Vegard Ølstørn er daglig leder hos Bygger'n Hitra & Frøya og har alltid gode råd på lur.

Få ny vegg på 1-2-3

Har du en vegg du er misfornøyd med, og som kunne ha trengt en forandring? Her er 3 tips fra ekspertene om hvordan du kan friske opp utseende på veggen!

Du trenger ikke pusse opp hele huset for å gi rommene et nytt og fresht utseende. Du forandrer effektivt stemningen ved å gjøre om den ene veggen! Her er 3 tips om hva du kan gjøre.

1. Spiler

De siste årene har etterspørselen for spiler økt. De passer utmerket til deg som vil ha en vegg med kontrast og med naturlige elementer.

– Det er spennende med spiler, det er fortsatt et ganske nytt produkt og folk syntes det er veldig interessant å kunne få et helt nytt utrykk i boligen de ikke har hatt før, i tillegg har de god akustikkdempende effekt, sier Georg Aune, innkjøpssjef hos Rindalslist.

Valg av spiler

Spiler får du oftest i 2 typer overflater, eik og furu. Heltre eik er det mer eksklusive valget av de to, men eikeoverflaten fås også med spiler av MDF som er trefiberplater belagt med folie eller eikefiner. Overflaten på disse klarer du ikke å skille fra heltre eik.

– Selv om eik er dyrere og mer eksklusivt kan du også få et veldig godt resultat med MFD-spiler av furu. De kan sammenlign med laminatgulv og parkettgulv som kan nesten se identiske ut. Spilene er laget for å gjenskape utrykket til naturlig treverk, sier Aune.

Montering

Du har noen valgmuligheter når det kommer til dimensjoner og tykkelse på spilene. Det har etter hvert blitt ganske standardiserte mål som selges.

– Spilene er normalt 21 millimeter x 45millimeter store og settes opp med det avstand du ønsker, for eksempel 15 millimeters mellomrom, forteller Aune.

Det kreves en litt planlegging når du skal sette opp spiler. Det finnes ulike løsninger for hvordan du gjør det.

– Det krever litt mer enn å sette opp vanlig veggpanel, men det er absolutt noe de fleste kan få til med litt planlegging. Vi anbefaler å benytte et spilebeslag, det gjør det enklere å montere og det vil være lettere å få riktig avstand mellom spilene. Samtidig får du en montering uten synlige spiker og skruer, forklarer Aune.

Du kan også få spilene ferdig montert på sort bakplate. Det er den raskeste monteringsløsningen.

 

Populært med spilevegg. Foto: Rindalslist

Spilevegg i eik. Foto: Rindalslist

2. Maling, beis og lakk

Ved å male veggen kan du endre utseende raskt og effektivt, jord og trefarger er veldig populært.

– Innendørs er fortsatt vanntynnet maling mest vanlig, den funker utmerket på gips og spon, den lukter lite og tørker fort. Det er også mange som ønsker beis og lakk til blant annet panel. Dette varierer fra sted til sted, på Hitra har vi mange hytteeiere som handler, da blir det mer beis og lakk siden det ofte er mye treverk i hytter.

– Det blir også mer og mer vanlig å kjøpe ferdigbehandlet panel, prisene er litt høyere, men mange ønsker å spare tid. Du får ferdigbehandlet panel i mange ulike farger, sier Vegard Ølstørn, daglig leder hos Bygger’n Hitra & Frøya.

Husk dette når du velger maling

Det er viktig å tenke over hvordan farger blir påvirket av lys og miljø.

– Det er flere forhold som kan påvirke utrykket til fargene. En farge du ser på nettet eller i en butikk kan se helt annerledes ut på veggen din. Om du har spotter, led lys eller andre ting som endrer lysforholdene så kan det påvirke hvordan vi oppfatter fargen. Mitt tips er å benytte deg av prøvebokser du kan kjøpe i butikkene. Da kan du teste fargen på et område på veggen for å se hvordan det ser ut, sier Ølstørn.

Spør de ansatte

Når du har vært i butikken og kjøpt maling bør du også passe på at du har kjøpt riktige pensler.

– Det er stor variasjon i verktøy, har du kjøpt maling, beis eller lakk, så bør du spørre de som jobber der hvilke pensler som passer til det produktet. Jeg vil også tilføye at et godt grunnarbeid er viktig for et skikkelig resultat, bruk litt ekstra tid og gjør det skikkelig, sier Ølstørn.

Daglig leder Vegard Ølstørn ved Bygger'n Hitra.

Spilevegg i eik. Foto: Rindalslist

Veggplate Smartpanel Wetwall 5577 Houston 60X80 M Huntonit Panelbord. Foto: Byggma

3. Veggplater

Veggplater er en effektiv og fin måte å endre utseende til en vegg på. Du får de i ulike formater og mange farger.

- Med veggplater har du mange valgmuligheter, spesielt når det kommer til farge. I Byggma har vi over 20 ulike farger, i tillegg kommer ferdig tapetserte, grunningstapetserte eller grunningsmalte veggplater. For deg som trenger en mer robust plate kan du få en plate som er melamin belagt, de tåler en trøkk. Du får også plater som er egnet for våtrom, utvalget er stort, sier Torunn Mangseth, markedssjef i Byggma.

– Platene får du i mange forskjellige kjernematerialer, noen med rene trefiber, noen med spon og noen med MDF som kjerne.

Variasjon og utval

Det er viktig å vite hvilke veggplater som dekker dine behov.

– Med veggplater er det veldig enkelt å reparere små skader som måtte oppstå, som er ganske vanlig man lever et normalt liv med barn og husdyr, sier Mangseth.

– Det finnes spesielle plater for våtrom som både gir ferdig overflate og vanntett sjikt. Disse kan brukes også i dusjen, sier hun

Montering

De aller fleste veggplater er veldig enkle å jobbe med.

– Alle med litt praktiske egenskaper klarer å montere veggplater. Med noen enkle verktøy som måleband, sag, blyant, vater, drill eller kampepistol får du jobben gjort. Så lenge grunnarbeidet på veggen bak er gjort skikkelig er det fort gjort og ganske enkelt å sette de opp. Det er spesielt viktig at reisverket er helt rett og i vater når du skal montere veggplater med klikklås. Er det skjevt kan det være vanskelig å få de til å passe, sier Mangseth.

Tekst: Iver Valkvæ/Ifi.no

Veggplate Huntonit Design THE WORLD Library. Foto Byggma

Veggplate Huntonit Skygge Terracotta Foto: Byggma

Veggplater Whinebox Light Grey 3. Foto: Byggma

Veggplate Smartpanel Wetwall 5577 Houston 60X80 M Huntonit Panelbord. Foto: Byggma

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
07.03.2023
Icons/Large/Chat