Verktøy for store og små snekkere

Du trenger ikke mange typer avansert verkøty for å lage små prosjekter. Husets verktøykasse burde være tilstrekkelig!

Verktøykassa:

For små og store rotekopper kan en verktøybag med bare det nødvendigste være å foretrekke. Den er lett i vekt og rommer større og mindre ting uten at man behøver å være alt for strukturert. Den er enkel å ta med seg når man snekrer ute, og rask å rydde tilbake i og ta med seg inn igjen. Ingenting er mer irriterende enn å måtte lete huset rundt etter verktøy midt i snekringen.

Verktøy for store og små snekkere

Husk at godt verktøy er halve jobben. Slitt og dårlig verktøy gir ikke bare et dårligere resultat, det kan også være farlig å bruke. Her er en oversikt over det viktigste verktøyet du trenger:

Hammer:

Det finnes egne, små hammere beregnet for små barn, men for de litt større er en vanlig, lett hammer best.

Blyant og vinkelhake:

Bruk gjerne en snekkerblyant, men en vanlig blyant går også greit. Vinkelen er helt nødvendig når du skal streke opp før saging, og ved innfellinger og lignende.

Sag:

Sørg for at du har en god, ikke alt for fintannet sag. Du greier deg med en sag med univesaltanning. Da kan du sage både på langs og tvers av vedretningen. Det finnes mindre sager beregnet for barn. En gjørkasse eller en manuell bordsag med stativ er også praktisk.  Arbeidet blir imidlertid enklere med en elektrisk kapp- og gjærsag som kan stilles i ulike vinkler, men denne må betjenes av en voksen. Det finnes rimelige typer som duger til mindre snekkerprosjekter. Du trenger også en figursag eller helst en elektrisk stikksag.

Elektrisk drill:

En elektrisk, oppladbar drill anbefales. I mange av prosjektene bruker vi skruer, og en drill forenkler arbeidet betraktelig, både med hensyn til forboring og skruing. Drillen bør ikek være for svak, men heller ikke så stor og tung at den blir vanskelig å håndtere for barn.

Du bør også ha et sett bits og bor, for eksempel en standard borsats med trebor opp til 10 mm, samt et 20-25 mm flatbor, og i hvert fall en liten og en litt større bit med pozidrivspor og en bitsadapter med magnet. Torx, firkant- og sekskantspor er også blitt mer vanlig, men her følger det ofte et par bits med skureesken. Når du skal kjøpe bor og bilts - sats på kvalitet!

Vater:

Er helt nødvendig når du skal bygge større ting som køyeseng og lekestue, men den er også nyttig når du for eksempel skal sette opp hyller.

Tvinger:

Du trenger minst to tvinger. Med tvinger og et stødig arbeidsbord vil arbeidsstykket holde seg i ro når du arbeider med det. Tvinger er også nødvendig ved liming.

Stemjer og kniv:

Et stemjern eller hoggjern hører hjemme i en velutstyrt verktøykasse. (Husk at eggen alltid må ha beskyttelse!) For de fleste prosjektene i denne boka klarer du deg imidlertid uten, men det er kjekt å ha nå du for eksempel skal felle materialer i hverandre. En rimelig Mora-kniv er også nyttig å ha. Her ttrenger du den til prosjekter der figurer skal skjæres ut.

Høvel og rasp:

En rasp eller surformhøvel brukes når du skal rette opp små feil, for eksempel hvis du sager ut buede former og ikke er helt stø på hånda. En vanlig høvel er standardutstyr for en snekker, men er ingen nødvendighet for våre prosjekter. En elektrisk høvel med stillbar dybde er til god hjelp når du skal justere tykkelsen på materialet.

Slipepapir:

Du trenger papir med både fin og grov korning. Eventuelt kan du bruke ferdige pusseklosser eller elektrisk slipemaskin.

Festemidler

Et sett spiker og treskruer i ulike lengder er praktisk å ha i huset. Til utendørs bruk bør du ha varmforsinket spiker og rustfrie eller syrefaste skruer, for eksempel terrasseskruer som du få r i lengder fra 35 til 75 mm. Disse skruene er slanke med et forholdsvis diskre hode og har spesialutviklede gjenger og spiss slik at du i teorien ikke behøver å forsenke eller forbore.

En tube vanlig snekkerlim er nyttig å ha. Utendørs benyttes fuktbestandig trelim eller polyuretanlim. Polyuretanlimet er proefyllende og passer når du skal lime sammen ujevne materialer.

Litt om materialer:

Til utendørsprosjektene har vi i hovedsak brukt justerte kledningsbord av gran. det er rimelige materialer som er lette å arbeide med. de har en ru og en høvlet side. Maling biter bedre på den ru siden, men på møbler og lignende legger vi den høvlede siden ut.

Hvis du vil ha begge sider glatte, ken du pusse den ru siden med grovt slipepapir. Til blomsterkasser og annet som kommer i nærkontakt med jord er det lurt å bruke trykkimpregnert materialer. Terrasserord er glatte og fine med avrundet kant og egner seg godt til møbler. Innendørs bruker vi helst høvlede materialer. Disse fås vanligvis bare i furu, og det er en del dyrere enn gran. Som platematerialer bruker vi helst MDF innendørs og kryssfiner utendørs. kryssfinerplatene må være limt med vannfast lim. Du kan også bruke kryssfiner inne, men MDF-plater gir en bedre overflate for maling og finere snittflater. Hobbyplater av sammenlimte trelameller og melaminbelagt sponplate er også ypperlige innendøre. de er spesielt godt egnet til hyller og bordplater. Til figurene har vi brukt trekuler. Disse får du kjøpt i hobbybutikken.

Finn nærmeste butikk

Norgeskart

Snekre fuglekasse med barna

Snekre fuglekasse med barna

Snekre blomsterampler med barna

Snekre blomsterampler med barna

Snekre fuglemater med barna

Snekre fuglemater med barna