Heiser flagget til fest

På 17. mai er det flagget som er festens midtpunkt, og flaggstangen bærer det stolt i hagen. Derfor bør du sjekke om flaggstangen trenger en liten oppfriskning før feiringen går i gang.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no Foto: Harald Sola Berentsen/ifi.no

Vi har blitt oppdratt til å behandle flagget med respekt. Det samme bør vi gjøre med flaggstangen. Det er ikke så mye som skal til for å få den klar til fest på nasjonaldagen.

ULIKT BEHOV: Hvor ofte flaggstangen må vaskes og males, avhenger av hvor den står og hva den er laget av.
ULIKT BEHOV: Hvor ofte flaggstangen må vaskes og males, avhenger av hvor den står og hva den er laget av.

En grundig vask

Uavhengig av hva flaggstangen er laget av, bør den rengjøres i ny og ne. Før du begynner vedlikeholdsarbeidet, må du legge ned flaggstangen. Alltid vær to til dette.

Få den til å skinne

Du kan vaske flaggstangen med det samme som du bruker til å vaske huset utvendig.
Til vanlig rengjøring vil blandingsforholdet til husvask være godt egnet.

Etter behov

Det er ikke alltid en vask er nok; noen ganger må du finne fram malingsspannet også. Hvor ofte du må rengjøre og eventuelt male stangen, avhenger av hvor den står og hva den er laget av.

Her får du tipsene til hvordan du bør vedlikeholde flaggstang i glassfiber, tre, stål og aluminium:

  • Glassfiber

I dag kjøper mange flaggstenger av glassfiber. Disse trengs ikke å gjøres så mye med.

  • Treverk

I utgangspunktet bør en stang i tre vedlikeholdes på samme måte som for eksempel et tregjerde. Grundig rengjøring er viktig. Skrap så vekk eventuell løstsittende maling, og slip deg ned til bart treverk. Når du har gjort dette kan du påføre grunning før du begynner å male. Uansett hva slags grunning og maling du velger, er det viktig at du forholder deg til produsentens anbefalinger.

  • Stål

Skal du male en flaggstang i stål må du begynne med å skrape bort flassende maling. Bruk en stålbørste eller skrape. De blanke flatene kan du mattslipe. Bruk et kraftigere rengjøringsmiddel når du skal vaske, som kraftvask. Stål bør også grunnes, men bruk da en rusthindrende grunning. Av maling bør du gå for en maling som er spesielt beregnet for stål.

  • Aluminium

Fremgangsmåten for maling av en flaggstang i aluminium er den samme som på en flaggstang av stål. Bruk en maling beregnet for metall.

TO OG TO: Vær alltid to personer når dere skal legge ned flaggstangen. Da blir det både enklere og mer sikkert.
VELEGNET: Bruk alltid grunning og maling egnet for underlaget. Her påføres maling for metall på en flaggstang av aluminium.

Finn nærmeste butikk

Norgeskart

Flaggstang

Flaggstang

Flaggstang kan bestilles hos Bygger'n i lengder fra 4 til 16 meter.