Det ble stor forskjell på vinduene da Bygger'n Os Vest satte inn antidugg-vindu fra Lyssand.

Bygger'n Os Vest valgte antidugg-vindu fra Lyssand

Bor du nært en trafikkert vei, har små barn eller kommer sola direkte inn på soverommet? Da kan det lønne seg å se nærmere på hva slags vindu du har.

Bygger’n Os Vest satte nylig inn nytt vindu i egne lokaler, og valget falt da på antidugg-glass.

- Det er vesentlig forskjell på vinduene, som du kan se på bildene. Vinduet med antidugg er helt duggfritt, mens de andre har så mye dugg, at man ikke kan se ut fra innsiden, sier regionsjef i Bygger’n, Kristian Fjellveit

Han forteller at dugg er et generelt problem på vinduer med trelags-glass nå når det går mot vår, og også når det blir høst igjen.

- Vi gjør alltid kundene våre oppmerksomme på dette når de skal investere i nye vinduer. Vi vil jo ikke ødelegge utsikten for dem, sier Fjelltveit.

Snakk med fagfolk

Å velge glass etter funksjon har stor nytteverdi - og det trenger ikke bli så mye dyrere. Vi anbefaler at du tenker nøye gjennom hvilke behov du har før du bestiller dine nye vinduer. Snakk gjerne med din forhandler eller rådfør deg med andre fagfolk.

Hos Lyssand, en av Europas største leverandører av vinduer, kan du velge mellom:

Antidugg

Et godt isolert glass kan bli ekstra kaldt på utsiden ettersom varmen ikke trenger ut. Ruten kan derfor få lavere temperatur enn luften ute, noe som medfører at det dannes kondens. Dette er et tegn på godt isolerte vinduer.

Glass med antidugg har et ytre belegg som minsker dråpenes overflatespenning slik at duggen ikke setter seg så lett på glasset.

Glass med selvrens eller antidugg må ikke rengjøres med vindusnal eller andre harde gjenstander. Må heller ikke utsettes for rengjøringsmidler med slipemidler.

På våren og høsten kan det fort bli dugg på trelags-vinduer.

Andre muligheter

Støydempende

Bor du nær en trafikkert vei eller ved et industriområde? Da bør du vurdere glass med støydemping. Det finnes flere ulike varianter, og kan spesialtilpasses den enkelte støykilde. På den måten oppnår du best mulig skjerming, uansett hva støyproblemet er.

Sikkerhetsglass

Med herdet eller laminert glass, forhindrer du ytterligere skade dersom vinduet knuser. Les mer om krav og forskrifter på dikb.no under TEK17 §12-17 eller spør din forhandler. Det er også hensiktsmessig å bruke personsikring på alle store glassflater, terrassedører og vinduer på bakkeplan.

Soldempende

Tilnærmet klart spesialglass som finnes i 2 versjoner, 70/40 og 50/25.

Et 70/40 glass slipper gjennom ca 70% av sollyset, men bare ca 40% av strålingsvarmen fra solen. Et 50/25 glass slipper gjennom ca 50% av sollyset, men bare ca 25% av strålingsvarmen. Soldempende glass er svært effektivt for å gjøre boligen svalere på solrike dager, og anbefales mot sør- og vestsiden av boligen. Glasset er noe mørkere enn vanlig glass, men oppleves som vanlig glass.

Selvrensende

UV-stråler aktiverer det utvendige belegget som bryter ned organisk materiale og smuss. Når det regner på glasset, renner smusset av. Vinduene kan også spyles med hageslangen. Selvrensende glass er en særlig fordel i høyden og steder det er vanskelig å komme til. Avhengig av eksponering av direkte sollys og regn.

UV-filter

Unngå misfarging av møbler og parkett. Et glass med UV-filter vil begrense falming av interiøret. Glasset er laminert og hindrer at UV-strålene trenger gjennom. UV-filter kombineres gjerne med solskjermende glass.

Trykkutjevning

For vinduer som skal monteres mer enn 800moh kan det det være behov for å trykkutjevne glassene. Når produksjonssted og monteringssted har stor høydeforskjell vil det være et overtrykk mellom glassene, dette skaper en ballongeffekt og man risikerer at ruten sprekker. Vi ber derfor om at du oppgir høydemeter og middeltemperatur dersom du skal montere vinduene på 800moh eller mer. Vi vil da vurdere om det er nødvendig å trykkutjevne glassene.

Les mer om Lyssand her.

Opprettet
18.08.2021
Oppdatert
09.05.2022
Icons/Large/Chat