Si farvel til gulnet panel i påsken

Tradisjonen tro er vi nok mange som skal tilbringe påsken på hytta, med ski på bena og kakao i hånden. Hva med å ta et lite avbrekk og bruke litt tid på oppussingen som aldri blir noe av?

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no Foto: Chera Westman/ifi.no, Tyrilin

Tyrilin panelbeis

I påsken fylles fjellhytter over hele landet med skiglade nordmenn. Men ellers på året står det mange hytter tomme. Vi tilbringer ikke like mye tid her som hjemme. Derfor er det ekstra viktig å bruke tiden fornuftig når vi først er på hytta. Ta deg derfor et lite avbrekk fra brettspill og skigåing, og gå til angrep på det gulnede panelet.

Farvel til gulnet panel

Det er ikke få norske fjellhytter som lider samme skjebne: det gamle trepanelet har satt preg på hytta i flere tiår, men det gulner for hvert år som går. Bruk noen timer av påsken til å gi det nytt liv.
– Mange ønsker å bevare den synlige trestrukturen, men samtidig få veggene lysere eller i en annen farge, sier Thor-Ingar Røneid hos Scanox.

Tyrilin Panelbeis farge Vette
NATURLIG: Mange ønsker å beholde den synlige trestrukturen i panelet. – Da kan en panelbeis være et godt alternativ, sier Thor-Ingar Røneid hos Scanox

Naturlig innfarging

Han anbefaler at man lysner eller farger panelet med en panelbeis eller panellysner.
Tyrilin Panelbeis og Tyrilin Panellysner er gode løsninger for både ubehandlet og tidligere behandlet treverk. Hvis du er usikker på om panelet er behandlet tidligere, er det lurt å bruke noe du vet også egner seg på underlag som tidligere har vært lakkert, oljet eller beiset, sier Røneid.
Finn Robøle hos IBG anbefaler en lignende løsning med Panelhvit som basis, hvis du ønsker å lysne panelet.
– For de som derimot vil sette litt farge på treverket er PanelCover en god løsning. Den har en dekkende effekt, uten at den gjemmer bort treverket. Den kan brukes på ubehandlet og tidligere lakkert panel. Hvis panelet har vært lakkert, må det mattes med fint sandpapir før rengjøring og påføring, forklarer han.

Mye pigmenter

Hvilken løsning du velger å gå for avhenger av hvor mye av det originale panelet du ønsker å dekke. Ønsker du at minst mulig av det brungule skal skinne gjennom, kan det vært lurt å bruke en behandling med mye pigmenter.

Tyrilin tjærebeis farge Vidde

Ubehandlet treverk

På ubehandlet treverk kan du bruke Tyrilin Interiørvoks..
–Tyrilin Interiørvoks er en naturlig bivoks som etterbehandling over Tyrilin Interiørbeis gir dypere lød og fargespill. Kan også benyttes på ubehandlede vegger, tak og møbler. Voksen vil beskytte overflaten, forenkle rengjøring samt gi lyse tresorter som eik, ask, lønn, furu og gran en gylden, silkematt overflate.

Tips!

Hvis dere er flere som skal gå løs på det samme rommet, hold dere til hver deres oppgave. Gjerne samarbeid, men la samme person påføre på alle fire veggene. Nestemann kan gå over med en fordriver. Dette er fordi vi alle maler forskjellig, og dersom fire ulike personer påfører maling eller beis på hver sin vegg i samme rom, vil forskjellene synes godt.
– Bruk også samme type verktøy og samme påføringsmetode når dere først har begynt, råder Thor-Ingar Røneid, og legger til at det kan være lurt å gjøre et prøveoppstrøk på et lite synlig sted, for å sjekke hvordan fargen blir.

Finn nærmeste butikk

Norgeskart

Tyrilin Interiørbeis

Tyrilin Interiørbeis

Tyrilin Panellysner

Tyrilin Panellysner