Når det klikker på soverommet

Lyst på parkettgulv på soverommet? Hvis du ikke har lagt gulv tidligere, er soverommet et fint førstegangsprosjekt. Slik klikker du deg nytt gulv!

Det finnes mange ulike klikkgulv. Felles for dem er at de er enkle å legge. De skal ikke limes og du trenger lite ekstrautstyr. Pass bare på at du har materialene i hus et par dager før de skal legges, slik at de blir akklimatisert.

Les leggeanvisningen nøye

Dette punktet krever en egen overskrift. Vi nordmenn er ikke glade i å lese bruksanvisninger, men du sparer deg for problemer, får et finere resultat og jobber raskere hvis du leser leggeanvisningen før du begynner. Mange leverandører har også egne videoer på nettet som du kan studere før du starter.

Slik gjør du det

FØRSTE STEG: Fjern rusk og rask etter at parketten er akklimatisert. Gulvet skal legges på rent, slett og fast underlag.
FØRSTE STEG: Fjern rusk og rask etter at parketten er akklimatisert. Gulvet skal legges på rent, slett og fast underlag.

  • Få parketten i hus i god tid før montering.
  • Parketten må akklimatiseres i rommet den skal legges, liggende og i uåpnet pakke i minimum to døgn før legging.
  • Fjern rusk og rask, og det gamle gulvet hvis du har teppe, laminat eller parkett som ligger løst.

 UNDERLAG: Under parketten legges et underlag, gjerne med trinnlydsdemping.UNDERLAG: Under parketten legges et underlag, gjerne med trinnlydsdemping.

  • Under parketten legges et underlag, gjerne med trinnlydsdempende effekt. Det finnes flere typer underlag. Snakk med butikkselger og få råd om hva som egner seg best i ditt rom.
  • Legg gulvet i rommets lengderetning. Dersom det er kvadratisk legges det i samme retning som lyset faller inn.

FJÆR: Sag vekk fjæra på bordene i første rad, og legg den rette siden mot veggen.FJÆR: Sag vekk fjæra på bordene i første rad, og legg den rette siden mot veggen.

  • Start ved veggen, la det være en åpen fuge på 8-10 mm mellom planken og veggen. Dette er viktig fordi materialet sveller og krymper med naturlige fukt- og temperatursvingninger gjennom året.

UTVIDER: Det første bordet legges med en klaring på 8-10 millimeter mot veggen. Dette rommet er viktig slik at det er plass nok når gulvet utvider seg.UTVIDER: Det første bordet legges med en klaring på 8-10 millimeter mot veggen. Dette rommet er viktig slik at det er plass nok når gulvet utvider seg.

KLIKK: Deretter fortsetter leggingen; klikk, klikk… Pass på så du unngår skjøter ved siden av hverandre.KLIKK: Deretter fortsetter leggingen; klikk, klikk… Pass på så du unngår skjøter ved siden av hverandre.

  • Biten som kappes av i enden av en rad brukes som startbord i neste rad forutsatt at den er lengre enn hhv 50 og 30 cm.
  • Følg for øvrig leggeanvisningen som finnes i hver pakke.

Fjern det gamle teppet

Det anbefales at gulvet som parketten skal legges på er rent, slett og stabilt. Gammelt teppe bør fjernes før legging. Det er to årsaker til det: Det kan være smuss og annet i teppet som stenges inne i teppet av det nye gulvet, og det kan oppstå lukt. Teppet kan også bli for mykt og gi svikt i det nye gulvet.

Parkett på parkett?

Ekspertene anbefaler også at det gamle gulvet bør fjernes hvis det er laminat eller parkett som ligger løst. Grunnen er at materialene beveger seg gjennom årstidene, og vil kunne skade det nye gulvet ved for eksempel kuving.

RIKTIG RETNING: Parketten legges i gulvets lengderetning. Hvis rommet er kvadratisk legges parketten med lysinnfallet.RIKTIG RETNING: Parketten legges i gulvets lengderetning. Hvis rommet er kvadratisk legges parketten med lysinnfallet.

Kilde: IFI

Finn nærmeste butikk

Norgeskart

Nettbutikk

Gulv i nettbutikken

Flere gulvtips

La La Laminat-land

Norge er et laminat-land. Laminat står øverst på ønskelisten når nordmenn pusser opp. Og det blir bare mer og mer pop. Les mer

Slik unngår du trinnlyd

Jo hardere et gulvmateriale er, dess mer lyder vil det kunne gi opphav til. Dette må det tas hensyn til når vi velger gulv. Trinnlyder er et vanlig - men unngåelig - problem! Les mer

Lyden av drømmegulvet

Når du skal kjøpe nytt gulv, kan det være lurt å bruke ørene. Spesielt hvis du drømmer om et massivt tregulv. Les mer

Når det klikker på soverommet

Lyst på parkettgulv på soverommet? Hvis du ikke har lagt gulv tidligere, er soverommet et fint førstegangsprosjekt. Slik klikker du deg nytt gulv! Les mer

Ulike rom krever ulike gulv

Langt fra alle gulvtyper er like godt egnet i alle boligens rom. Les mer

Gulvet under gulvet

Parkett, laminat, vinyl, linoleum, gummi, kork, tepper og teppefliser – alle disse gulvvariantene stiller krav til underlaget de legges på. Les mer

Er du klar for mørk parkett?

Mørk parkett: Et elegant og selvsikkert valg Les mer

Høysesong for oppussing av gulv

Laminat, parkett, vinyl eller gummi? Det er høysesong for gulv og det er ofte kjøkkenet som får merke det. Les mer

Unngå sprekker i gulvet

Det er helt normalt at parkettgulvet får små sprekker på vinteren, og disse forsvinner når luftfuktigheten igjen stiger på våren og sommeren. Men lange perioder med tørr luft kan føre til bestående... Les mer

Parkett fra Boen - Inspirasjon og stil

Hvilken stil passer deg best? Gulvet fremhever hjemmet ditt! Riktig valg av gulv kan utgjøre stor forskjell, og spiller en viktig rolle i det å skape en gjennomført interiørstil. Her presenterer vi... Les mer