Nå er det blått, grønt, rosa og rødt som gjelder

Skandinavisk design har lenge vært ensfarget, lyst og lett. Fargependelen har nå svingt, det er blått, grønt, rosa og rødt som gjelder – men fortsatt ensfarget.

  STYLIST: Lotta Agaton er en ev Sveriges fremste stylister og har en av Sveriges ledende designblogger, www.lottaagaton.se. (Foto: Petra Bindel/Stockholmsmässan)
STYLIST: Lotta Agaton er en ev Sveriges fremste stylister og har en av Sveriges ledende designblogger, www.lottaagaton.se. (Foto: Petra Bindel/Stockholmsmässan)

Dette er inntrykket vi sitter igjen med etter en tur på messe i Stockholm. Stockholm Furniture and Light Fair er verdens største utstillingsvindu for skandinavisk design. I år var det langt mellom de hvite og lysegrå utstillingene. Foruten de nevnte fargene var det også mye brunt, sort og mørk grått i i utstillingene. 

Tid for redebygging 

DETALJ: Et stilleben fra bordet i soverommet er som en fin collage. (Foto: Mathias Nero/Stockholmsmässan)
DETALJ: Et stilleben fra bordet i soverommet er som en fin collage. (Foto: Mathias Nero/Stockholmsmässan)

Trendutstillingen, som var designet av Lotta Agaton en av Sveriges ledende interiørstylister, viste rom med samme farge, men ulike nyanser på vegger, gulv og møbler. Hvert rom sin farge.
Agaton er ikke opptatt av trendfarger, men mener at farger i interiørene vil bli mer naturlig framover. Stil og smak påvirkes av tidsånden. I oppgangstider åpner vi opp for lys og luft, mens vi i tider med mye uro og usikkerhet har behov for å skjerme oss og bygger lune reder.

KONTOR: Vegg-i-vegg med soverommet lå et rosa kontor med mykt teppe på gulvet og vegger i en rosa nyanse – en anelse lysere enn gulvet. (Foto: Mathias Nero/Stockholmsmässan)KONTOR: Vegg-i-vegg med soverommet lå et rosa kontor med mykt teppe på gulvet og vegger i en rosa nyanse – en anelse lysere enn gulvet. (Foto: Mathias Nero/Stockholmsmässan)

Kontor eller bolig samme sak 

Hun peker også på at skillet mellom offentlig miljø og bolig vil bli visket ut. Nå innreder vi soverommet som hotellrom og kjøkkenet som bistro. Enten det er hjemme eller ute så er det viktigste å skape rom med atmosfære og en koselig følelse.
– Du skal nesten føle at du besøker noens hjem, selv når du er i et offentlig rom, sier Lotta Agaton.

STUE: Fra det rosa kontoret så man inn i en blå stue. Blanke, blå vinylfliser i fiskebeinsmønster på gulvet, stoler trukket med blå velur og vegger malt i samme blåtone. (Foto: Mathias Nero/Stockholmsmässan)STUE: Fra det rosa kontoret så man inn i en blå stue. Blanke, blå vinylfliser i fiskebeinsmønster på gulvet, stoler trukket med blå velur og vegger malt i samme blåtone. (Foto: Mathias Nero/Stockholmsmässan)

Bryt med gamle regler

Utstillingen var bygget opp som soverom, kjøkken, kontor, stue og bad, men stylisten mener løsningene like gjerne kan overføres til et kontor eller interiørbutikk.
– Det er på tide å tenke nytt når det gjelder farger og materialer. Miks bleke og kraftige farger, ulike materialer, gammelt og nytt og dyrt og billig, er stjernestylistens råd.  

 KJØKKEN: Den lyse kjøkkenkroken fungerte som pause mellom de fargede rommene. Legg merke til overgangen mellom blått og lyst gulv! (Foto: Mathias Nero/Stockholmsmässan)KJØKKEN: Den lyse kjøkkenkroken fungerte som pause mellom de fargede rommene. Legg merke til overgangen mellom blått og lyst gulv! (Foto: Mathias Nero/Stockholmsmässan)

Kontraster 

Kontraster var det overordnede temaet for utstillingen.

