Finn fargene som klinger godt sammen

Farger er for øyet som musikk for øret. Derfor kan musikk brukes som veiviser til å finne farger som behager oss.

Tenk når du lytter til musikk – det er ulike toner, klanger, rytme og instrumenter. Intuitivt lytter du til det du liker. Det er ingen som bestemmer at en musikkstil, en sjanger eller en komponist/artist er mer «riktig» enn noen annen. Jo, visst får du mye info om nyheter og hva vennene liker, men du har likevel dine favoritter. Du bare kjenner hva som stemmer for deg.

Slik er det også med farger. Du trenger ikke kunne musikk for å velge det du liker. Du trenger ikke kunne mye om farger heller, for å kjenne at dette er noe for deg. Vi skal ikke dra denne sammenligningen altfor langt, men gi noen innspill som kan gjøre «lyttingen» etter dine farger enklere.

Ensfarget og kjedelig?

KJEDELIG: Et rom der alt er i samme farge blir kjedelig og ensformig.KJEDELIG: Et rom der alt er i samme farge blir kjedelig og ensformig.

Tenk om alle toner i et musikkstykke er like lange og like sterke! Forferdelig kjedelig, ikke sant? For ikke å snakke om hvis noen setter seg til å spille bare én tone. Da må vedkommende i tilfelle være en dyktig musiker som kan klare å variere tonen i styrke og rytme slik at det blir interessant.

Slik er det også med farger. Et rom med kun én farge er kjedelig. Men så fort fargen varieres i flere nyanser blir det mer spennende (ton-i-ton).

Materialet påvirker fargen

I musikken høres en tone forskjellig ut om den spilles av en klarinett, tuba eller fiolin. Slik er det også med farge. En farge ser annerledes ut på en hard og glatt overflate, enn på et mykt og matt materiale. Materialets tekstur påvirker vår opplevelse av fargen. Et interiør der alle materialer har lik overflate, kan oppleves nakent og enkelt. Øyet får lite å feste seg ved. Med variasjon og kontraster i tekstur blir det fyldigere og mer for sansene. Her kan vi variere mellom grovt og fint, mykt og hardt, matt og blankt, løst og fast, tykt og tynt osv.

Farger som passer godt sammen

FARGEAKKORDER: Med Ittens fargesirkel og firkanter og trekanter tilpasset flaten inni sirkelen kan du lete deg fram til harmoniske treklanger og firklanger.FARGEAKKORDER: Med Ittens fargesirkel og firkanter og trekanter tilpasset flaten inni sirkelen kan du lete deg fram til harmoniske treklanger og firklanger.

Vi kan «herme» etter musikk også når det gjelder å sette sammen flere farger. Som i musikk kan vi lage harmoniske akkorder med farger. De kan dannes av en, to, tre, fire eller flere farger. En som har satt dette i system er Johannes Itten, som foruten å være maler også var en stor fargepedagog. Han definerte en fargesirkel bestående av 12 farger: gult, gulorange, orange, rødorange, rødt, rødfiolett, fiolett, blåfiolett, blått, blågrønt, grønt og gulgrønt. Og i sin fargelære snakker han om toklang, treklang, firklang osv.

TOKLANG: Blått og orange ligger rett mot hverandre på fargesirkelen (komplementære) og skaper en fin toklang. Tapet og alle tekstiler er fra Green Apple.TOKLANG: Blått og orange ligger rett mot hverandre på fargesirkelen (komplementære) og skaper en fin toklang. Tapet og alle tekstiler er fra Green Apple.

En harmonisk toklang lages av farger som ligger rett overfor hverandre på fargesirkelen, dvs. komplementærfarger.

To eksempler: blått-orange, og blågrønt-rødorange.

En god treklang finner vi ved å plassere en likesidet eller likebeinet trekant inne i fargesirkelen. De fargene spissene i trekantene ligger mot vil kunne klinge godt sammen.

To eksempler: blått-rødt-gult, eller blått, grønt-rødorange.

LIKESIDET: En av treklangene vi får med en likesidet trekant er blå-rød-gul.LIKESIDET: En av treklangene vi får med en likesidet trekant er blå-rød-gul.

LIKEBEINET: Med en likebeinet trekant finner vi blant annet treklangen blå-grønn-rødoransje. LIKEBEINET: Med en likebeinet trekant finner vi blant annet treklangen blå-grønn-rødoransje.

En fireklang kan skapes med utgangspunkt i et rektangel eller kvadrat plassert inne i sirkelen. Fargene som ligger ved hjørnene på firkantene vil kunne klinge fint sammen.


KVADRAT: Med et kvadrat får vi blant annet fireklangen fiolett-blågrønn-gul-rødorange.KVADRAT: Med et kvadrat får vi blant annet fireklangen fiolett-blågrønn-gul-rødorange.

REKTANGEL: En av fireklangene vi kan få ved hjelp av rektangelet er blå-grønn-orange-rød.REKTANGEL: En av fireklangene vi kan få ved hjelp av rektangelet er blå-grønn-orange-rød.

