Unngå sprekker i gulvet

Det er helt normalt at parkettgulvet får små sprekker på vinteren, og disse forsvinner når luftfuktigheten igjen stiger på våren og sommeren. Men lange perioder med tørr luft kan føre til bestående skader. Slik unngår du dette!

Blir inneluften for tørr, kan vi oppleve statisk elektrisitet, tørre lepper og støv som virvler rundt i boligen istedenfor å danne hybelkaniner i hjørnene. Også for parkettgulvet og møbler av tre vil tørr luft kunne føre til skader, da i form av sprekker og at bordene kuver seg.

Kortere perioder med tørr luft er ikke farlig for parkettgulvet. Sprekker mellom gulvbordene vil reverseres når fuktigheten stiger igjen. At små sprekker oppstår er helt normalt, siden tre er et materiale som naturlig sveller og krymper litt i takt med forandringer i luftfuktigheten. Men relativ luftfuktighet under 20 prosent over tid, vil kunne føre til bestående skader.
 TEMPERATURSENKING: Få graders temperatursenkning innendørs, har stort utslag på den relative luftfuktigheten. Begynner gulvet eller bordet å få sprekker eller kuve seg, kan det hjelpe å sette ned temperaturen et par grader
TEMPERATURSENKING: Få graders temperatursenkning innendørs, har stort utslag på den relative luftfuktigheten. Begynner gulvet eller bordet å få sprekker eller kuve seg, kan det hjelpe å sette ned temperaturen et par grader

Ideelle forhold

Den relative luftfuktigheten er sterkt koblet til temperaturen. Når kald uteluft trekkes inn og varmes opp, synker den relative luftfuktigheten og kan bli så lav som under 10 prosent. Et parkettgulv har det som aller best når relativ luftfuktighet er 30-60 prosent. Ved tørrere inneklima vil det kunne oppstå knirk i gulvet, sprekker mellom stavene i ett og samme parkettbord og mellom parkettbordene, og i verste fall at finérsjiktet løsner fra mellomsjiktet i parkettkonstruksjonen. Slike skader går ikke tilbake av seg selv når luftfuktigheten stiger.
TØRR LUFT: Er det kaldt ute, blir det ofte tørt inne, hvis man ikke tilfører fukt. Ved lengre perioder med tørr luft kan gulvet trekke seg sammen slik at sprekker oppstår. (Foto: Christian Hatlem Skår)
TØRR LUFT: Er det kaldt ute, blir det ofte tørt inne, hvis man ikke tilfører fukt. Ved lengre perioder med tørr luft kan gulvet trekke seg sammen slik at sprekker oppstår.

Spesielt stor risiko for tørt inneklima er det i moderne, tette hus med mekanisk ventilasjon, i boliger med gulvvarme og ved lave utendørstemperaturer. Å skru av ventilasjonen anbefales ikke, derimot kan man vurdere å justere ned sirkulasjonshastigheten – altså hvor ofte luften byttes ut. Et bedre alternativ er å tilføre litt fukt. Det gjøres for eksempel ved å la døren til badet stå åpen når man har dusjet, vanne potteplantene, koke opp tevannet uten å skru på avtrekksviften, eller ved å tørke klesvasken i oppholdsrommene.  Det finnes også egne luftfuktere å få kjøpt.

Mål luftfukten

– Vi anbefaler å kjøpe et hygrometer, et apparat som måler den relative luftfuktigheten i rommet, slik at man kan følge med på og holde kontroll på luftfuktigheten, sier Øyvind Langelandsvik, teknisk ansvarlig for SAGA Parkett.  

For høy luftfuktighet inne, over 75 prosent relativ fukt, kombinert med temperaturer mellom 15 og 25 ⁰C, kan føre til kondens og fuktskader, økt tendens til muggsoppvekst og bedre levekår for husstøvmidd.

– Det beste tiltaket for å forhindre for tørr luft og bestående skader på parketten, er imidlertid å senke innetemperaturen. Forsøk derfor å holde temperaturen på 20-22 ⁰C, sier Langelandsvik.

– Om man senker temperaturen i rommet 1 grad, så øker luftfuktigheten med cirka 1,5 til 2 prosent, sier Stenberg.

Små endringer

– Har du gulvvarme er det viktig å justere opp temperaturen trinnvis i små skitt, slik at treverket rekker å tilpasse seg. Dessuten skal overflatetemperaturen aldri overstige 27 grader. Gulvvarme sammen med tre- og parkettgulv skal være en komfortvarme, ikke fungere som eneste oppvarmingskilde til boligen, sier Stenberg.

Å skru ned temperaturen i boligen når du ikke er hjemme og om natten, er dessuten bra både for strømregningen, miljøet og for parkettgulvet.

Kilde: IFI

NORMALT: På senvinteren er det helt normalt at treverket innendørs krymper slik at det oppstår små sprekker. Disse forsvinner igjen når temperaturene ute og derved også luftfuktigheten stiger igjen.
NORMALT: På senvinteren er det helt normalt at treverket innendørs krymper slik at det oppstår små sprekker. Disse forsvinner igjen når temperaturene ute og derved også luftfuktigheten stiger igjen.

Finn nærmeste butikk

Norgeskart

Mer om gulv

La La Laminat-land

Norge er et laminat-land. Laminat står øverst på ønskelisten når nordmenn pusser opp. Og det blir bare mer og mer pop. Les mer

Slik unngår du trinnlyd

Jo hardere et gulvmateriale er, dess mer lyder vil det kunne gi opphav til. Dette må det tas hensyn til når vi velger gulv. Trinnlyder er et vanlig - men unngåelig - problem! Les mer

Lyden av drømmegulvet

Når du skal kjøpe nytt gulv, kan det være lurt å bruke ørene. Spesielt hvis du drømmer om et massivt tregulv. Les mer

Når det klikker på soverommet

Lyst på parkettgulv på soverommet? Hvis du ikke har lagt gulv tidligere, er soverommet et fint førstegangsprosjekt. Slik klikker du deg nytt gulv! Les mer

Ulike rom krever ulike gulv

Langt fra alle gulvtyper er like godt egnet i alle boligens rom. Les mer

Gulvet under gulvet

Parkett, laminat, vinyl, linoleum, gummi, kork, tepper og teppefliser – alle disse gulvvariantene stiller krav til underlaget de legges på. Les mer

Er du klar for mørk parkett?

Mørk parkett: Et elegant og selvsikkert valg Les mer

Høysesong for oppussing av gulv

Laminat, parkett, vinyl eller gummi? Det er høysesong for gulv og det er ofte kjøkkenet som får merke det. Les mer