Trapp og terrasse

En god og riktig trapp gjør hagen din mer tilgjengelig. Ofte er det stor høydeforskjell mellom utgangsdøra og hagen, og da er det viktig med en god trapp, både innenfra ned til terrassen, og fra terrassen til hagen.

Det kan være en fordel å å bygge terrassen i flere nivåer slik at høydeforskjellen fordeles på to korte trapper istedet for en lang. Å erstatte en smal trapp med en bredere sittetrapp, kan være det som skal til for å binde hus og hage sammen.

Generelle tips om trapper

Trapp til terrassenEn utetrapp skal ikke være for bratt - en stigningsvinkel på 30 grader (1:6) er mer enn nok.

For at trappen skal være god å gå i, skal den bygges etter følgende trappeformel:

  • To trinn pluss ett inntrinn = 63 cm (pluss/minus 1-2 cm). 
  • Velger du opptrinnshøyde på f.eks 13 cm, skal innertrinnet altså bli 63-13-13=37 cm. Høyden på opptrinnet bør ikke overstige 15 cm.
  • Trinnbredden bør være minst 80 cm. 
  • Skal to personer passere hverandre, bør den være 120 cm. Jo bredere trinnene er, desto mer "senkes" trappen visuelt.
  • Trinnene skal helle en tanke utover, slik at regnvannet ikke samler seg. Bygg trappen åpen, uten stusstrinn. Dermed vil treverket luftes bedre og tørke raskere ut. Vil du ha stusstrinn, skal det iallfall ikke slutte tett nedtil trinnet.

Trapper av stein

Trapper av steinTil terrasse i stein, egner det seg med trapp i stein.

  • En terrengtrapp skal ha 10-16 cm høye trinn, og dybden må tilpasses skrittlengden.
  • På tørr og god bunn kan trappen settes opp direkte. Poenget da er at steinene eller blokkene er så tunge at de ligger stødig av seg selv uten bruk av mørtel.

Ved bruk av mindre steiner, beleggningstein må steinen muligens mures. Slike trapper passer best der det er telefri slik at man kan mure direkte på fjellet eller grunnen.

Gangvei og trapper i terreng 

En gangvei eller smal treterrasse kan gi tomta en skikkelig ansiktsløftning, og ikke minst gjøre den tryggere å ferdes på. Selv om en gangvei ikke får de samme belastningene som en trapp, må materialene ha solide dimensjoner.

En gangvei i terrenget lages i prinsippet som en enkel bro, enten med to eller tre parallelle bjelker.

  • Dekkbordene spikres fast på tvers, bruk 3,4 x 125 mm spiker (eller terrasseskruer), men husk å forhåndsbore nær enden av bordene. 
  • Løsningen er god når gangveien for det meste har fast underlag. 
  • Mer solid blir det imidlertid med tverrgående kortbjelker, med avstand 60, 70 eller 80 cm, avhengig av om du velger 21, 28 eller 36 mm dekkbord.

Finn nærmeste butikk

Norgeskart