Lene ønsket rød tråd gjennom leiligheten, gjennom matchende skapdører og sengegavl. Foto: Veronika Moen

Lag dine egne matchende skapdører og sengegavl

Her er handleliste og hvordan du gjør det. - Dette kan alle fint få til, hvis man er litt "handy", mener Lene Graff.

Det er ingenting som er tilfeldig i Lene Graffs leilighet i Oslo. Interiør, design og fargevalg er nøye gjennomtenkt, noe som kommer tydelig frem når man tar en titt fra rom til rom. Hun liker å sette sitt eget preg på interiøret, ved å gjøre en del selv. Siste prosjekt i leiligheten var matchende skapdører og sengegavl.

- Jeg hadde en åpen garderobeløsning i gangen jeg ville ha dører til, og fant noen helt fantastiske dører i rotting på Pinterest som jeg ville gjenskape. Jeg liker å ha en rød tråd som går gjennom leiligheten, så jeg bestemte meg for å lage en matchende gavl i tillegg, sier Graff.

God hjelp fra Bygger'n Drammen

Hun fikk hjelp av Bygger’n Drammen til å finne ut hva og hvor mye hun trengte av materialer for å ferdigstille prosjektet.

- Det hadde ikke vært like enkelt om ikke Bygger'n hadde hjulpet til med planleggingen og sparret i flere timer med meg på prosjektet, samt kuttet materialene, sier Lene.

- Det var veldig morsomt å prate med Lene, hun hadde forberedt seg godt med inspirasjonskilder fra magasiner og Pinterest. Hun hadde en god ide på hvordan hun ville ha sluttresultatet så jobben vår bestod i å finne de riktige materialene for hennes prosjekt og budsjett. Vi diskuterte løsninger og kom frem til de endelige materialene sammen, forteller daglig leder ved Bygger'n Drammen, Tore Erik Hammer.

Handlelista:

Totalt kostet prosjektet 5 300 kroner. (Priser fra mars 2021)

I tillegg kom stiftemaskin og stifter (til rotting og kryssfinerplater), lister til å dekke baksiden av kryssfinerplatene, lukkefunksjon til døren, hengsler til dør og dørhåndtak.

En enkel, men lekker måte å piffe opp skapet på. Foto: Veronika Moen

Gjorde endringer underveis

Lene mener at dette et prosjekt man fint kan få til selv, om man er litt «handy». Hun trengte litt hjelp til å kutte lister, og der var Bygger’n grei å ha.

- Men gavlen kan absolutt alle lage. Lim sammen delene, pass på at de blir godt presset sammen, beis og puss litt på sidene som har vært kappet, stift på rottingen og «tadaaa» - ferdig, sier hun.

Lene er svært fornøyd med resultatet, selv om hun måtte gjøre noen endringer underveis. Blant annet viste det seg at veggene der dørene skulle plasseres var veldig skjeve.

- Vi måtte legge en list som egentlig var tenkt for å dekke glippen i midten, utenpå dørene i stedet. Vi endte også opp med å ikke bruke treplugger, men lange skruer da dette var lettere å montere. Men det kunne enkelt dekkes over med trefyller, så alt i alt er jeg veldig fornøyd med løsningen og resultatet, konkluderer Lene.

Slik gjør du det:

  • Det første du må bestemme deg for er høyde og bredde på døren. Pass på at du får plass til hengsler – det kan være lurt å ha disse tilgjengelig slik at du kan ta korrekte mål.
  • Kapp alle emnene i rett høyde og rett bredde for «avstiverne»
  • Puss med sandpapir på alle kappflater for å få en fin overflate
  • Nå kan du starte med monteringen av dørene, bruk trelim og treplugger for ekstra godt hold. Monteringen bør gjøres på plant underlag slik at døren blir rett.
  • Forborr hull til plugger, ta lim inn i hullene og sett i trepluggene. Når du har satt døren sammen kan det være lurt å bruke en skrutvinge for å holde dette godt sammen mens limet tørker. Tørk av eventuelt overflødig lim som tyter frem
  • Kapp rottingen opp i riktig lengde og bredde – litt under dørbladets mål.
  • Stift rottingen fast til døren på dørens bakside.
  • Hvis du ønsker å «skjule» kanten og stiftene så kan du montere en tynn dekklist over stiftene og avslutningen på rottingen.
  • Monter hengslene i karmen og på dørbladene, og heng de ferdige skapdørene opp.
Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
02.03.2023
Icons/Large/Chat