Stor forandring – liten jobb!

Med få timers lett arbeid, litt maling i en sprek farge, godt verktøy og en dør, setter du ditt eget preg på huset!

Døren er en begrenset flate, men allikevel godt synlig. Her kan du med enkle midler sette et eget preg på huset.

Å male en ytterdør tar omtrent en time per strøk. Og døren trenger minst to strøk. Dessuten går det med noen minutter til å vaske og forberede flaten som skal males. Faktum er at du etter kun et par, tre timers arbeid i løpet av en helg, gir hele huset et stort løft!

Collage ytterdører

Og tør du ikke, eller vil du ikke, gå løs på selve hoveddøren til huset – finnes det kanskje andre ytterdører som du kan øve deg på! Hva med kjellerdøren, inngangen til boden eller døren til barnas lekehus?

Hvor lang tid det tar før malingen er overmalbar, avhenger av temperaturen ute. Hvor raskt en maling tørker og er klar for overmaling, er avhengig av vær og vind. Det kan være lurt å la malingen tørke over natten før strøk to påføres.

HER ER FREMGANGSMÅTEN: 

VASK:

Start med rengjøring. Vask døren i god tid med husvask blandet i et bøtte med lunket vann. Følg anvisningen på flasken. Bruk gjerne en skurepad som dyppes i vaskevannet og gnis over flaten. Det er viktig å være grundig og forsøke å komme til i alle hjørner og ved alle profiler. Skyll og tørk vekk vaksevannet. Alle rester av rengjøringsmiddelet må fjernes for å gi god vedheft for malingen. Det kan være lurt å bytte vann halvveis inn i vaskingen.

Skrubb ytterdørenSkrubb  

Skyll ytterdøren
Skyll

SLIPING:

Gå lett over med et slipepapir så hefter malingen bedre. Bruk gjerne et slipepapir med korning 120 for å få et bedre vedheft for malingen. 
Slipestøvet fjernes med en liten feiekost, og tørk deretter døren med en tørr mikrofiberklut.


Slip ytterdøren
Slip ytterdøren med slipepapir

MASKERING:

Å sette opp maskeringstape kan oppleves som en tidkrevende oppgave. Dette gjør det imidlertid raskere å male enn om man må male med forsiktighet. Dessuten gir maskeringstape skarpere kanter og finere avslutninger. Det blir enklere å få et pent resultat.

Dekk gulvet med malefilt for å unngå søl. For å unngå søk kan man legge malefilt på underlaget. Filten har et plastsjikt i bunn og filt på toppen. Det gjør at malingssøl tørker i filten uten å trekke gjennom til underlaget. Filten kan med gjerne brukes utendørs også!

Mette rull og malefilt

ØVRIGE FORBEREDELSER:

Pakk verktøy som ikke brukes inn i en fuktig fille. For å gjøre jobben rask og enkel, er det viktig at du i forkant ser til å ha alt nødvendig verktøy for hånden. Malingen røres godt og slås over i en malebøtte. Dette er en firkantet bøtte med riller på innsiden. Bøtten rommer mer enn et vanlig rullekar, og gjør at du ikke trenger å bruke tid på å etterfylle maling.

Finn en tøyfille og fukt den med vann. Den brukes til å tørke vekk eventuelt søl og til å pakke inn verktøy hvis de må legges vekk for en stund.

Fuktig fille

Bruk en fin malerull, med polyestervev som ikke feller fibre, som anstryker, altså til å påføre malingen med. I kriker og kroker der rullen ikke kommer til, påføres maling med en liten, skrå pensel. Overflaten glattes ut med en fordriver, eller etterstryker som den også blir kalt.

Rullen skal mettes før bruk. Det innebærer å dyppe rullen gjentatte ganger i malingen, for så å rulle den av mot rillene i bøtten. Penslene skal også mettes, ved å dyppes og strykes av flere ganger. Ved å mette verktøyet blir påføringen jevn fra første strøk.

MALE FØRSTE STRØK:

Mal døren i riktig rekkefølge - start innerst. Bruk rull til påføring overalt den kommer til. Ved alt malearbeid er det lurt å legge en plan for i hvilken rekkefølge delene skal males. Del flaten opp i felter, og mal dem i en rekkefølge som gjør at du ikke kommer innpå nylig malte områder med verktøyet. Start med å male innerst, og mal deg deretter systematisk utover. Er det vindu i dørbladet eller en speildør, er det logisk å begynne innerst, for så å ta rammetreet til slutt.

Start innerst

Påfør malingen med rull, overalt der du kommer til. Ved å sette rullen litt på skrå, kommer den forbausende lett til også i profiler, kriker og kroker. Kompletter påføringen med pensel i innvendige hjørner.

Rull malinge på

Et siste, og viktig, moment er å glatte ut strukturen som rullen etterlater seg, og det gjøres med en fordriver, eller etterstryker som den også blir kalt. Det er en flat, bred pensel med tynt blikk og fine fibre. Legg litt trykk på verktøyet slik at busten går gjennom hele det våte malinssjiktet. Stryk ut malingen langs fiberretninge og aldri på tvers av den.

Fordriver

Etter at første strøk er påført, pakkes verktøyet inn i plast hvis det skal brukes igjen innen noen få timer. Skal det brukes dagen etter bør verktøyet vaskes rent med vann og malingen dekkes over eller has tilbake i emballasjen. Før penselen og rullen pakkes vekk, dyppes de i maling, slik at de ikke tørker til de skal brukes neste gang. 

MALE 2. STRØK:

Strøk nummer to kan påføres når overflaten er tilstrekkelig tørr. Estimert tørketid og tid før overmaling, står angitt på emballasjen. Ta med i beregningen at tiden må økes hvis det er kaldere enn 20 grader ute. Solpåvirkning og luftfuktighet kan også påvirke tørketiden.

Ved påføring av det andre strøket er det enda viktigere med systematikk i arbeidsgangen. Her er det nemlig ikke like enkelt å se hvor du har malt, og hvor du hittil ikke har vært.
Del opp flaten i felter som gjør at du ikke kommer innpå halvveis tørr maling med verktøyet etterpå.

AVDEKKING:

Fjern maskeringstape umiddelbart etter at andre strøk er påført. Da tørker ikke tapen fast i malingen, og kantene blir skarpe og fine. La derimot malefilten ligge til overflaten er støvtørr. Hvis du fjerner den for tidlig, vil støvet fra filten kunne feste seg i den nymalte flaten.

Fjerne maskeringstapen

Kilde: Chera Westman/ifi.no

Foto: Chera Westman/ifi.no - Jotun

Finn nærmeste butikk

Norgeskart