Gulvet under gulvet

Parkett, laminat, vinyl, linoleum, gummi, kork, tepper og teppefliser – alle disse gulvvariantene stiller krav til underlaget de legges på.

Felles for alle typer gulvbelegg er at underlaget må være av en viss beskaffenhet før du går i gang med gulvleggingen. To hovedhensyn dominerer: Krav til at undergulvet er fast og rent og jevnt – og at det er fritt for fukt.

Men det er også andre faktorer det er like viktig å ta høyde for:

Jevnhet

Kontroller nøye at undergulvets overflate er helt jevn.
Kontroller nøye at undergulvets overflate er helt jevn.


Kravet til jevnhet er spesielt viktig når det dreier seg om harde gulv, parkett eller laminat. For å sikre seg best mulig mot svikt og knirk må høydeforskjeller være mindre enn tre millimeter over en avstand på to meter. Er ujevnhetene større enn dette bør undergulvet justeres ved sliping eller sparkling. Mindre ujevnheter vil oftest bli rettet opp av underlagsmaterialet du benytter.

Vær nøye med at det ikke kommer forskjellig rusk og rask under det nye gulvet når du legger det på plass. Fei opp alle løse partikler.

Underlagsmaterialer

Underlagsmaterialer kan du få med og uten fuktsperre - og med og uten lyddemping.
Underlagsmaterialer kan du få med og uten fuktsperre - og med og uten lyddemping.

Gulvmaterialet må ikke utsettes for fuktighet fra undergulv. Dersom det er usikkerhet om hvor tørt det er i rommet bør det alltid benyttes en fuktsperre mellom undergulv og gulvbelegg.

Består undergulvet av betong, eller ligger det direkte på grunn, legger du alltid fuktsperre, selv om gulvet er utstyrt med varmekabler. Som fuktsperre kan du benytte to millimeter plast som tapes i alle skjøter og legges med overlapp. Plasten må dessuten trekkes et lite stykke oppover veggen og festes bak gulvlisten i etterkant.

Renovering

Om du taper sammen underlagsmaterialet i skjøtene holder det seg lettere på plass under gulvleggingen.
Om du taper sammen underlagsmaterialet i skjøtene holder det seg lettere på plass under gulvleggingen.

Om du velger å legge det nye gulvet oppå en gammel parkett eller laminat, bør du legge gulvbordene på tvers av de som ligger der fra før. Imidlertid vil det som regel være best å fjerne det gamle gulvet før du legger nytt gulv.

Gamle vinylgulv, linoleumsgulv, nålefilt og tynne, tettknyttede vegg-til-vegg-tepper kan fungere som underlag – men det anbefales at de fjernes.

Dører

Om du velger å beholde det gamle gulvet er det viktig å sjekke det nye gulvet ikke bygger så mye at det kommer i konflikt med dørene.

Kilde:IFI

Finn nærmeste butikk

Norgeskart

Tips om gulv

La La Laminat-land

Norge er et laminat-land. Laminat står øverst på ønskelisten når nordmenn pusser opp. Og det blir bare mer og mer pop. Les mer

Slik unngår du trinnlyd

Jo hardere et gulvmateriale er, dess mer lyder vil det kunne gi opphav til. Dette må det tas hensyn til når vi velger gulv. Trinnlyder er et vanlig - men unngåelig - problem! Les mer

Lyden av drømmegulvet

Når du skal kjøpe nytt gulv, kan det være lurt å bruke ørene. Spesielt hvis du drømmer om et massivt tregulv. Les mer

Når det klikker på soverommet

Lyst på parkettgulv på soverommet? Hvis du ikke har lagt gulv tidligere, er soverommet et fint førstegangsprosjekt. Slik klikker du deg nytt gulv! Les mer

Ulike rom krever ulike gulv

Langt fra alle gulvtyper er like godt egnet i alle boligens rom. Les mer

Gulvet under gulvet

Parkett, laminat, vinyl, linoleum, gummi, kork, tepper og teppefliser – alle disse gulvvariantene stiller krav til underlaget de legges på. Les mer

Er du klar for mørk parkett?

Mørk parkett: Et elegant og selvsikkert valg Les mer