7 tips til å male som en proff

Maling kan enkelt og for en billig penge forvandle både trerene og tidligere malte kjøkkenfronter. Her er tipsene du trenger for å pusse opp på sparebluss – med proft resultat.

Også om kjøkkeninnredningen er nesten ny eller fortsatt fullt fungerende, kan du føle et behov for en forandring og oppfriskning. Noen bokser maling rommer forbausende mye fornying, og du har et hav av farger å velge i.

Når du kjøper maling til møbler og innredninger, bør du gå for en forsterket polyuretankvalitet, en forsterket akryl, eller en vanntynnet oljemaling. En ren akryl kan være ømfintlig for fingerfett. Over tid vil den da løses opp og bli klebrig der du tar mye.

Her er proffenes oppskrift på maling av kjøkkenskap:

1. Vask

Før du maler, må du vaske. Underlaget må være rent og fritt for fett, smuss og støv for at malingen skal hefte. Bruk et vaskemiddel som er beregnet for bruk før maling. Etterskyll grundig.


VASK: Alt malearbeid starter med en grundig rengjøring. Fett og smuss må vekk fra underlaget. 

2 Slip og fjern støv 

MATTSLIP: En lett rubb med slipepad eller fint slipepapir gjør underlaget fritt for fibrereisning, nupper og glatte partier. Chera Westman/ifi.no
MATTSLIP: En lett rubb med slipepad eller fint slipepapir gjør underlaget fritt for fibrereisning, nupper og glatte partier.

Uansett om flaten er ubehandlet, malt eller lakkert, bør den mattslipes lett for å gi god vedheft. Slipestøvet fjernes først med støvsuger, så ved avtørking med en tørr mikrofiberklut.

3. Grunning 

Grunningens oppgave er å sørge for at påfølgende sjikt med maling sitter godt fast. Dette er spesielt viktig når du maler kjøkkeninnredning, siden dette er flater du tar mye på, og som kan bli utsatt for slag og slitasje. La grunningen tørke godt før du går videre.

RULL: Både grunning og maling påføres best med rull. Chera Westman/ifi.no

Det er forskjell på en støvtørr og en tørr overflate. En støvtørr flate kan du berøre uten at det føles klebrig, men den skal ikke males på. Går du på for tidlig, vil du re-løse malingen. Du kan bruke en grunningsmaling som kan pigmenteres i samme farge som toppstrøket, eller en ufarget grunning. Velg en grunning som inngår i samme malingsystem som toppstrøket.

4. Sparkle

Når flaten er grunnet, er det lett å se hakk og sår i underlaget. Disse sparkles over med en finkornet sparkelmasse i 2-3 sjikt. Sparkelen skal påføres tynt slik at den ikke siger og krymper. Større hull fylles med et gipssparkel i første sjikt.
Konsentrer deg om skaden. Strukturen på overflaten blir annerledes der du har sparklet, og det vil fremtre som synlige sparkelroser i den ferdigmalte flaten. For å unngå glansskjolder i den ferdige flaten flekkgrunnes alt sparkel i to strøk. Sparkel tørker raskt, men må få den tiden det tar til å tørke før du maler over.

SPARKELROSE Ikke smør på sparkel på større flater enn du trenger. Det får en annerledes struktur som vil bli synlig gjennom flere sjikt maling. Chera Westman/ifi.noSPARKELROSE Ikke smør på sparkel på større flater enn du trenger. Det får en annerledes struktur som vil bli synlig gjennom flere sjikt maling.

5. Slipe

Fukten fra grunningen kan få fibre i treverket til å reise seg. Disse vil ødelegge inntrykket av den malte flaten. Ved å slipe lett med finkornet slipepad fjernes både fiberreisningen og eventuelle nupper i malingen.

FIBERREISNING: Nupper i maling og trefibre som reiser seg, fjernes mellom hvert strøk Chera Westman/ifi.noFIBERREISNING: Nupper i maling og trefibre som reiser seg, fjernes mellom hvert strøk.

6. Første strøk 

PENSELBRUK: En liten pensel, gjerne med skrå bust er god å ha for å påføre maling i kriker og kroker. Chera Westman/ifi.noPENSELBRUK: En liten pensel, gjerne med skrå bust er god å ha for å påføre maling i kriker og kroker. 

Mal speilet først, deretter ramtreet. Vannet i malingen fordamper raskt, og da blir malingen seig arbeide med og får lett merker etter verktøyet. Ved å påføre malingen med rull, kjøper du deg litt tid til å fikse perfekt finish med penselen.
Penselen bruker du til hjørner og kanter, og hele flaten strykes med en fordriver som glatter ut malingen.

7. Andre strøk 

BRED OG FLAT En fordriver, eller en annen bred og flat pensel, brukes for å jevne ut rullestrukturen i den våte malingen. Arbeid raskt! Chera Westman/ifi.noBRED OG FLAT En fordriver, eller en annen bred og flat pensel, brukes for å jevne ut rullestrukturen i den våte malingen. Arbeid raskt! 

To strøk med maling sikrer god og jevn dekk og fin fargegjengivelse. Mellomslip mellom hvert strøk for å få perfekt finish. Gå lett over den tørre overflaten med en fin slipepad, og tørk av støv med tørr mikrofiberklut.
Deretter påføres det andre malingstrøket. Hold fordriveren i én og samme vinkel når du stryker ut rullemønsteret. Det gir et glatt resultat uten penselstriper.

RESULTAT: 

FERDIG: Nylig malte flater skal ikke vaskes eller utsettes for slitasje før malingen er herdet. Det kan ta 3-4 uker. Chera Westman/ifi.noFERDIG: Nylig malte flater skal ikke vaskes eller utsettes for slitasje før malingen er herdet. Det kan ta 3-4 uker. 

Tekst og foto:
Chera Westman/ifi.no

 

TIPS:
 <b>FUKTIG FILLE:</b> Aldri mal eller fordriv maling med tørr pensel. Dypp verktøyet i maling til det blir mettet, og la det trekke litt før du setter i gang. FUKTIG FILLE: Aldri mal eller fordriv maling med tørr pensel. Dypp verktøyet i maling til det blir mettet, og la det trekke litt før du setter i gang. Chera Westman/ifi.no. 

TIPS:

 FUKTIG FILLEFUKTIG FILLE: Aldri mal eller fordriv maling med tørr pensel. Dypp verktøyet i maling til det blir mettet, og la det trekke litt før du setter i gang. Chera Westman/ifi.no

TIPS:
 PROFFTIPSPROFFTIPS: Når du maler ramtreet skal du ikke rulle helt ut i kantene. Du får en penere overgang med riktig mengde maling hvis du avslutter mot kanten med pensel. Chera Westman/ifi.no

Finn nærmeste butikk

Norgeskart

PROFFTIPS

Når du maler ramtreet skal du ikke rulle helt ut i kantene. Du får en penere overgang med riktig mengde maling hvis du avslutter mot kanten med pensel.

TIPS

FUKTIG FILLE: Aldri mal eller fordriv maling med tørr pensel. Dypp verktøyet i maling til det blir mettet, og la det trekke litt før du setter i gang.