Snekre fuglemater med barna

Denne fuglemateren er laget slik at matlageret inne i huset fyller opp brettet etter hvert som fuglene spiser. Det er både renslig og praktisk, da fuglene ikke gjør fra seg i maten, og du ikke trenger å fylle på mat så ofte.

Du trenger:

  • Ca. 150 cm 19x148 mm bord
  • 14 cm 21x21 mm list
  • 6 cm 28 mm rundstokk (eller 21x21 mm list)
  • 55 cm 9x34 mm list
  • 15 cm 48x48 mm trekantlekt
  • Evetuelt stolpe

Snekre fuglemater

Slik gjør du:

Sag til bunnplaten (brettet) og de to gavlene etter målene på tegningen. Taket har 45 graders vinkel. Skru eller spikre gavlene til kanten av brettet slik at det blir omtrent like stort utstikk på hver side.

Sag til bordene til de to langsidene. Stikk dem inn mellom gavlsidene og skru eller spikre dem fast. Det skal være ca. 2 cm åpning ned mot bunnplaten (der maten kommer ut)

Inni huset legges det en bit trekantlekt. Den gjør at det fylles på med mat på brettet etter som fuglene spiser, så det ikke blir liggende igjen mat i midten av huset. Hvis fuglekafeen skal stå på en stolpe, venter du med å feste trekantlekten til du skal feste huset til stolpen, og skrur det fast gjennom denne. Rundt kanten av brettet spikrer du fast tynne lekter som lager en kant slik at frøene holder seg på plass. Taket lages av to bord skrudd sammen i vinkel. Det ene bordet må først høvles eller sages av langsetter, så det blir ca. 13 cm bredt. Eventuelt kan du bruke et 123 mm bredt bord på den ene takflaten. En bit rundstokk, eller 21x21 mm firkantlist, kuttet i 45 graders vinkel i den ene enden og skrudd fast ved mønet fra undersiden, blir samtidig pipe og håndtak.

En 21x21 mm list, ca. 1 cm kortere enn åpningen i taket, festes til slutt i knekken midt under taket. Denne listen gjør at taket blir lett å legge på plass.

Mal huset. Her kan du bruke fantasien, kanskje pynte det med vinduslemmer av smale lister, lime fast kongler, kvister eller skjell og så videre...

Lykke til!

Finn nærmeste butikk

Norgeskart

Verktøy for store og små snekkere

Verktøy for store og små snekkere

Snekre blomsterampler med barna

Snekre blomsterampler med barna

Snekre fuglekasse med barna

Snekre fuglekasse med barna