Skal du male huset i år? Ta med fargeprøvene ut nå!

Går du med planer om å male huset i løpet av våren og sommeren, gjør du lurt i å teste fargene ute nå, før snøen forsvinner helt og det blir grønt og frodig.

Når fargen på huset skal velges, er det lett å tenke at det er en jobb som hører de varmere månedene til. Men om du kun vurderer husfargen mot grønne, frodige omgivelser og varm sol, kan du gå på en smell.

Fargen skal kle huset hele året. Ikke glem at vi har en lang, grå vinter. Fargen skal kle huset hele året. Ikke glem at vi har en lang, grå vinter. 

– Fargen skal kle alle årstidene. Du må ikke glemme at huset kommer til å stå i gråhvite, ganske fargeløse omgivelser store deler av året. Starter du planleggingen nå, mens det fremdeles er vinter og grått ute, er sjansen størst for å velge rett farge, sier Bjørg Owren, kreativ leder hos ifi.no.

Går du med grå tanker? 

Mange har malt huset grått de siste årene. Og med frodige, grønne omgivelser og blå himmel, gjerne omgitt av røde og gule hus, kan grå hus være riktig så elegant.
– Men husk at fargen på det grå huset vil med en gang fortone seg annerledes mot nakne trær, skitten snø og en grå himmel – og omgitt av tre andre grå hus. Da vil det se mest trist ut. Du bør derfor vurdere fargen mot omgivelsene – både naturen og nabohusene – på ulike tider av året, forklarer Owren.

IKKE GLEM: Om sommeren er det lett å glemme at ikke alle dager i året er grønne og fine.
IKKE GLEM: Om sommeren er det lett å glemme at ikke alle dager i året er grønne og fine.

Ta med fargeviften ut

Selv om du ikke kan basere fargevalget kun på en tur rundt i nabolaget med fargeviften, er det et bra sted å starte.
– Ta med fargeviften ut nå, og se fargene mot den litt skitne snøen og de andre husene rundt. Da vil du kanskje revurdere å male huset grått, sier Owren.

Prøveoppstrøk

Etter at steg nummer én er utført, kan du male opp prøver av fargene du vurderer på plater, og se dem mot husveggen. For fargene vil se helt annerledes ut på store flater enn på de små fargeprøvene.
– Nå som det fremdeles er minusgrader i store deler av landet, kan du med fordel male oppstrøksprøver på løse kledningsbord i stedet for rett på kledningen. Poenget med å bruke løse kledningsbord heller enn en papplate, er at du da får se fargen på det riktige underlaget. Test mot hjørnet av huset, så ser du fargen bedre mot omgivelsene, tipser Owren avslutningsvis.

Finn nærmeste butikk

Norgeskart

Flee maletips

En misforståelse at grått er nøytralt og tidløst

Ønsker du en tidløs og nøytral farge på huset? Da bør du styre unna grått, Les mer

Slik skal grunnmuren fargesettes

Velg farge på grunnmur med omhu, den er langt viktigere enn du tror. Les mer

Slik holder du plattingen fin i flere år

Etter rens og fjerning av flis og rester av gammel beis, kan et nytt strøk beis påføres. Det finnes håp for også den styggeste og mest slitte treplatting. Les mer

Planlegg husfargen nå!

Skal du skifte farge på huset i sommer? Start planleggingen mens det fortsatt er vinter og grått. Da er sjansen for å velge riktig farge størst. Les mer

Dette kan du gjøre med eternitt

Eternitt var et mye brukt byggemateriale frem til slutten av 70-tallet og fortsatt står det mange hus med slike plater som ytterpanel. Men hva kan du egentlig gjøre med den? Les mer

Gode råd og tips ved utendørs maling

Her har vi samlet en oversikt over råd i forbindelse med maling utendørs der du har ulike utgangspunkt. Alle rådene her er hentet fra Jotun, slik at du skal være trygg på at beskrivelsene er... Les mer

Male ny ubehandlet kledning

Denne bruksanvisningen gjelder for ny ubehandlet kledning. Treverk er den mest benyttede kledningstypen i Norge. Treverk kan beises, dekkbeises eller males. Ubehandlet treverk brytes hurtig ned av... Les mer