Slik vedlikeholder du badet

Velg riktige løsninger og unngå skader og dårlig stemning på badet

Null hull gir fuktsikker vegg

Lim opp knagger og dorullholdere, så unngår du å lage hull i membran og fliser. Foto: Chera Westman/ifi.no
Lim opp knagger og dorullholdere, så unngår du å lage hull i membran og fliser. Foto: Chera Westman/ifi.no

Med lim som monteringsredskap, i stedet for skruer, unngår du å lage hull i veggmembranen og hindrer fukt fra å slippe inn i veggen. Monteringslim kan brukes for oppsetting av alt fra baderomsinnredning, til speil, knagger og dorullholdere.

Muggfrie mykfuger

Mykfugene på badet aldres og rammes av mugg. Spesielt i dusjen. Foto: Øistein Lie/ifi.no
Mykfugene på badet aldres og rammes av mugg. Spesielt i dusjen. Foto: Øistein Lie/ifi.no

Selv om silikon er antimuggbehandlet, forsvinner denne effekten med tiden. Da kan silikonet misfarges, eller få svarte prikker. Dette kan ikke vaskes bort, og silikonet må da skiftes ut. Et alternativ som ikke misfarges eller får svarte prikker i fuktige omgivelser, er SMP-produkter. SMP står for Silyl Modifisert Polymer og er en silikonfrifugemasse som herder ved hjelp av luftfuktighet.

Lister som tåler vann

Med lister av polystyren slipper du flassende maling og råtnende treverk.

Lister lager pene overganger mellom tak og vegg, og flotte omramminger til døren. Et godt alternativ til malte trelister som kan flasse og etter hvert råtne, er listverk i HD polystyren. Dette er et lett og hardt kunstmateriale som hverken krymper eller sprekker opp. Listene monteres enkelt med lim, så du slipper etterarbeid med å sparkle spikerhull, og du får ingen huller i membranen.

Skjult – men ikke bygget inn

Skjul vannsisternen til toalettet, uten å bygge det inn i veggen!
Skjul vannsisternen til toalettet, uten å bygge det inn i veggen!

Med hele sanitærteknologien plassert i en frittstående modul skjules vannsisterne og avløp bak en glassfront, men er allikevel lett tilgjengelig. Modulen kan utstyres med vegg- og gulvmontert toalettskål, og også med dusjdo som gjør rent med vann. Glassfronten finnes i flere fager, og modulen kan lyses opp av LED-lys. God hygiene sikres med soft-touch-knapper og luktavsug.

Vask vekk kloakklukten

Hold rørene og sluket rent, så unngår du vond lukt på badet. Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no
Hold rørene og sluket rent, så unngår du vond lukt på badet. Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Etter noen dagers fravær kan du oppleve å komme hjem til noe som minner om kloakklukt. Dette er fordi vannlåsen i sluket tørker helt. Å slå vann i sluket hjelper på kort sikt. Med jevnlig vask av rørene unngår du den vonde lukten på lengre sikt. Rørvask løser opp fettlaget på innsiden av rørene og omdanner det faktisk til såpe, som gir rørene en ordentlig vask.

Flisefint

Rektangulære fliser kan monteres både liggende og stående på veggen. Setter du dem liggende, oppleves rommet bredere, mens stående montering visuelt løfter taket. Med store fliser oppleves små rom som store, og det blir færre fuger å holde rent. Små fliser er praktisk dersom underlaget ikke er helt jevnt, og gjør det enklere å bygge bra fall mot sluket.

Lim deg en glassvegg

En vegg av glassbyggestein er enkel å bygge, og deler av et rom uten å stenge lyset ute. Et smart system med stabile plastlister erstatter både sement og bruk av fagmann. Glassveggen kan stå fritt i rommet og rammes inn av en sluttlist i metall.


Finn nærmeste butikk

Norgeskart

Flere tips

Slik vedlikeholder du badet

Velg riktige løsninger og unngå skader og dårlig stemning på badet Les mer

Nytt kjøkken på lavbudsjett

Du trenger ikke å tømme lommeboka for å gjøre kjøkkenet «nytt». Her er seks tips til enkel og rimelig fornyelse av kjøkkenet. Les mer

Slik holder du kjøkkenbenken i form

Å holde benkeplaten i god stand er en enkel jobb. Vedlikeholdsbehandling tar kun få minutter! Les mer

Baderomsplater - et rimeligere alternativ til flis

Oppussing av bad er noe av det dyreste man kan gjøre i boligen, men baderomspaneler er både billigere og krever mindre arbeidstimer enn flislegging. Les mer

Benkeplater

Når du skal velge benkeplate må du tenke deg godt om. Benkeplaten er nemlig med å forme helhetsinntrykket av sluttresultatet. I tillegg må du også tenke på hva slags funksjon benkeplaten skal ha. Les mer