Snekre blomsterampler med barna

Blå ampel

Du trenger:

  • Ca. 100 cm 19 eller 22x148 mm bord
  • 55 mm spiker eller 35 mm terrasseskruer

Slik gjør du:

Det er svært enkelt å lage veggampler av noen restematerialer. Her har vi brukt 148 mm brede bord, men 123 mm eller 173 mm kan også brukes. På amplene på bildet er toppen av bakveggen kuttet av i en spiss, men den kan selvfølgelig også kuttes rett av, i bue og i forskjellig høyde.

Hengeampel enkel blå

Hvis det er barn som skal lage amplene, er det en stor fordel å forbore - ikke bare om du bruker skruer, men også når det skal spikres. Da er det lettere å slå inn spikeren rett uten at den bøyer seg. Forbor bare i det ytterste emnet.

Målene på delene og hvordan amplene settes sammen, går fram av tegningene. Det blir lettere å sammenføye de føste delene hvis du bruker en løs bordbit som ekstra støtte under det bordet du skal feste. Eventuelt kan far eller mor hjelpe til med å skru sammen de føste to bitene. Når du har skrudd amplene sammen, borer du hull til kroken eller skruen amplene skal henges på, eller skru dem rett og slett fast i veggen.

Kassene blir ekstra fine og personlige med dekor. For mange barn er dette den morsomste delen av jobben. Her kan fantasien få fritt spillerom. Jentene som bygde disse, valgte blå ampler med sjømotiv av fisker. Kroppene er laget av centimetertykke biter av 48x48 mm lekt og halene er biter som er delt på skrå (diagonalt). Boblene er hvitmalte trekuler og sola biter av rundstokk.

I de blå kassene er det plass til skål og potte med diameter 15 cm.

Hengeampel blå

Slik bygges de blå amplene. Utformingen av avslutningen på toppen velger du selv.

 

Kenguruampel

Kenguruampel

Du trenger:

  • Ca. 65 mm 19 eller 22x98 mm bord
  • Ca. 50 cm 19 eller 22x149 mm bord
  • 6,5 cm 45 mm rundstokk
  • 55 mm spiker eller 35 mm terrasseskruer

Slik gjør du:

Kenguruampelen laget vi opprinnelig til lekestua (se bildet). Sag først ut hodet i den lange bordbiten. Tegn opp et rutenett på 2x2 cm på emnet og overfør krysningspunktene på figuren ved å telle ruter. Du kan også forstørre malen til 10 cm bredde, klippe den ut og legge den på bordet. Tegn rundt konturene.

Snuten av 45 mm rundstokk har vi valgt å sage litt skrått i vher ende (15 grader), slik at den vender nedover og får litt spiss snute når den skrus fast. Det går også an å bruke en 45x45 mm eller 48x48 mm lekt til snute og bare spikke den litt av på kantene. Sidene på kenguruen er saget i 45 graders vinkel.

Kengurukassa kan også brukes som psotkasse ved å lage et lokk. Likket er skåret i 90 grader i overkanten. Lokket kan festes med hengsler skrudd fast til den ene langsiden (den skrå siden av sidebordet). Det kan eventuelt ligge løst. En kloss som skrus fast på undersiden holder lokket på plass. Kenguruen blir livaktig med påtegnet munn og øyne, armer og bein.

Kengurukassa er 10x10 cm innvendig. Det er beregnet at det skal stå en blomstervase oppi den, slik at det skal være lett å skifte ut visne blomster med nyplukkede.

Hengeampel kenguru

Slik bygges kenguruampelen. Rutenettet øverst til høyre hjelper deg med å overføre fasongen på hals og hode til ryggbordet. Tegn opp rutenettet på bordet, merk av hvor linjene på tegningen krysser linjene i rutenettet, og tegn opp strekene mellom disse punktene.

Finn nærmeste butikk

Norgeskart

Verktøy for store og små snekkere

Verktøy for store og små snekkere

Snekre fuglekasse med barna

Snekre fuglekasse med barna

Snekre fuglemater med barna

Snekre fuglemater med barna