Slik finner du rett maling

Det finnes et hav av ulike malingprodukter som alle er beregnet på ulike oppgaver.

Det er ikke sikkert at malingen vi bruker til kjøkkenskapene, er like godt egnet til veggene i stuen. Her er en guide til hvordan du finner riktig maling til det du har tenkt å gjøre.

For alle flater i hjemmet finnes malinger som kan brukes for å forskjønne eller gi bedre bruksegenskaper. Hva rommet brukes til, hvilken familiesituasjon du står oppe i og hvilket sluttresultat du ser for deg, påvirker også hva som er det beste valget. Her er fire punkter du bør tenke gjennom før du går til innkjøp av maling.

SKIMMER: Malinger med metallisk glans kan fremheve detaljer i interiøret, eller forhøye inntrykket av hele vegger.SKIMMER: Malinger med metallisk glans kan fremheve detaljer i interiøret, eller forhøye inntrykket av hele vegger.

1. Hvilket rom skal jeg male i?

VASKBART: På kjøkkenet står veggen i fare for å bli tilgriset med stenk fra oppvaskbenken og fettsprut og klisne fingre kan lett sette merker på de malte flatene. Her er det en fordel å velge en maling med utstrakt vaskbarhet.VASKBART: På kjøkkenet står veggen i fare for å bli tilgriset med stenk fra oppvaskbenken og fettsprut og klisne fingre kan lett sette merker på de malte flatene. Her er det en fordel å velge en maling med utstrakt vaskbarhet.

Veggene i gangen, i vaskerommet, på kjøkkenet og kanskje også på barnerommet, er ekstra utsatte for slitasje og smuss. Her må flatene være robuste og kunne tørkes av ved behov, uten at det oppstår skjolder.

Helmatte veggprodukter har ofte en ømfintlig overflate, og velger du å bruke slike produkter, må du belage deg på at det lett oppstår merker og det kan innebære raskere behov for å male om. På områder med moderat eller lav slitasje, slik som ved fjernsynsapparatet eller veggene på soverommet, kan helmatte malinger være godt egnet.

2. Hvilke flater skal behandles?

Flater du tar i med hendene; dører, møbler, kjøkkenskap og lister for eksempel, må takle berøring. Noen malinger løses opp av hudfett, andre får riper hvis du kommer borti den malte flaten.

I vindusposter, på bord og flater der du setter fra deg blomsterpotter og kaffekrus og annet, bør malingen være hard og ikke termoplastisk, slik at den ikke blir myk og klebrig hvis den blir varmet opp av solskinn eller varme gjenstander.

 FINGERFETT: Til flater du ofte tar i med hendene, slik som dører, lister og kjøkkenfronter, bør påføres malinger av god kvalitet som ikke brytes ned av fingerfett.FINGERFETT: Til flater du ofte tar i med hendene, slik som dører, lister og kjøkkenfronter, bør påføres malinger av god kvalitet som ikke brytes ned av fingerfett.

3. Hvordan ønsker jeg at sluttresultatet skal se ut?

FARGEEKTE: Med helmatt veggmaling kommer veggfargen skikkelig til sin rett. Inntrykket blir rolig og eksklusivt.FARGEEKTE: Med helmatt veggmaling kommer veggfargen skikkelig til sin rett. Inntrykket blir rolig og eksklusivt.

Malingens glans har stor betydning for hvordan flaten ser ut ferdig malt. En matt flate gir et eksklusivt og rolig inntrykk, og fargen du velger kommer frem på en utsøkt måte. En blankere flate blir mer livlig, den reflekterer og sprer lys, og kan gjengi farger i omgivelsene. Lyse farger er mer kameleoner enn mørke, og vil i større grad bli påvirket av farger fra møbler og gjenstander i nærheten.

Også belysningen spiller stor rolle. Hvilket lys du har, hvor det kommer fra og hvilken farge det har, bidrar til hvordan flatene ser ut.

I tak foretrekker mange matte malinger, men et flott paneltak kan godt kle en blankere maling.

Malingens påføringsegenskaper vil også kunne sette sitt preg på overflaten. Noen malinger flyter bedre ut enn andre og etterlater lite penselstriper, mens verktøymerker er mer synlige i andre malinger. På skapdørene på kjøkkenet kan penselstriper være vakkert, men du ønsker kanskje ikke penselstriper i det malte gulvet. Tyntflytende malinger kan i sin tur lettere gi sig og rennemerker på vertikale flater.