Full eller svak styrke

De fleste av oss synes musikk på full styrke kan bli slitsomt i lengden. Slik er det også med farger. Den enkelte farge kan tones opp eller ned, alt etter smak. Fra lyse, lette og sarte til mørke og tunge.

STYRKE: Fargene kan tones opp eller ned som musikk. Noen liker den på full styrke, mens andre vil trives best med svakere toner.STYRKE: Fargene kan tones opp eller ned som musikk. Noen liker den på full styrke, mens andre vil trives best med svakere toner.

Mengde og rytme

Variasjon er avgjørende for helheten. På samme måte som musikken har sin rytme som får kroppen til å bevege seg i en takt, vil vi også oppleve det som behagelig at det er bevegelse og balanse mellom fargene. Derfor opplever vi det behagelig når det er en hovedfarge (den det er klart mest av) og de andre fargene er støttefarger til denne (aksentfarger).

Med dette som utgangspunkt er det bare å sette på musikken og begynne å leke med farger og materialer.

MENGDE: Hvor mye det er av hver farge påvirker også hvordan vi opplever at fargene klinger sammen.MENGDE: Hvor mye det er av hver farge påvirker også hvordan vi opplever at fargene klinger sammen.

NABOER: Andre farger som klinger godt sammen er nabofarger på fargesirkelen, slik som gul og grønn. Disse avstemte tekstilene og tapetet er fra Lizzo/Green Apple. NABOER: Andre farger som klinger godt sammen er nabofarger på fargesirkelen, slik som gul og grønn. Disse avstemte tekstilene og tapetet er fra Lizzo/Green Apple.

FIREKLANG: i tapetet Colony fra Borge har designeren jobbet med blått, grønt, gult, rødt. FIREKLANG: i tapetet Colony fra Borge har designeren jobbet med blått, grønt, gult, rødt.

TREKLANG: I dette rommet kjenner vi igjen treklangen blågrønn, gulgrønn og rødt. Rommet er malt i farger fra Nordsjö.TREKLANG: I dette rommet kjenner vi igjen treklangen blågrønn, gulgrønn og rødt. Rommet er malt i farger fra Nordsjö.

Kilde: IFI

Finn nærmeste butikk

Norgeskart

Hus og hjem

Dette bør du ha hjemme til enhver tid

I tillegg til pensler og maleruller, er det noen hjelpemidler til oppussingen du kanskje ikke tenker på, men som alltid er nyttige å ha i skapet. Les mer

Mal deg et godt nytt år med ro i sjelen

Det er ikke så dumt å starte det nye året med en ny farge på veggen. Å male en vegg er enkelt og inspirerende. Les mer

La deg inspirere av rødt

Rødt er en farge som kan gi mange assosiasjoner, og som kan bidra til å skape interiør som virker lune og varme, rolige og elegante eller lekne og friske. Bli inspirert av den røde fargens mange... Les mer

Dette må du kunne om trapper

Husets smykke, altså trappen, består av mange deler. Vet du for eksempel hva en «repos» er? Her er svarene du trenger for å bli trappe-ekspert. Les mer

Gamle trapper i ny drakt

I hus med flere etasjer er trapper selvsagte deler av inventaret. Men tenker du noen gang over hvordan din trapp tar seg ut? Les mer

Finn fargene som klinger godt sammen

Farger er for øyet som musikk for øret. Derfor kan musikk brukes som veiviser til å finne farger som behager oss. Les mer

Puss opp på barnas premisser

Når barnerommet skal fornyes – la størrelsen på beboeren legge føringene. Les mer

Seks feil du bør unngå (når du skal velge farge)

Synes du det er vanskelig å finne riktig farge til et rom? Du er ikke alene. Ofte er det basert på uheldige opplevelser. Les mer

En god pipe er halve peisen

Oppdag fordelen med ventilert pipe Det finnes to hovedtyper piper, den ene typen har isolasjon utenfor pipeforingen, den andre ikke. Icopal leverte tidligere begge disse pipetypene, siden Icopalpip... Les mer

Spar penger - legg en plan

For mange huseiere blir den utvendige malejobben dyrere og mer omfattende enn tenkt. Med en vedlikeholdsplan kunne penger vært spart og frustrerende overraskelser unngått. Les mer

Syv solgule tips

Det er ikke mye sol som skal til før humøret stiger. Det skal også lite solgult til for å få det til å stråle litt ekstra i heimen. Les mer

Slik klargjør du for utendørsarbeidet

Solen varmer godt flere steder i landet, og kanskje verker det i kroppen etter å komme i gang med utendørsarbeidet. Her er rådene du trenger for å vite når du kan starte. Les mer

Plass til mer under trappa

Utnytt kvadratmetrene i trapperommet mer effektivt. Stryntrappa lanserer nå kolleksjoner for kontor, garderobe og bod. Les mer

Nå er det blått, grønt, rosa og rødt som gjelder

Skandinavisk design har lenge vært ensfarget, lyst og lett. Fargependelen har nå svingt, det er blått, grønt, rosa og rødt som gjelder – men fortsatt ensfarget. Les mer

Puss opp gjesterommet i ekspressfart

Slik får du ekstrarommet klart i rekordfart. Les mer