La fargene bestemme

En nyoppusset leilighet, der materialene i stor grad har fått bestemme, og påvirket både stil og farger. Motsetninger er spennende, og er det gjort med stø hånd, som her, blir resultatet både nydelig og lekkert!

Sidegardinene i stuen er i lin og har fått et skjørt av silkevelur, som tilfører gardinene tyngde og faller elegant mot gulvet.
VELURSKJØRT Sidegardinene i stuen er i lin og har fått et skjørt av silkevelur, som tilfører gardinene tyngde og faller elegant mot gulvet.

Da salgssjefen hos tekstil- og tapetleverandøren Green Apple pusset opp sin egen leilighet, skulle man tro at det ville være en smal sak for nettopp henne å bestemme interiøret. Så feil kan man ta.

– Jeg jobber jo med dette, og vet at det til enhver tid venter noe nytt og spennende like rundt hjørnet, og det kan være en hemsko. Det er viktig å avgrense mulighetene, bestemme seg for noe og være tro mot egne avgjørelser. Jeg vet hva jeg liker, og min samboer og jeg hadde en klar mening om hvilken atmosfære vi ønsket å skape, forteller Åse Jerrhag.

Leiligheten ligger i en trekkfull sveitservilla, noe som i stor grad har påvirket material- og fargevalgene.

– Vi har etterstrebet å få til balansen mellom det hjemmekoselige og det estetiske uten at det blir upersonlig, en slags hulefølelse. Hjemmet skal være et trygt, lunt sted. Man skal både kunne slappe av, gå i dekning og ha gjester. Vi har jo lange vintrer og tilbringer mye tid innendørs. Derfor lot vi den kalde årstiden bestemme mye, som materialene, de mørke fargene og den varme atmosfæren, fortsetter hun.

Velkledd spisestue

Her er det kun en ting som gjelder: å nyte!
FARGER FOR APPETITTEN Her er det kun en ting som gjelder: å nyte!

Her nytes måltider i lekre omgivelser, med et mørkt, gråmønstret tapet på alle vegger, og skap malt i samme varme gråfarge som veggen i entréen; S 6502-Y. Stolene er laget på bestilling, og trukket med vaskbar bomull i en vinrød farge, som setter prikken over i-en i fargepaletten, mens fotside gardiner understreker den sofistikerte stilen.

– Speilet forstørrer rommet, og sprer lyset fra vinduet. Dette er særlig heldig når man har mørke farger i et lite rom, påpeker Åse.

Smakelig

STILMIKS Et gammelt skap med varm lød er fint balansert mot det raffinerte interiøret i varme gråfarger, og kan sees fra stuen. Huseieren liker å blande gammelt og nytt for å skape en spennende atmosfære.
STILMIKS Et gammelt skap med varm lød er fint balansert mot det raffinerte interiøret i varme gråfarger, og kan sees fra stuen. Huseieren liker å blande gammelt og nytt for å skape en spennende atmosfære.

Kjøkkenet er holdt i dempede farger,og til tross for at tapetet har mye mønster, er fargene rolige. Den lyse veggen er malt i farge S 1005-R10B og skapfrontene i S 5005-Y20R. Liftgardinen tar opp nyansene i tapetet – et blandingstekstil kantet med sateng.

Materialene


Åse er lidenskapelig opptatt av teksturer. Tapeter og tekstiler spiller en avgjørende rolle for resultat og trivsel – hvordan de ulike overflatene og fargene spiller sammen

– Vi har mikset materialer, synes det skaper de mest interessante løsningene. Det er en utrolig spennende del av prosessen å finne ut hvordan de ulike teksturene oppfører seg sammen, som for eksempel glatt silke mot grov ull. Man får like stort utslag ved å leke seg med materialer som med farger, og det er gøy!, sier en entusiastisk Åse.

Fargene


Den kinesiske vintage-serien med møbler satte i stor grad standarden for fargepaletten. De er ganske gule i løden, så gultonen i møblene ble dempet med burgunderrødt og blåfarger, deriblant dueblått, pimpet opp med surgrønne nyanser.

– Det er gjennomgående tenkt helhet, så løse elementer som puter og pledd kan flyttes rundt og brukes på tvers av de ulike rommene, understreker Åse.

Royal eleganse på soverommet

NOBELT KONTOR Et hjørne av soverommet, er viet kontorarbeid, med et antikt skrivebord i nydelig samspill med en ny stol. Teppet bringer inn tekstur og luner i rommet.
NOBELT KONTOR Et hjørne av soverommet, er viet kontorarbeid, med et antikt skrivebord i nydelig samspill med en ny stol. Teppet bringer inn tekstur og luner i rommet.

