Vedovnen eller peisen er ofte den eneste varmekilden på hytta,og det første de fleste gjør når man ankommer hytta er å tenne opp i peisen.
For å oppnå optimal trekk og riktig fyring er det meget viktig at skorsteinen blir varm.
Når det er dårlig trekk i en pipe, kan skyldes at pipa er for kald. I en uoppvarmet hytte kan dessuten innetemperaturen være lavere enn utetemperaturen.
Løsningen er da å fyre opp pipa før det fyres opp i ildstedet. Bruk noen sammenkrøllede avissider e.l. og fyr opp i nedre feieluke eller oppe ved hvelvplaten i ovnen, slik at lufta i pipeløpet blir oppvarmet.
Det er en selvfølge at veden er både kløyvd og tørr. Vi anbefaler en fuktighet på ca 17 %.
Selv om vedovnen eller peisen kan være den eneste varmekilden på hytta, kan en hyttepipe ha like mange ”driftstimer” som ildstedet hjemme. Dette kan øke produksjonen av sot og bek. Dette kan kompenseres med hard fyring hver gang hytta tas i bruk vinterstid, da vil sot og bek forbrenne og forsvinne ut av pipa. Unngå å fyre så hardt at det blir pipebrann.
Vurdér også å bytte ut ditt gamle ildsted: Nye rentbrennende ovner utnytter mer av energien i veden, dette reduserer utslippet av partikler med opp mot 90 %, i tillegg til at man forbruker 40-50 % mindre ved.