Så enkelt maler du listene

Når det snør ute, kan vi male lister inne. Det er både smart og veldig lett å gjøre.

LYSTIG MED LIST: Lister er rammene som gjør rommet komplett. Nå er tiden inne for å ta malerjobben. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)LYSTIG MED LIST: Lister er rammene som gjør rommet komplett. Nå er tiden inne for å ta malerjobben. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Noen ting blir aldri gjort. Fordi vi ikke tar oss tid, vi har ikke lyst eller vi vet rett og slett ikke hvordan det skal gjøres. Kanskje har du noen tak- eller gulvlister som skulle vært malt?

Bruk vinteren

Benytt snøkaoset ute til å kose deg inne med pensler og maling! Det er fordi det er lurest å male inne om vinteren når treverket er på sitt tørreste. Maler du treverk inne om sommeren, kan du få krymping. Årsaken er at det er høyere luftfuktighet inne om sommeren enn om vinteren. Dette påvirker treverket ved at det kryper om vinteren og sveller ut igjen på sommeren. Da synes de umalte feltene neste vinter når treverket igjen krymper.

Forarbeidet:

ENKEL VASK: Alt som skal males må først vaskes. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)ENKEL VASK: Alt som skal males må først vaskes. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Vask: Hvis listene er malt fra før, og malingen ikke er veldig slitt, holder det å vaske. Bruk et egnet rengjøringsmiddel uten såpe. Også nytt treverk skal vaskes før det males.

Skrap: Hvis det er løs og gammel maling på listene, må den løse malingen skrapes vekk.

Slip og fjern støv: Puss listene med et fint sandpapir og tørk støvet bort med en tørr mikrofiberklut.

Sparkle: I spikerhull og over overgangene der du har fjernet løs maling bør det sparkles.

Masker: Masker rundt listene før du begynner å male. Bruk riktig maskeringstape som lar seg fjerne uten å skade underlaget om du skal maskere mot tapet.

Grunning: For best mulig sluttresultat bør sparkelen grunnes slik at du unngår glansskjolder.
Merk at umalte lister kan få fiberreisning etter grunning. Dette må slipes vekk. Alle synlige kvister må forsegles. Bruk kvistlagg eller kvist- og sperregrunning.


TAPE TIL JOBBEN: Når lister skal maskeres er det smart å bruke en tape som ikke ødelegger underlaget. Det er også lurt å legge malerfilt på gulvet. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)TAPE TIL JOBBEN: Når lister skal maskeres er det smart å bruke en tape som ikke ødelegger underlaget. Det er også lurt å legge malerfilt på gulvet. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Slik maler du:

PERFEKT PENSEL: Jordans ovale skråpensel er som skapt for listmaling. Den skrå busten gjør det enklere å komme til i hjørner. Den ovale formen gjør også at penselen tar opp mer maling. (Foto: Jordan)PERFEKT PENSEL: Jordans ovale skråpensel er som skapt for listmaling. Den skrå busten gjør det enklere å komme til i hjørner. Den ovale formen gjør også at penselen tar opp mer maling. (Foto: Jordan)

Start på rett sted: Sett an penselen minst en meter fra hjørnet og dra den innover. Penselen setter av mest maling der du legger an. Hvis du setter an inne i hjørnet, får du for mye maling der og det bli vanskelig å dra det ut igjen.

God penselteknikk: Hold langt ute på penselen når du maler detaljer og hjørner. Hvis ikke, kan skjelvinger på hånden bli overført til busten.

To strøk pluss grunning: En god regel er at du minst skal male to strøk pluss grunning på umalt listverk. Er listene malt fra før, holder det kanskje med ett strøk dersom fargen ikke skal endres. Fjern maskeringstapen før siste strøk har tørket.

Valg av maling: Når du skal male lister er det viktig å bruke en maling med god evne til å stå i mot fingerfett. Malingen bør også gi god kantdekk og ha robust slitestyrke. Både rene akrylmalinger, forsterkede akrylater og vanntynnet oljemaling vil kunne møte disse kravene. Slike malinger finnes også i glansgrader fra det helt matte til det helt blanke.

ROPER PÅ MALING: Malte lister er kronen på verket i et rom. (Foto Robert Walmann/ifi.no)ROPER PÅ MALING: Malte lister er kronen på verket i et rom. (Foto Robert Walmann/ifi.no)

Kilde: IFI

Finn nærmeste butikk

Norgeskart

Maletips

7 tips til å male som en proff

Maling kan enkelt og for en billig penge forvandle både trerene og tidligere malte kjøkkenfronter. Her er tipsene du trenger for å pusse opp på sparebluss – med proft resultat. Les mer

Kunsten å forstå glansgradene

De fleste ser forskjell på en helmatt og en helblank maling. Men mellom her ligger mange glansgrader. Her er en liten innføring som hjelper deg å forstå malingens glans. Les mer

Mer enn en jentefarge

Moden, rebelsk, frekk og sensuell, eller søt og romantisk? Rosa kan være så mangt og har potensial langt utover søte småpikerom. Les mer

Full rulle på veggen

Å male med rull handler om balanse. Les mer

Slik finner du rett maling

Det finnes et hav av ulike malingprodukter som alle er beregnet på ulike oppgaver. Les mer

Nye trendfarger for panel

Med panellakk fremheves panelets eget utseende, struktur, farge og mønster. Samtidig motvirkes naturlig gulning. Etter ett strøk eller to, får treverket en farge som er tilpasset dagens... Les mer

Maling starter alltid med rengjøring

En flate som skal males må være ren, tørr og fast. Det innebærer at alt malearbeid må starte med rengjøring – også når nytt treverk skal males. Les mer

Da 90-tallet forsvant fra gangen

Den romslige entréen står for sommerhusets velkomst, og den nye, lyse utgaven er helt klart å foretrekke fremfor den mørke, opprinnelige. Les mer

Mal deg et trendy soverom

Mal deg et tidsriktig hodegjerde, en grafisk fondvegg eller en gradert, halvmalt vegg. Les mer

Ta tak i taket

Når vi tenker oppussing tenker vi som regel vegger og gulv: maling, tapet, parkett, teppe eller belegg, farger, mønstre og design. Men om du løfter blikket litt. Hva med det innvendige taket - elle... Les mer