Fyll malingen i et spann, slik at du kan jobbe uten stopp. Malingen tørker fort og du har ikke råd til å stoppe.

Å male med rull handler om balanse

Alle maler med rull. Med riktig teknikk blir resultatet også helt strøkent.

Rullen skal være mettet med maling

Malermester Ida Gamre (28) fra Oslo har en Bachelorgrad i Teknisk bygningsvern og restaurering. I dag er hun leder for antikvarisk avdeling hos Alliero i Oslo. Hun vet hva som gjelder når vegger skal rulles: Akkurat passe.

– Problemet er ofte at folk enten har for lite eller for mye maling i rullen. Rullemaling handler om å finne den riktige balansen. Rullen skal være mettet med maling hele tiden, den skal rulles jevnt helt opp og helt ned. Mitt beste verktøytips er å bruke et spann – ikke et flatt brett, forteller Gamre.

Ingen pauser

Malermester Ida Gamre sitt beste tips er å fylle malingen i et spann. – Da har jeg alltid nok maling tilgengelig og slipper å stoppe opp for etterfylling, sier hun.

– I et flatt brett vil du få for lite maling tilgjengelig hvis du skal male en hel stuevegg. Du må ofte stoppe og fylle på. Maling tørker fort og du har ikke råd til slike stopp. Poenget er å rulle vått i vått uten stans til veggen er ferdig, sier hun.

Selv om rullene tilsynelatende kan se like ut, er det stor forskjell, og det er viktig å bruke en rull som er tilpasset det underlaget man skal male. Malermesteren ruller aldri uten forlengerskaft.

Vask og puss

Før vi legger rullen på veggen er det smart å vaske veggen med malervask. Så sliper du lett over med 120-papir. Støvet fjerner vi med mikrofiberklut.

– Start med en pensel og mal inn mot hjørner, opp mot tak og ned mot gulv. Så får du en ramme som det kan rulles inni, sier hun.

Malermesterens favoritt er Jordans hvite rulle med grønn stripe.


– Det er ikke den vanskeligste rullen, men heller ikke den enkleste. Jeg vil uansett råde å bruke samme type rulle fra start til mål på begge strøkene. Spør gjerne i malerbutikken om hvilken type rulle de anbefaler til din vegg.

Husk at jo lavere struktur man velger, jo lettere kommer feil til syne. Til en stuevegg ville jeg også valgt en rulle på 25 centimeter. Husk også at rullen må tres inn på en bøyle, tipser Gamre.

Et lite dypp

Når veggen skal rullemales er forlengerskaft en nødvendighet.

– Jeg maler aldri en vegg uten forlengerskaft. Da får du en god arbeidsstilling og det gjør jobben enklere. Dypp rullen forsiktig i spannet. Ikke så mye at den drukner. Du skal alltid kunne se strukturen i rullen. Rull av maling på veggen inne i spannet. Slik metter du rullen før den kan brukes på veggen. Gjenta prosessen noen ganger før oppstart, sier hun.

Vær generøs med malingen, og ikke press siste rest ut av rullen. Den skal mettes godt med maling og dyppes igjen ofte.

Ikke press rullen

Gamre starter på en av sidene og jobber mot den andre. Alltid i loddrette strøk.

– Jeg pleier å sette rullen i skulderhøyde og rulle ned mot gulvet. Prøv å fordele malingen i et langt drag. Så ruller du tre drag opp og ned før du igjen fyller rullen med maling. Gjør dette i et jevnt tempo. For å unngå renner eller kanter er det viktig at du ikke presser rullen mot veggen. Når du strekker deg opp eller ned er det sjelden et problem, men når rullen er i brysthøyde har mange lett for å presse. Ikke gjør det, råder hun.

God lyd

– En rull som lager klistrelyder har for lite maling i seg. En rull som lager en mild og jevn lyd er riktig mettet. Jo mer du ruller jo enklere blir det. Det andre strøket blir alltid bedre enn det første. Øvelse gjør mester, konstaterer Gamre til slutt.

Ingen pauser før veggen er rullet ferdig. Du må lytte til rullen. Hører du klistrelyd er det for lite maling. Jevn og myk lyd er riktig.

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
19.08.2024
Icons/Large/Chat