Fem trinn for å finne drømmegulvet ditt

1.  Hvilken interiørstil foretrekker du?  

 • Gulvene er en del av interiørstilen din. Dersom du foretrekker moderne interiør, kan det hende du våger å velge en litt spesiell farge til gulvet. Dersom smaken din er mer klassisk, kan det hende du velger mer naturlige trefarger og klassisk design. I hytter kan rustikke, mer røffe gulv understreke miljøet.  
 • Tenk på interiørfargene dine. Dersom du velger en varm farge til gulvet, kan du bruke kaldere farger som hvitt eller grønt til veggene. Mørke gulv passer utmerket til moderne møbler, men krever også at rommene er romslige. 

Gulv miljøbilde

2.  Hvor vil du legge gulvet? Har du liten eller stor plass?

 • I store rom kan du velge bredere og lengre planker. Og brede og lange planer i lyse farger skaper også inntrykk av et større rom, dersom man ønsker denne effekten.
 • Tenk på bruken og trafikken på gulvet. Områder hvor det blir gått mye kan kreve en lakkert overflate med anti-scratch forsegling. Oljede gulv gir et mer naturlig utseende, men krever regelmessig vedlikehold.
 • Treverk er følsomt for vann, og vi anbefaler derfor ikke å bruke parkett på våtsoner.

3.  Vil du pusse opp eller bygge nytt?

 • Takhøyden kan være et problem ved legging av nytt gulv over et annet gulv. Husk å sjekke hvor jevnt gulvet er før du legger tregulvet, for å unngå eventuell knirking. Du bør også kontrollere at det er nødvendig avstand ved veggene, slik at det er tilstrekkelig plass for treverket å bevege seg.

Gulv miljøbilde

4.  Har du tenkt å installere gulvvarme?

 • Det finnes flere typer gulvvarme, men felles for alle er at varmeeffekten ikke må overstige 60 W/m2 og at overflatetemperaturen ikke må overstige +27 °C. Systemet må være termostatstyrt og installeres på en måte som sikrer jevn temperatur over hele gulvet. Dersom man benytter vannbåren varme, anbefales det at vannrørene legges i motsatt retning enn den retningen parketten legges.
 • Bøk, lønn og jatoba er tretyper som ikke må benyttes sammen med gulvvarme da disse er følsomme for belastning som skyldes oppvarming.
 • Vi vil vanligvis ikke anbefale å legge heltregulv i kombinasjon med varmekabler i gulvet, da heltregulv beveger på seg langt mer enn en 3-lags parkettkonstruksjon. Hvis man likevel ønsker å legge gulvvarme under heltregulv, må man regne med sprekk mellom enkelte planker i perioder hvor man benytter gulvvarme.

Gulv miljøbilde

5.  Vil du installere gulv selv, eller vil benytte fagfolk?

 • Det er enkelt å legge klikkparkett selv. Og det er også – sånn i tilfelle – lett å fjerne den.
 • For enkelte typer parkett anbefaler vi på det sterkeste at man får hjelp av en fagperson (til mønsterparkett, heltregulv osv.) fordi resultatene avhenger av grundig opplæring og erfaring innen gulvleggingsteknikk.

Gulv miljøbilde

Lykke til - du kan bare glede deg til stemningen et tregulv skaper i rommene dine.

Finn nærmeste butikk

Norgeskart