Ulike rom krever ulike gulv

Langt fra alle gulvtyper er like godt egnet i alle boligens rom.

Derfor bør du velge gulv til hvert enkelt rom ut fra egen familiesituasjon, hva rommet brukes til og gulvets egenskaper. Ikke lag et kompromiss der hele huset får samme gulv – også om det kan virke som det enkleste valget.

MØNSTER: Boligvinyl kommer i mange ulike design. På trendtoppen akkurat nå er fiskebeinsmønster á la parkett og grafiske mønstre. Boligvinyl er et slitesterkt og robust materiale med mange gode bruksegenskaper.
Boligvinyl kommer i mange ulike design. På trendtoppen akkurat nå er fiskebeinsmønster á la parkett og grafiske mønstre. Boligvinyl er et slitesterkt og robust materiale med mange gode bruksegenskaper.


Med åpen planløsning, der rom og soner nesten umerkelig glir over i hverandre, er det lett å tenke at gulvet må følge ubrutt med. Men det er ikke nødvendigvis sant.

Å velge forskjellige gulv til ulike rom og soner, lager ikke problemer eller disharmoni i interiøret. Sannheten er det rakt motsatte – boligen blir mer spennende og interiøret får et løft.

Ytelseskrav gjør oss fornøyd

I senere tid har stadig flere forbrukere blitt oppmerksomme på hvilke krav de ønsker at gulvet skal oppfylle. Og derved legger de også mer vekt på å velge riktig.

Folk blir mer fornøyd når de velger riktig gulv til riktig rom, og visuelt skaper forskjellige soner i hjemmet.

– Ulike gulv har forskjellige egenskaper. Før du går inn i butikken, du bør gjøre deg opp noen tanker om formålet med gulvet og hvilke krav du stiller til det, utover hvordan det ser ut. Har du fire barn og to hunder, er det kanskje ikke parkett du skal velge. Da må du i så fall godta riper og striper i gulvet, sier Lene Engebretsen, markedsansvarlig i RBI Interiør.

ULIKE BEHOV: Det er ikke sikkert at gulvet du valgte for å lage en lun og stilig stue eller det du la på soverommet for å få det varmt, er det best egnede for kjøkkenet der du søler og mister en tallerken i gulvet iblant.
ULIKE BEHOV: Det er ikke sikkert at gulvet du valgte for å lage en lun og stilig stue eller det du la på soverommet for å få det varmt, er det best egnede for kjøkkenet der du søler og mister en tallerken i gulvet iblant.Harmoni med ulikt gulv

Mange konsumenter er konservative, og ønsker noe som ligner det de har fra før. Da kan det være bra å tenke på at man allikevel kan få en rød tråd i interiøret ved å velge ulike produkter med samme innfarging eller samme valør på fargene, til tross for at det er ulike gulvtyper.


Parkett finnes i både 1-stavs- og 3-stavsmønster med samme innfarging. Da kan du ha et mer eksklusivt gulv til stuen, og legge et noe rimeligere i soverommet, og fortsatt få harmoniske gulv.
Parkett finnes i både 1-stavs- og 3-stavsmønster med samme innfarging. Da kan du ha et mer eksklusivt gulv til stuen, og legge et noe rimeligere i soverommet, og fortsatt få harmoniske gulv.

Nøkkelegenskaper – vanlige gulvtyper:

Parkett og heltre: et naturmateriale, levende, komfortabelt, skaper atmosfære, forholdsvis slitesterkt og enkelt å vedlikeholde, noe sårbart for riping, enkelt å legge.

Laminat: slitesterkt og hardt, god motstand mot inntrykksmerker og riping, holder seg like fint selv etter mange års bruk, virkelighetsnære imitasjoner av naturmaterialer, stabilt, enkelt å legge.

Kork: varmt, lyddempende, komfortabelt, slitesterkt, enkelt å legge.

Vinyl (boligvinyl): slitesterkt, mykt, tåler fuktpåvirkning, lett å renholde, demper trinnlyder.

Vinyl (klikkvinyl/LVT): slitesterkt, trendy, enkelt å legge.

Gummi: slitesterkt, god gangkomfort, tåler fuktpåvirkning, antistatisk, demper lyd.

Linoleum: et naturprodukt, slitesterkt, noe sårbart for riper, lettstelt, føles varmt å gå på.

Teppe: mykt, varmt, lyddempende, holder på støv, tåler ikke fuktpåvirkning.

Fliser: slitesterkt, hardt, tåler riping og vannpåvirkning, trenger ofte gulvvarme.


Kilde: IFI

Finn nærmeste butikk

Norgeskart