Velg riktig gulv

Vegger og tak kan du male om ved behov. Gulv er av en mer permanent karakter. Gulvets utseende, dvs. farge, overflate, mønster og hardhet kan variere stort mellom de forskjellige tresortene. Parkett, laminat og gulv i heltre har ulike egenskaper.

Gulvet er basen

Gulvet danner, sammen med vegger og tak, rommets grunnfølelse.

Hvilket type gulv skal man velge? 

Mørke gulv
stjeler mye lys fra rommet, og har en tendens til å få rommet til å virke mindre, og gir mindre takhøyde rent synsmessig. Dessuten kan mørke gulv være vanskeligere å møblere på.

Lyse gulv
er mer nøytrale enn mørke gulv. Med lyse gulv blir det motsatt, rommet virker stort, lett og luftig, og det er lettere å møblere. Mye kvist og tremønstre gir et livfullt inntrykk, men kan også gjøre det rotete og urolig. Vær derfor forsiktig med å velge gulv med for mye struktur.

På den annen side vil et nesten strukturløst gulv lett virke kjedelig. Det er om å gjøre å finne den gyldne middelvei.


Parkett

Kährs parkettgulv

Det øverste laget i et vanlig parkettgulv – såkalt lamellparkett – er produsert av tre. Det er denne tresorten som gir parketten navn – eik, ask, lønn, furu osv. Parkett passer de fleste steder, men det er viktig at parketten ikke kolliderer estetisk og historisk med huset.

 • Parkettgulv kan deles inn i tre hovedtyper:
 • Lamellparkett med not og fjær
 • Heltre stavparkett i hardved, også disse med not og fjær langs alle sider
 • Mosaikkparket, hvor små staver eller biter limes til undergulvet.

Den siste løsningen er neppe for hjemmesnekkeren. For han er det stort sett lamellparkett som brukes. Klikk-systemet gjør at parketten blir forholdsvis enkel å legge.

Laminatgulv

Alloc laminatgulvLaminat innebærer at flere lag er presset hardt sammen. Laminatgulv har en overflate som er satt sammen av flere lag papir presset hardt sammen under høy varme. Laminatgulv må derfor ikke forveksles med lamellparkett som har tre i det øverste laget. Laminatgulv er en fellesbetegnelse som dekker mange typer gulv med varierende utseende. Laminatgulv er svært slitesterkt, det er rimelig, og klikk-systemet gjør det enkelt å legge selv.

Direktelaminat:

 • Er den rimelige typen laminatgulv med lavere kvalitet og tåler mindre tråkk.
 • Egner seg best i rom med lav slitasje, eksempel soverom eller gjesterom.

Høytrykkslaminat:

 • Er et laminatgulvmed langt høyere slitestyrke og tåler slag fra tunge ting som mistes på gulvet.
 • Denne typen laminatgulv tåler også langt bedre vannsøl. Kan brukes i rom med mye trafikk.

Heltre

Moelven, heltre grulvI mange hus, og ikke minst på hytta, passer det best med gulvbord framfor parkett. Slik bord finnes som lagervare overalt, og fås ferdig tørket og behandlet dersom det er ønskelig. 

Gulvbord leveres i mange bredder og tykkelser – jo bredere bordet er, jo tykkere må det være. Ellers vil det bli ustabilt, med sprekkdannelser og vridninger som resultat.Mange velger å kjøpe ubehandlet tre og gjør overflatebehandlingen selv. Men flere og flere velger å kjøpe bordene ferdigbehandlet. 

Du kan velge mellom følgende løsninger:

 • Lakkert med klarlakk
 • Beiset og lakkert
 • Lutet og oljet med hvitpigment
 • Lutet og oljet med klar olje

Man kan også legge heltre gulv i løvtre som ask, bjørk, or, eik og osp. Ask, eik og bjørk er alle harde tresorter som kan brukes på de fleste gulv, mens osp er mykere og er derfor mer egnet på soverom. 

Finn nærmeste butikk

Norgeskart

Gulv i nettbutikken

Nettbutikk

Gulv i nettbutikken