Akkurat nå er elevene i forhandlinger om hvordan julegata skal se ut. Foto: Vingelen skole.

Pallebyen i Vingelen

50 unge byggmestere fra 1. – 7. klasse ved Vingelen skole i Tolga kommune har bygd en hel landsby på et av skolens lekeområder.

- Vi ville ha en positiv aktivitet i friminuttene, i overgangen fra høst til vinter når det ble mørkt og kaldt. Det var et ønske fra elevene at vi valgte et byggeprosjekt, og det har engasjert veldig. Elevene synes det er morsomt å bygge og styre på. De eldre hjelper de yngre, og de lærer mye om samarbeid, finne løsninger og så får de noe å være skikkelig stolte av, forteller rektor Leif Vingelen.

Fått materialer fra Bygger’n

Bygger’n Vingelen, som ligger kun 50 meter fra skoleområdet, har til stadighet fått besøk av små snekkere i det siste.

- Det har vært veldig trivelig å ha så mange ivrige unger på besøk. De er byggmestere og må fortelle hva de heter og skrive under på utleveringsseddelen. Et slikt prosjekt betyr mye for lokalsamfunnet. Ungene lærer å skape noe selv, hvor de kan få tak i ting de trenger og at gjenbruk er lurt. De bor jo i ei bygd med mange gamle trehus, sier daglig leder Grete ved Bygger’n Vingelen.

Skolen har fått en god del materialer og avkapp fra Bygger’n og det lokale sagbruket Alvdal Skurlag, i tillegg til at foreldre har bidratt med det de kan avse i garasjer og låver. Det har med andre ord vært et prosjekt med lave kostnader, men stort engasjement.

Snekrer etter skoletid

Det er ungene som skal ha æren for kreativiteten og stå på-viljen. De har lagt sjelene sine i prosjektet og brukt både friminutt og tid etter skoletid for å bygge denne sjarmerende, lille landsbyen.

- Prosjektet var ment som en aktivitet til friminuttene, men når lærerne drar fra skolen i halv 5-tida, er det stort sett alltid noen her. Ofte sitter foreldre i bilen med lysene på og lurer på om ungene vil ha middag snart, sier Leif Vingelen.

Ønsker å lage julegate

Denne uka var det elevrådsmøte, og det kan virke som om det er utvidelser på gang. Øverst på sakslista sto nemlig ønsket om å bygge enda flere hus.

De er også i forhandlinger om mulighetene for å få lyssatt gata, og henge opp julepynt.

- Nå har vi ikke spurt om de har tatt hensyn til byggegrenser og regler, men vi lar de holde på. Så håper vi det inspirere til å bygge trehytter hjemme til neste sommer. Det er en flott aktivitet, konkluderer rektor.

Opprettet
28.09.2021
Oppdatert
28.09.2021

Andre artikler

Her løftes et 13 meter langt element på plass

Her løftes et 13 meter langt element på plass

I Billingstad settes det nå opp 12 rekkehus, og 3 mindre blokker. LSE leverer både elementer, precut og materialpakker til prosjektet der Peab er totalentreprenør.

Flytende badstue klar for å nytes

Flytende badstue klar for å nytes

Dette er Kyrksæterøras nyeste turistattraksjon. Satt sammen av veggelementer fra LSE Byggesystemer Ørsta og materialer fra Bygger'n Lervik.

Unikt byggeprosjekt ved Namsvatnet

Unikt byggeprosjekt ved Namsvatnet

Alt av materialer, verktøy og folk måtte fraktes sjøveien. Bygger'n Røyrvik var med over vannet.

Icons/Large/Chat