Ta vare på uteplassen til neste sommer

Nyt sommeren ute, men gjør litt løpende vedlikehold på uteplassen og noter deg forbedringspotensialer.

Sommeren er her: Late dager tilbringes i solsteken, og hjemmesnekrede plattinger og terrasser får vise hva de tåler. Men mens sommeren nytes, kan det være lurt å allerede nå begynne å planlegge og tilrettelegge for neste års sommersesong.

Nyt de siste sommerdagene

Uteplassen burde nytes for alt den er verdt mens det fortsatt er sommer og fri - alt arbeidet man gjorde for å gjøre uteplassen klar for sommersesongen må ikke være fånyttes. Samtidig kan det være lurt å gjøre litt løpende vedlikehold på uteplassen og notere seg forbedringspotensiale.

Løpende vedlikehold:

  • Hold uteplassen ren - vær særlig rask med å fjerne matsøl for å forhindre at maur og andre dyr kommer på besøk
  • Følg med på hvor vann legger seg når det regner mye og utbedre dersom du ser at samler seg ugunstige steder. Det er best å gjøre dette raskest mulig før vannet får gjøre skade på platting eller hage
  • Hold et øye med insektbestanden. Er det mye maur, er det lurt å legge ut maurmiddel 

Noter deg:

  • Om uteplassen begynner å få behov for en skikkelig kraftvask
  • Om maling eller beis bobler eller flasser 
  • Om treverket er blitt råttent eller skadet
  • Husets fasade - noter vaske- og malingsbehov til høsten eller våren, som er de beste årstidene for slikt arbeid

Ikke glem hagen

Hagen bør inngå i det løpende vedlikeholdet, men det er også lurt å ha neste års sommersesong i bakhodet. Se etter muligheter for nye vekster, planlegg for vinteren og hvordan du kan tilrettelegge for neste sesong. 

Fjern ugress som dukker opp for å beskytte gress og blomster, og beskjær blomster og planter etter riktig tid. Noen planter, som roser og bærbusker, lønner det seg å klippe på våren, mens kirsebær- og bjørketrær burde klippes om sommeren, og noen igjen til høsten. 

Legg en plan for rydd og vask

Mens du soler deg, kan du begynne å legge en plan for hvordan du effektivt kan rydde, rengjøre og forberede uteplassen for vinterdvalen. 

Hagemøblene i seg selv burde vaskes før vinteren, særlig viktig for tremøbler som er særlig skitne eller rammet av sopp, og sofa- og putetrekk burde vaskes. Så burde også selve uteplassen vaskes. Vask platting og terrasse, og ta en kost i hånd for skrubbe vekk skitt og alger. Skyll belegningsstein, kost balkonger og fjern rot, ugress og døde planter fra hagen. Og glem for all del ikke å rengjøre takrennene før vinteren. Denne oppgaven er imidlertid særlig viktig rett før vinteren, etter høstbladene har falt og fylt opp takrenner.

Vinteroppbevaring

Forsøk å gå systematisk til verks når du planlegger rydding og oppbevaring av hagemøbler- og utstyr. Om du kun stapper ting inn i boden, vil det bli fullt kaos det øyeblikket du trenger noe som ligger begravd under tre solstoler. 

Planlegg oppbevaringen: Legg ting systematisk i bokser, og forsøk å legge inn ting i motsatt rekkefølge av den du vil hente de ut i - legg altså det siste du kommer til å hente ut igjen innerst. Pass også på at ting som du kan få bruk for i løpet av vinteren, er lett tilgjengelige. 

Dersom du har for lite plass til hagemøblene dine, kan det være en ide å leie et minilager. Dette er et mindre, selvbetjent lager, vanligvis på mellom 2 og 20 kvadratmeter. Denne kan selvfølgelig brukes til mer enn hagemøbler - du kan for eksempel ha vinterutstyr som ski og snøskuffe i den om vinteren. Et praktisk alternativ er å a hagemøblene stå ute, men  da burde de dekkes godt til, og vedlikeholdes før og etter de dekkes til.

Ny sommer, nye muligheter

Man skal for all del nyte sommeren fullt ut så lenge den varer. Men det gjør jobben både hyggeligere og enklere om du har lagt en plan for rydding og vasking før vinter, og det forsørger at hagemøbler- og utstyr er klare for nok en solfylt sommer neste år.

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
31.01.2023

Andre artikler

Bygging av små tilbygg og terrasser fritas søknadsplikt fra og med 1. mai

Bygging av små tilbygg og terrasser fritas søknadsplikt fra og med 1. mai

Har du fått med deg dette?

Topp terrasse med toppskruing

Topp terrasse med toppskruing

De fleste monterer terrassebord ved å skru rett ned i bordene, såkalt toppskruing. Slik får du det beste resultatet.

Gjør uteplassen din hyggelig med ny terrasse

Gjør uteplassen din hyggelig med ny terrasse

Å bygge terrasse er et overkommelig prosjekt for de aller fleste.

Pergola - et svalt tilfluktssted i hagen

Pergola - et svalt tilfluktssted i hagen

Ønsker du mer skygge, mindre innsyn eller ønsker du rett og slett et flott og svalt sitteområde hvor du kan nyte sommeridyllen? Da kan en pergola være noe for deg.

En stille, allsidig og intelligent liten hagehjelper

En stille, allsidig og intelligent liten hagehjelper

Det er GARDENA robotgressklipper SILENO minimo 500m²! Den er ideell for små plener, og kombinerer høy ytelse og presisjon med praktisk klipping.

Montering av hageprosjekt med barna

Montering av hageprosjekt med barna

Skal du bygge hagestue, lekehus, anneks eller lysthus, kan du godt involvere barna i prosjektet. De vil elske å delta, og får et større forhold til prosjekter de selv har vært med på å bygge. Det er heller ikke så vanskelig som man skal tro.

Slik steller du hagen din til høsten

Slik steller du hagen din til høsten

Det er fortsatt ei stund til du kan sette plenklipperen på vinterlagring eller legge vekk hekksaksa. Mye kan gjøres for å holde hagen levende, fargerik og frodig enda noen måneder, samtidig som du klargjør for neste års sesong.

Icons/Large/Chat