Mer enn en jentefarge

Moden, rebelsk, frekk og sensuell, eller søt og romantisk? Rosa kan være så mangt og har potensial langt utover søte småpikerom.

Rosa, slik vi har lett for å forestille oss fargen. Her spiller farge, form og materialer på det feminine uten noen kontraster som uroer den dempede og forsiktige atmosfæren. Rosa og hvitt sammen blir lett og søtt.Rosa, slik vi har lett for å forestille oss fargen. Her spiller farge, form og materialer på det feminine uten noen kontraster som uroer den dempede og forsiktige atmosfæren. Rosa og hvitt sammen blir lett og søtt.

Selv om rosa står som selve symbolet på det feminine for mange, har ikke det rot i noen universell sannhet. Interiørarkitekt Kine Angelo, som underviser i farge ved NTNU, forteller at om vi går vel hundre år tilbake i tid, så var rødt guttefarge og blått jentefarge.

- Går vi enda lengre tilbake ser vi at jomfru Maria bestandig ble framstilt med lys blå kjole, mens rødt og rosa var krigergudenes farge.  Så hvordan vi opplever farger er både kulturelt betinget og påvirket av tiden vi lever i, sier hun.

Angelo er slett ikke overrasket over at rosa nå dukker opp igjen som interiørfarge. Mote og interiør pleier å følge hverandre, og i moten har ulike nyanser av rosa vært populært lenge, også blant menn.

Rosa har mange ansikt, og heller den mot bringebærrød blir den mer maskulin og energisk. I kombinasjon med sort får fargen et røft og kraftig uttrykk.Rosa har mange ansikt, og heller den mot bringebærrød blir den mer maskulin og energisk. I kombinasjon med sort får fargen et røft og kraftig uttrykk.

- Alle har vel lagt merke til de bringebærrøde buksene som ble så in blant menn for noen år siden, og Moods of Norway som har gjort det normalt for middelaldrende menn å bære rosa skjorter, ler hun.

Aktuell og engasjerende

For at en farge skal slå an og bli trendfarge, må den ha noe i seg som engasjerer og er interessant utover å være en «fin farge», tror Angelo.

- Sånn som det virker nå, har rosa det ved seg som gjør den aktuell og relevant for tiden vi lever i. Den har noe å fortelle oss, skjulte budskap og noe vi kan diskutere, sier hun og presiserer at rosa ikke er én, men mange farger.

Fargen i samspill med omgivelsene

Omgivelsene påvirker hvordan vi oppfatter fargen. En lys og dempet rosa som i seg selv kan oppleves søt og feminin, framstår med et helt annet uttrykk sammen med sort og grått.Omgivelsene påvirker hvordan vi oppfatter fargen. En lys og dempet rosa som i seg selv kan oppleves søt og feminin, framstår med et helt annet uttrykk sammen med sort og grått.

Hvordan vi opplever farge er basert på en miks av subjektive opplevelser og objektive sannheter, og vi må skille mellom faktisk farge og opplevd farge. Den faktiske fargen er slik fargen er i seg selv, upåvirket av ytre forhold; egentlig det minst relevante i praktisk omgang med farger. Den opplevde fargen derimot, er fargen slik vi ser den påvirket av sine omgivelser, i samspill med ulike overflater, materialer, former, lys og mengde.

Et personlig forhold

Hvordan vi opplever en farge påvirkes av mange forhold. Foruten sammenhengen den opptrer i, spiller også våre personlige opplevelser inn, i tillegg til kultur og mote. Hendelser langt tilbake i tid kan prege holdningene våre til en farge resten av livet, på godt og vondt. Og selvfølgelig betyr mote mye, der trendsettere og deres følgere slår an tonen, med «massen» som følger etter når de får vent seg til det nye. Ikke alt som blir introdusert som trend blir noen stor trend.

Gult sammen med rosa er en god kombinasjon. I samspill med gult blir rosa friskt.Gult sammen med rosa er en god kombinasjon. I samspill med gult blir rosa friskt.

Hvordan Kari og Ola tar imot rosa som en interiørfarge, vil bare tiden vise. Men at mange har forventninger til fargen, kommer tydelig til uttrykk i en flom av rosa produkter, som ulike leverandører frister med - og at mange eksperter framsnakker fargene.

Rosa er en farge som gjør seg best i samspill med andre farger, også blått er en god kombinasjon.Rosa er en farge som gjør seg best i samspill med andre farger, også blått er en god kombinasjon.

Kilde: IFI