Pass på dette før du begynner med sommerens små byggeprosjekter

Det er fristende å piffe opp uteplassen hjemme i sommer, men sett deg inn i reglene før du begynner.

Det er ikke sommer før hobbysnekkere popper fram i alle landets hager - klare til å gjøre uteplassen fresh og fin til sommerens grillfester, avslappingsstunder og uteaktiviteter. “Hadde det ikke vært fint med en terrasse for å slippe unna maur og gress som kiler oss på anklene?”spør kanskje kona. “Vi skulle ikke gjort noe for å forhindre de nysgjerrige blikkene fra naboen?” sier kanskje mannen din. Det er ikke noe å vente på; bygg gjerne både  terrasse, levegg, pergola og utebod - ja til og med et lysthus om du vil. Men husk at enkelte tiltak er søknadspliktig.

Er terrasse søknadspliktig? 

Flere små sommerprosjekter kan fint utføres uten at du må sende søknad til kommunen. Det er likevel en grense for hvor mye du kan gjøre før kommunen må godkjenne prosjektet. Å bygge terrasse er fritatt søknadsplikt, så lenge terrassen ikke stikker lenger ut enn 4 meter fra fasaden og så lenge den er plassert minst 1 meter fra nabogrensen. Hvilke materialer du bruker er ikke regelbundet, men det anbefales likevel å bruke terrasseskruer fremfor spiker, for eksempel Essve terrasseskruer classic.

For at den nye terrassen ikke skal være søknadspliktig, må du også passe på at den ikke er plassert høyere enn 1 meter opp fra bakken eller har et rekkverk som er høyere enn 1,2 meter. Bare litt over en meter er ikke høyt nok til å unngå nysgjerrige blikk fra naboen, tenker du kanskje. Vel, da kan du bygge en levegg i tillegg. 

Må man søke om å bygge levegg da? 

Ikke bare kan en levegg redusere innsyn, den kan også gi skygge fra solen og le fra vinden. Ikke minst kan leveggen skape et lunt og koselig spiseområde eller fungere som en oppdeler av utearealene - for deg som for eksempel ønsker et stilleområde som er adskilt fra barnas lekeområde. En levegg er unntatt søknadsplikt så lenge den er under 1,8 meter høy og mindre enn 10 meter i bredden. I tillegg må den stå minst 1 meter fra nabogrensen. Er leveggen derimot inntil 5 meter i bredden, kan den plasseres inntil nabogrensen.

Pergola, lysthus, utebod

Så lenge du bygger den tradisjonelle formen for pergola - en konstruksjon bestående av søyler og åpne takbjelker, trenger du ikke søke. Hvis du derimot ønsker tak, skyvbare lameller eller skyvbare levegger, må du finne ut hvor mye som er tillatt å bygge på eiendommen din, da pergolaen i slike tilfeller vil regnes som bebygd areal. Du kan i utgangspunktet bygge frittliggende pergola med tak, utebod, lysthus, dukkestue, uthus eller lignende som er inntil 50 kvadratmeter uten å søke (tidligere inntil 15 kvadratmeter), men du må likevel holde deg innenfor den maksimalt tillatte utnyttelsesgraden på tomten. Bygningen må også ha maks mønehøyde på 4 meter, være minst 1 meter fra nabogrensen og kan ikke brukes til varig opphold. 

Unntatt søknadsplikt betyr ikke fritt frem

Husk at selv om noe ikke er søknadspliktig, betyr det fortsatt at du må bygge i tråd med lovverket og reguleringsplaner. Du kan ta kontakt med din kommune for å finne lokale plankart og bestemmelser. Det er også greit å være klar over at hvis du skal bygge flere ting som er unntatt søknadsplikt samtidig, så kan det hende at det blir så omfattende at du likevel må søke. Med andre ord lønner det seg alltid å kontakte kommunen hvis du er usikker på hvilke regler som gjelder.

Opprettet
16.06.2022
Oppdatert
16.06.2022

Andre artikler

Episode 2 - pergola.

Episode 2 - pergola.

I denne episoden skal lagene ferdigstille hver sin pergola. Lyst til å prøve du også? Her er oppskriften.

Pergola - et svalt tilfluktssted i hagen

Pergola - et svalt tilfluktssted i hagen

Ønsker du mer skygge, mindre innsyn eller ønsker du rett og slett et flott og svalt sitteområde hvor du kan nyte sommeridyllen? Da kan en pergola være noe for deg.

Topp terrasse med toppskruing

Topp terrasse med toppskruing

De fleste monterer terrassebord ved å skru rett ned i bordene, såkalt toppskruing. Slik får du det beste resultatet.

Tips ved bygging av terrasse

Tips ved bygging av terrasse

Skal terrassebordene legges med "smilefjes" eller ikke? Her for du tips til hvordan du bygger terrasse eller veranda.

Slik får du en strøken terrasse

Slik får du en strøken terrasse

Med jevnlig vedlikehold av terrassen, holder den seg like fin i flere år. Og det er enklere enn du tror.

Gjør uteplassen din hyggelig med ny terrasse

Gjør uteplassen din hyggelig med ny terrasse

Å bygge terrasse er et overkommelig prosjekt for de aller fleste.

Royal vs Impregnert Terrasse, hva er forskjellen?

Royalimpregnert vs impregnert terrasse

Hva er egentlig forskjellen på royalimpregnert og impregnert terrasse? Og hva burde jeg velge?

Lag en terrasse uten fliser, sprekker og synlige skruer

Lag en terrasse uten fliser, sprekker og synlige skruer

Stadig flere velger skjult innfesting på terrassen. Med HDS-systemet fra ESSVE får du en terrasse uten synlige skruehoder eller fliser.

Velg riktige terrasseskruer

Velg riktige terrasseskruer

For at du skal lykkes med terrassen, er det viktig at du velger riktig skrue. Både tresort, størrelse på terrassen og omgivelser har mye å si.

Beskytt terrassen med treolje

Beskytt terrassen med treolje

Man verken rekker eller orker å beise terrassen hvert eneste år, derfor er midlertidig behandling like viktig for at treverket varer lenger.

Hvilket terrassebord skal du velge?

Hvilket terrassebord skal du velge?

Det er viktig å kjenne til de ulike variantene før man velger hva man vil bruke på sin terrasse eller platting. Ved å velge kvalitet sparer du både tid og penger.

Øk romfølelsen på terrassen med glassrekkverk

Øk romfølelsen på terrassen med glassrekkverk

Passer perfekt til terrasser, balkonger eller andre uteområder.

Icons/Large/Chat