4. Ønsker jeg ekstra effekter?

EFFEKTFULLT: En vegg kan være så mye mer enn bare en malt flate. Lag en oppslagstavle eller et stort felt for tegning med kritt. Tavlemaling kan brekkes i mange farger! EFFEKTFULLT: En vegg kan være så mye mer enn bare en malt flate. Lag en oppslagstavle eller et stort felt for tegning med kritt. Tavlemaling kan brekkes i mange farger!

Tavlemaling: Det finnes ekstremt matt og slitesterk maling som fungerer som krittavler, og som kan brekkes i hvilken farge du ønsker. På tilsvarende måte finnes svært blanke og poretette malinger som kan fungere som et whiteboard.

Ekstra vaskbar: Steder du vet vil bli skitne, bør males med ekstra vaskbare malinger, eller forsegles for å få en mer robust overflate.

Metallskimmer: Detaljer, enkelte flater og gjenstander kan fremheves med maling med metallisk skimmer. Slike malinger finnes i en rekke farger, samt i metallfarger som kobber, sølv og gull blant annet.

Våtrom: Til vegger i baderom og vaskerom bør man bruke spesialprodukter som er beregnet for våtrom. Disse inngår i egne malingsystemer, der alt fra underlag til sparkel og selve malingen henger sammen.

Transparent: Beiser og hardvoksoljer gir et transparent resultat, der underlaget skinner gjennom, mens dekkende behandlinger skjuler treverkets egenfarge, men lar strukturen stå igjen som i relieff.

GULVMALING: De fleste gulvmaterialer kan males. Og gulvmalingen brukes med fordel også til trapper og andre steder der god utflyt og høy slitestyrke er ønsket. GULVMALING: De fleste gulvmaterialer kan males. Og gulvmalingen brukes med fordel også til trapper og andre steder der god utflyt og høy slitestyrke er ønsket.

Når du har funnet ut hvilke krav rommet og flaten stiller til malingen, hvordan du vil at sluttresultatet skal bli og om du ønsker noen ekstra effekter, har du et godt utgangspunkt når du skal kjøpe inn maling.

Kilde: IFI

Finn nærmeste butikk

Norgeskart

Flere maletips

7 tips til å male som en proff

Maling kan enkelt og for en billig penge forvandle både trerene og tidligere malte kjøkkenfronter. Her er tipsene du trenger for å pusse opp på sparebluss – med proft resultat. Les mer

Kunsten å forstå glansgradene

De fleste ser forskjell på en helmatt og en helblank maling. Men mellom her ligger mange glansgrader. Her er en liten innføring som hjelper deg å forstå malingens glans. Les mer

Mer enn en jentefarge

Moden, rebelsk, frekk og sensuell, eller søt og romantisk? Rosa kan være så mangt og har potensial langt utover søte småpikerom. Les mer

Full rulle på veggen

Å male med rull handler om balanse. Les mer

Slik finner du rett maling

Det finnes et hav av ulike malingprodukter som alle er beregnet på ulike oppgaver. Les mer

Nye trendfarger for panel

Med panellakk fremheves panelets eget utseende, struktur, farge og mønster. Samtidig motvirkes naturlig gulning. Etter ett strøk eller to, får treverket en farge som er tilpasset dagens... Les mer

Maling starter alltid med rengjøring

En flate som skal males må være ren, tørr og fast. Det innebærer at alt malearbeid må starte med rengjøring – også når nytt treverk skal males. Les mer

Da 90-tallet forsvant fra gangen

Den romslige entréen står for sommerhusets velkomst, og den nye, lyse utgaven er helt klart å foretrekke fremfor den mørke, opprinnelige. Les mer

Mal deg et trendy soverom

Mal deg et tidsriktig hodegjerde, en grafisk fondvegg eller en gradert, halvmalt vegg. Les mer

Ta tak i taket

Når vi tenker oppussing tenker vi som regel vegger og gulv: maling, tapet, parkett, teppe eller belegg, farger, mønstre og design. Men om du løfter blikket litt. Hva med det innvendige taket - elle... Les mer