. Men er det noe du må tenke på før du finner frem pølsene? Ole hos Bygger'n Aurskog har svaret og hjelper deg med å komme i gang.

Hva bør du ha i hageboden?

Hva bør du ha i hageboden?

Har du en hagebod er det noen ting du bør ha tilgjengelig. Her viser Hanne Kristin fra Bygger'n Lervik deg hva som er viktig og lurt å ha i hageboden din.

Lag en terrasse uten fliser, sprekker og synlige skruer

Lag en terrasse uten fliser, sprekker og synlige skruer

Stadig flere velger skjult innfesting på terrassen. Med HDS-systemet fra ESSVE får du en terrasse uten synlige skruehoder eller fliser.

Slik bygger du platting

Slik bygger du platting

Her finner du tips på hvordan du bygger plattingen selv. Fra grunnarbeid til selve byggingen av plattingen.

Velg riktige terrasseskruer

Velg riktige terrasseskruer

For at du skal lykkes med terrassen, er det viktig at du velger riktig skrue. Både tresort, størrelse på terrassen og omgivelser har mye å si.

Icons/Large/Chat