Høysesong for oppussing av gulv

Laminat, parkett, vinyl eller gummi? Det er høysesong for gulv og det er ofte kjøkkenet som får merke det.

Vi kjøper gulv for millioner. Og det er nå vi kjøper mest. Januar er, sammen med mai, den måneden folk kjøper mest gulv. Det fremkommer av tall fra Prognosesenteret.

– Flere enn 4 av 10 av dem som foretar innvendig oppussing svarer at de har pusset opp eller byttet gulv i egen bolig, sier Kåre Elnan, partner og markedsdirektør i Prognosesenteret.

GULL MED GULV: Nordmenn elsker å pusse opp, og etter malearbeider er bytting av gulv det vi gjør mest. – Nordmenn er interessert i gulv, konstaterer Adrian Ekelund hos Prognosesenteret. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)
GULL MED GULV: Nordmenn elsker å pusse opp, og etter malearbeider er bytting av gulv det vi gjør mest. – Nordmenn er interessert i gulv, konstaterer Adrian Ekelund hos Prognosesenteret.

Flest nye gulv på kjøkken

23 prosent av dem som bytter eller pusser opp gulv hjemme, gjør det på kjøkkenet. Baderom kommer på en god annenplass.

– Flest skifter gulv på kjøkken og bad. Mange sier også at de skifter gulv i flere rom samtidig, sier Adrian Ekelund, markedssjef hos Prognosesenteret.

På gulvtoppen

Det er to gulvtyper som troner øverst på ønskelisten hos nordmenn.

– De fleste velger laminat eller parkett. Disse gulvtypene utgjør rundt 70 prosent til sammen, sier Ekelund.

FOLKEFAVORITT: Nordmenn elsker parkett. Det er et populært valg på kjøkkenet.
FOLKEFAVORITT: Nordmenn elsker parkett. Det er et populært valg på kjøkkenet.

Nordmenn er glade i parkett og velger ofte dette til kjøkkenet vårt. Mange har en åpen kjøkkenløsning mot stue, og ønsker et helhetlig inntrykk. Her bidrar parketten i å ta opp elementer fra benkeplater og møbler for å skape en autentisk nordisk stil.

Tenker nytt

Samtidig som parkett fremdeles er populært, ser de at flere prøver litt nytt på kjøkkenet.

En  tendens er at flere velger klikkvinyl med for eksempel marokkansk-inspirert mønster. Det er enkelt og raskt å legge selv, og gir et helt annet inntrykk enn parkett.

I tillegg er en annen slitesterk klassiker populær, nemlig knottgummigulv. Det får du i kule farger og tidløst design, og det er både klassisk og moderne på én gang. Det er slitesterkt, demper lyd, er godt å gå på og lett å legge.

Må tåle litt

– Før du velger gulv er det lurt å tenke over hva kjøkkenet brukes til. Hvor mye slitasje utsettes rommet for? Er det en aktiv barnefamilie som skal bruke det? Kjøkkengulvet blir ofte utsatt for stoler som dras frem og tilbake, og det kommer søl og sprut fra komfyr og vask. Samtidig er det et gulv du står og går mye på, og det bør kjennes behagelig og gjerne fungere lyddempende, sier Linn Hagtvedt.

TENKER NYTT: Flere velger å kjøre litt utradisjonelt på kjøkkenet, og vinyl i ulike mønster er pop.
TENKER NYTT: Flere velger å kjøre litt utradisjonelt på kjøkkenet, og vinyl i ulike mønster er pop.

Samtidig som det praktiske står høyt på kjøkkenet, oppfordrer hun til å tenke litt utradisjonelt.

– Det kan være en absolutt vinner med tanke på å skape spennende rom med farger og design, avslutter hun.
GUMMI: Kjøkkenet stiller høye krav til gulvet, og mange velger derfor å gå for slitesterke gulv, som for eksempel gummi.
GUMMI: Kjøkkenet stiller høye krav til gulvet, og mange velger derfor å gå for slitesterke gulv, som for eksempel gummi.

Kilde: IFI

Finn nærmeste butikk

Norgeskart

Tips om gulv

La La Laminat-land

Norge er et laminat-land. Laminat står øverst på ønskelisten når nordmenn pusser opp. Og det blir bare mer og mer pop. Les mer

Slik unngår du trinnlyd

Jo hardere et gulvmateriale er, dess mer lyder vil det kunne gi opphav til. Dette må det tas hensyn til når vi velger gulv. Trinnlyder er et vanlig - men unngåelig - problem! Les mer

Lyden av drømmegulvet

Når du skal kjøpe nytt gulv, kan det være lurt å bruke ørene. Spesielt hvis du drømmer om et massivt tregulv. Les mer

Når det klikker på soverommet

Lyst på parkettgulv på soverommet? Hvis du ikke har lagt gulv tidligere, er soverommet et fint førstegangsprosjekt. Slik klikker du deg nytt gulv! Les mer

Ulike rom krever ulike gulv

Langt fra alle gulvtyper er like godt egnet i alle boligens rom. Les mer

Gulvet under gulvet

Parkett, laminat, vinyl, linoleum, gummi, kork, tepper og teppefliser – alle disse gulvvariantene stiller krav til underlaget de legges på. Les mer