BAD: Fra blått gikk vi videre til olivengrønt. Badesonen var innredet med gulvfliser, malte vegger, stoler og annen innredning med ulike teksturer, overflater og nyanser av samme farge. (Foto: Mathias Nero/Stockholmsmässan)BAD: Fra blått gikk vi videre til olivengrønt. Badesonen var innredet med gulvfliser, malte vegger, stoler og annen innredning med ulike teksturer, overflater og nyanser av samme farge. (Foto: Mathias Nero/Stockholmsmässan)


– La materialer og farger møtes på uventede måter. Bryt med gamle regler og mønstre og tenk nytt. For hva hender hvis du fargesetter et stramt kontor rosa, innreder soverom med akustiske paneler ment for kontorlandskap eller trekker klassiske designikon i blank fløyel? undret Agaton og sendte ballen over til arkitekter og andre som skal forme våre omgivelser framover.
Vi tenkte... Det blir sikkert noen overraskende og hyggelige interiør.

 DETALJ: Materialkontraster i fint samspill. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)
DETALJ: Materialkontraster i fint samspill. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

NATUR: Innenfor kjøkkensonen var det fargepause. Lune naturtoner og kontrasterende materialer skapte redefølelse. (Foto: Mathias Nero/Stockholmsmässan) KONTRASTER: Budskapet gjennom hele utstillingen var sats på kontraster. Miks lyse og mørke farger, materialer med ulik tekstur og glans. (Foto: Mathias Nero/Stockholmsmässan)NATUR: Innenfor kjøkkensonen var det fargepause. Lune naturtoner og kontrasterende materialer skapte redefølelse. (Foto: Mathias Nero/Stockholmsmässan) 

KONTRASTER: Budskapet gjennom hele utstillingen var sats på kontraster. Miks lyse og mørke farger, materialer med ulik tekstur og glans. (Foto: Mathias Nero/Stockholmsmässan) 

MATERIALKART: Lotta Agaton er ikke opptatt av trender og årets farge. Det viktigste er kvaliteter som holder lenge, og det kan skapes mye nytt og spennende med gode materialer og farger. (Foto: Kristofer Johnsson/Stockholmsmässan)MATERIALKART: Lotta Agaton er ikke opptatt av trender og årets farge. Det viktigste er kvaliteter som holder lenge, og det kan skapes mye nytt og spennende med gode materialer og farger. (Foto: Kristofer Johnsson/Stockholmsmässan)

Kilde: IFI

Finn nærmeste butikk

Norgeskart

Mer fra Hus og Hjem

Dette bør du ha hjemme til enhver tid

I tillegg til pensler og maleruller, er det noen hjelpemidler til oppussingen du kanskje ikke tenker på, men som alltid er nyttige å ha i skapet. Les mer

Mal deg et godt nytt år med ro i sjelen

Det er ikke så dumt å starte det nye året med en ny farge på veggen. Å male en vegg er enkelt og inspirerende. Les mer

La deg inspirere av rødt

Rødt er en farge som kan gi mange assosiasjoner, og som kan bidra til å skape interiør som virker lune og varme, rolige og elegante eller lekne og friske. Bli inspirert av den røde fargens mange... Les mer

Dette må du kunne om trapper

Husets smykke, altså trappen, består av mange deler. Vet du for eksempel hva en «repos» er? Her er svarene du trenger for å bli trappe-ekspert. Les mer

Gamle trapper i ny drakt

I hus med flere etasjer er trapper selvsagte deler av inventaret. Men tenker du noen gang over hvordan din trapp tar seg ut? Les mer

Finn fargene som klinger godt sammen

Farger er for øyet som musikk for øret. Derfor kan musikk brukes som veiviser til å finne farger som behager oss. Les mer

Puss opp på barnas premisser

Når barnerommet skal fornyes – la størrelsen på beboeren legge føringene. Les mer

Seks feil du bør unngå (når du skal velge farge)

Synes du det er vanskelig å finne riktig farge til et rom? Du er ikke alene. Ofte er det basert på uheldige opplevelser. Les mer

En god pipe er halve peisen

Oppdag fordelen med ventilert pipe Det finnes to hovedtyper piper, den ene typen har isolasjon utenfor pipeforingen, den andre ikke. Icopal leverte tidligere begge disse pipetypene, siden Icopalpip... Les mer

Spar penger - legg en plan

For mange huseiere blir den utvendige malejobben dyrere og mer omfattende enn tenkt. Med en vedlikeholdsplan kunne penger vært spart og frustrerende overraskelser unngått. Les mer