Panelet på soverommet er beholdt og malt (S 4005-Y50R), og danner en fin bakgrunn for den tekstiltrukne sengegavlen. En riktig finesse: gavlen er trukket helt opp og høyner med det opplevelsen av takhøyden. Puter i ymse materialer og med blanke og matte overflater, og sengeteppe av lin og velur utgjør spennende motstykker til det stramme panelet.

Heldige gjester

Med dempet, mellomgrått tapet, liftgardin i matchende farger, puter i materialer som sateng og velur, i fargene som er gjennomgående i leiligheten, ligger det vel til rette for at gjestene vil trives. Gulvteppet tar opp gråfargene, ispedd den burgunderrøde nyansen.

 

Kilde: IFI

 

Finn nærmeste butikk

Norgeskart

Åse om materialene

Åse om fargene

  • Vi har brukt en miks av materialer, som ymse utgaver av sateng, silke, bomullsvelur, ull, silkevelur og lin.
  • På samme måte som med malingens glansgrader, kan man spille tekstilenes teksturer opp mot hverandre. Miks blank mot matt, grov mot fin, struktur mot glatt; matt bomullsvelur mot blank sateng, ull mot silke, velur mot bomull. Ikke vær redd for å blande!
  • Vi endrer noe på tekstilene i sommerhalvåret, som å ta ned liftgardinene og sette til noen puter i lettere stoffer, tilpasset årstiden.
  • Gardinene er montert utenfor vinduets bredde. Dette illuderer at vinduene er bredere enn hva de er, og vinduslyset blir utnyttet til fulle.
  • Samtlige gardiner er også hengt nærmere taket enn vinduene. På denne måten «strekkes» veggen, man unngår at liftgardinene stjeler lys fra vinduene, pluss at man tilfører rommet mer tekstil.
  • De fleste veggene har tapet, primært i varme gråfarger med mye sort i. Jeg liker følelsen av tapetenes struktur og tekstur, og det rolige bakteppet de danner for interiøret og de øvrige fargene.
  • Er man flink med materialer, kan man skape utrolig spennende løsninger, selv i nedtonede varianter. Teksturene bestemmer! 

Dette ble brukt:

Stue

    Vegger: tapet fra Flamant – GREEN APPLE
    Sofa: to moduler – GREEN APPLE
    Gardin: tekstil i lin med skjørt i silkevelur – GREEN APPLE
    Liftgardin og puter: tekstiler fra GREEN APPLE
    Bord, lampe, teppe, vase, bøker, stol, skammel, pledd og annet løsøre: PRIVAT

Spisestue

    Vegger: tapet fra Arte – GREEN APPLE
    Skap: farge S 6502-Y
    Stoler: laget etter mål – GREEN APPLE
    Stoltrekk: vaskbar bomull – GREEN APPLE
    Gardiner: tekstiler fra GREEN APPLE
    Gulvteppe: GREEN APPLE
    Bord: IKEA
    Speil, lampe og annet løsøre: PRIVAT

Kjøkken

    Malte vegger: farge S 1005-R10B
    Tapetsert vegg: vinyltapet fra Casamance – GREEN APPLE
    Kjøkkeninnredning: farge S 5005-Y20R
    Liftgardin: tekstil fra Casamance, kantet med sateng fra Güell Lamadrid – GREEN APPLE
    Annet løsøre: PRIVAT

Entré

    Tapetserte vegger: tapet fra Flamant – GREEN APPLE
    Malt vegg: farge S 6502-Y
    Bord og puff: GREEN APPLE
    Speil, lampe, skap, knagger og annet løsøre: PRIVAT

Soverom    Vegger: farge S 4005-Y50R
    Sengegavl: GREEN APPLE
    Gardin, puter og sengeteppe: tekstiler fra GREEN APPLE
    Stol v/skrivebord: Belle – GREEN APPLE
    Grå lenestol: GREEN APPLE
    Bokhyller: Billy – IKEA
    Skrivebord, teppe, bord, lamper, nattbord og annet løsøre: PRIVAT

Gjesterom

    Vegger: tapet fra Arte – GREEN APPLE
    Liftgardin, puter og sengeteppe: tekstiler fra GREEN APPLE
    Teppe: GREEN APPLE
    Stol, bord, lampe og annet løsøre: PRIVAT