Planlegg husfargen nå!

Skal du skifte farge på huset i sommer? Start planleggingen mens det fortsatt er vinter og grått. Da er sjansen for å velge riktig farge størst.

 GLEMSK: Om sommeren er det lett å glemme at naturen ikke er frisk og fargesterk hele året.
GLEMSK: Om sommeren er det lett å glemme at naturen ikke er frisk og fargesterk hele året.

Det er to grunner til å starte nå: Fargen skal passe hele året og du har god tid til planlegging.

Fint hele året

Når våren kommer og huset skal males, står naturen på det friskeste. Da er det lett å glemme at vi har flest måneder med hvit, vissen eller grå natur, og at fargen på huset skal se pen ut hele året og kle alle årstidene.

Opplevelsen av fargene skifte med årstidene. Det er også store geografiske forskjeller. Om vinteren vil en farge fortone seg helt forskjellig om huset er omgitt av skitten og grå, eller hvit snø.

HELE ÅRET: Fargene skal også kle huset i måneder med nakne trær, skitten snø og grå himmel. HELE ÅRET: Fargene skal også kle huset i måneder med nakne trær, skitten snø og grå himmel.

Styr unna trendfargene

IDENTITET: Farger på hus, både private boliger og næringsbygg, er med å skape et steds identitet.
IDENTITET: Farger på hus, både private boliger og næringsbygg, er med å skape et steds identitet.

For tiden er grå hus trendy. Men er grått det som kler huset og omgivelsene best? Kanskje rødt, gult, blått eller grønt er et bedre alternativ? Hvis det allerede er ett eller flere grå hus i nabolaget anbefaler fargeekspertene at du vurderer andre farger.

Grått er fint – innimellom

– Et grått hus kan være flott som et pusterom, mens det rett og slett blir trist hvis det føyer seg inn i rekken av mange grå hus, sier Kine Angelo, universitetslektor og fargeforsker ved NTNU i Trondheim.

Hun får støtte av Mette L’orange, sivilarkitekt og professor i farge ved Universitetet i Bergen og Kunsthøgskolen i Oslo. De oppfordrer huseiere til å se på huset som en del av en større helhet.

– Se på naboene som en del av ditt eget uttrykk. Hvis nabohuset er grått, er det kanskje ikke så fristende å ta det samme. La heller det ene grå huset stå som en hvilepause mellom andre farger i stedet for å forfølge det i andre nyanser av grått, sier L’orange.

Begge tviler på at de som velger grått egentlig ønsker seg et helgrått nabolag.

Lokale farger

LOKALT: Dropp trendfargene, gå heller på jakt i den lokale historien og fin farger som kler huset og omgivelsene. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)
LOKALT: Dropp trendfargene, gå heller på jakt i den lokale historien og fin farger som kler huset og omgivelsene.

Mette L’orange slår også et slag for lokal og regional fargekultur. Fargene på hus er en viktig del av et steds identitet og karakter. Hun synes det er trist når slike trekk viskes ut og forsvinner til fordel for trendfarger.

L’orange oppfordrer huseiere og borettslag til å bli mer bevisst på helheten de er en del av.

– Finn ut hva som er tradisjon i regionen og lokalmiljøet og stedets historie. Gå på jakt etter dette, oppfordrer hun.

Kilde: IFI

Finn nærmeste butikk

Norgeskart

Maletips

En misforståelse at grått er nøytralt og tidløst

Ønsker du en tidløs og nøytral farge på huset? Da bør du styre unna grått, Les mer

Slik skal grunnmuren fargesettes

Velg farge på grunnmur med omhu, den er langt viktigere enn du tror. Les mer

Slik holder du plattingen fin i flere år

Etter rens og fjerning av flis og rester av gammel beis, kan et nytt strøk beis påføres. Det finnes håp for også den styggeste og mest slitte treplatting. Les mer

Planlegg husfargen nå!

Skal du skifte farge på huset i sommer? Start planleggingen mens det fortsatt er vinter og grått. Da er sjansen for å velge riktig farge størst. Les mer

Dette kan du gjøre med eternitt

Eternitt var et mye brukt byggemateriale frem til slutten av 70-tallet og fortsatt står det mange hus med slike plater som ytterpanel. Men hva kan du egentlig gjøre med den? Les mer