Lyden av drømmegulvet

Når du skal kjøpe nytt gulv, kan det være lurt å bruke ørene. Spesielt hvis du drømmer om et massivt tregulv.

 KLANG: Materialene har ulik klang. Furu har for eksempel dypere klang enn gran.
KLANG: Materialene har ulik klang. Furu har for eksempel dypere klang enn gran.

Brede og lange planker er den store gulvfavoritten når folk velger nye stuegulv. Vi liker opplevelsen av tyngde og følelsen av natur og autentisitet. Tilbudet av gulvbord er enormt, og det er store variasjoner i utseende pris og kvalitet. Det er mye å ta stilling til av fargenyanser, trestruktur, bredder, lengder, overflatebehandlinger, men selve nøkkelen til den «ekte og massive» opplevelsen ligger i lyden.

TUNGT: Brede og lange gulvbord ser tyngre ut enn 3-stavsparkett. TUNGT: Brede og lange gulvbord ser tyngre ut enn 3-stavsparkett.

Heltre eller lamellplank

BREDT: Parkettplanker fås i ulike lengder og bredder. BREDT: Parkettplanker fås i ulike lengder og bredder.

Lyden som oppstår når du går over gulvet, har mye å si for hvordan gulvet oppfattes. Er klangen tett og dump virker det mer massivt enn om det har en lett klakkelyd.

Et heltregulv har en spesiell tung klang og det er den lyden vi gjerne vil ha. Men lamellplank, også kalt 1-stavsparkett, kan også ha denne lyden, men her er det store variasjoner. I et lamellgulv kan klangen variere fra lett klakkelyd til dump og tung likt heltre. Det som avgjør lyden er materialene og oppbyggingen av planken; type treslag og formen på årringene. Blant annet gir furu gir en tyngre klang enn gran. Tette og stående årringer gir den tetteste klangen.

Tykkelsen på slitesjiktet påvirker også hvor massivt og lunt gulvet oppleves. Et sjikt på 3,5 mm oppleves bedre enn en parkett med 2 mm sjikt.

MØRKT: En mørk farge gir gulvet ekstra tyngde.MØRKT: En mørk farge gir gulvet ekstra tyngde.

Kilde: IFI

Finn nærmeste butikk

Norgeskart

Flere gulvtips

La La Laminat-land

Norge er et laminat-land. Laminat står øverst på ønskelisten når nordmenn pusser opp. Og det blir bare mer og mer pop. Les mer

Slik unngår du trinnlyd

Jo hardere et gulvmateriale er, dess mer lyder vil det kunne gi opphav til. Dette må det tas hensyn til når vi velger gulv. Trinnlyder er et vanlig - men unngåelig - problem! Les mer

Lyden av drømmegulvet

Når du skal kjøpe nytt gulv, kan det være lurt å bruke ørene. Spesielt hvis du drømmer om et massivt tregulv. Les mer

Når det klikker på soverommet

Lyst på parkettgulv på soverommet? Hvis du ikke har lagt gulv tidligere, er soverommet et fint førstegangsprosjekt. Slik klikker du deg nytt gulv! Les mer

Ulike rom krever ulike gulv

Langt fra alle gulvtyper er like godt egnet i alle boligens rom. Les mer