Rydd deg klar for vinterdvalen

Snart kommer vi alle til å tilbringe langt mer tid innendørs. Da er det viktig at hjemmet er klart for å ta imot en litt kald og vinterdeprimert husholdning.

På tide å legge solfylte dager bak seg, og snarere se frem til de friske høstdagene som kommer. Det betyr at hagen og uteplassen må ryddes for vinteren. 

Utendørs

I løpet av høsten burde du få unnagjort det siste hagestellet før vinteren: rak vekk løv, fjern døde planter, rydd vekk tomme potter og beskjær planter. Etter hagestellet er fullført kan hageutstyret rengjøres og ryddes pent vekk i en bod eller garasje, klart til neste sesong. 

Vask utemøblene og behandle gjerne tremøbler med olje før du rydder dem inn eller dekker dem til. Rydd vekk puter, pledd og annet så det ligger tørt. Når uteplassen er ryddet, burde den vaskes. Treterrasser har godt av en vask før vinteren for å fjerne sommerens lag av grønske, skit og planterester. Bruk terrasserens og skrubb tregulvet godt med en kost. 

Terrasserens finner du i vår nettbutikk

Terrassen kan også ha godt av en ny runde med beis. Merk, dette gjelder ikke alle terrassebrod - Termofuru og Accoya terrasse fra Fritzøe Engros trenger for eksempel ikke beis, og får heller en pen gråfarge med tid. 

Har du ikke utført fasadevask i år? Da er høsten er ypperlig tid for dette - les mer om det her. 

 

Innendørs

Før du setter i gang med å fordele og rydde vekk eiendeler, lønner det seg å ha oppbevaringsløsninger klare. Invester gjerne i noen hyller og esker til loftet, garasjen eller boden.

Har du noen planker til overs fra sommerens terrassebygging, kan du også snekre deg hyller knagger og kasser for oppbevaring. 

 

Kjappe vedlikeholdsoppgaver før vinteren

Når du er så godt i gang med å rydde huset, er det fort gjort å legge til noen raske, men viktige vedlikeholdsoppgaver. 

  • Rens kjøkkenfilteret - dette fylles med fett over tid. Rens filteret til kjøkkenviften noen ganger i året, og unngå matlukt på kjøkkenet
  • Har du benkeplate i tre på kjøkkenet, anbefaler Norema at det behandles regelmessig med olje
  • Vask ovnen på kjøkkenet grundig
  • Rens alle ventilasjonsfilter - disse tettes gjerne delvis igjen med støv 
  • Tøm tørketrommelfilteret - tette filter kan i verste fall forårsake brann

Tøm og vask sluk på badet - dette er viktig for å unngå irritasjon over treige rør, vond lukt og at rørene blir helt tilstoppet. I verste fall må røret skiftes ut. Fjern såperester, fett og hår og vask sluket med varmt vann. Er sluket delvis tett, burde du også ta grep for å fjerne blokkasjen - om det så er med plumbo eller med gode, gamle kjerringtriks.

Opprettet
06.10.2023
Oppdatert
06.10.2023
Icons/Large/Chat