Hvordan male panel

Forarbeidet er viktig for å få ett bra resultat. Vask flatene og velg riktig grunning. Ved maling av misfarget treverk, enten det er gulnet panel, nikotin eller andre misfarginger må det grunnes med kvist- og sperregrunning for sperring/isolering.

Slik lykkes du med maling av panel


1) Vask


Begynn med en grundig vask. Benytt et grovrengjøringsmiddel og gå over veggen, nedenfra og opp, med svamp, kost eller klut. Deretter tørker du ovenfra og ned med en ren, fuktig klut.


2) Slipepapir


Når veggen har tørket, sliper du lett over med fint slipepapir (120-150). Hvis nødvendig skrapes løs maling. Fjern pussestøvet med en fiberklut eller en annen spesialklut. Er panelet umalt, må det påføres kvistlakk, uansett hvor gammel veggen er.

3) Sparkel


Har panelet sår eller sprekker, bør disse sparkles.

4) Fugemasse


I overganger - mot listverk - bruker du fugemasse av akryl for å tette igjen. 

5) Slipepapir


Når sparkelen er tørr, glatt over med sandpapir på de stedene som er sparklet slik at overflaten blir jevn. 

6) Heftegrunn


Fagmannen anbefaler å bruke heftgrunn for å sikre tilfredstillende vedheft. Bruk en smal rull som passer hovedbredden og en pensel til å smale steder. 

7) Toppstrøk


Når heftgrunningen er tørr, er veggen klar for toppstrøk. Benytt rull og pensel for å sikre et pent resultat. Arbeid med 2-3 panelbord av gangen fra tak til gulv 

8) Etterdriver


Den siste finishen foretar du med penselen umiddelbart etter at malingen er påført. Stryk ut med en etterstryker eller fordriver. Begynn øverst og stryk nedover med lett hånd. Avslutt med å trekke penselen helt nedenfra og opp for å fjerne skjøter. 

Kilde: ifi.no  

Finn nærmeste butikk

Norgeskart

Bygger'n Tips!

Husk at vanntynnet maling tørker langt raskere enn oljemaling. Derfor er det viktig å jobbe litt raskere og med mindre områder om gangen.