Derfor bør du velge en kvalitetspensel

Det bugner av pensler av ulike kvaliteter i butikkene, og det kan være lett å la seg friste av lave priser. Men forskjellen på en god og dårlig pensel er stor, og grunnene for å velge en kvalitetspensel er mange.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no Foto: Chera Westman/ifi.no, Jordan

Billige pensler eller kvalitetspensler?

Bruk av billigpensler istedenfor kvalitetsverkøy innebærer at jobben tar dobbelt så lang tid å utføre. Hårene, eller bustens kvalitet og sammensetning, avgjør hva penselen kan og bør brukes til. Det er en avansert vitenskap.  

 

God og dårlig kvalitet - de viktigste forskjellene:

 • Kvalitetspensler mister bare unntaktsvis busten, mens pensler av dårligere kvalitet mister mye hår ved bruk.
 • God kvalitet på busten sikrer et godt malingsopptak, og du trenger ikke å dyppe penselen like ofte.
 • En god pensel lager usynlige penselstriper, mens de blir fremtredende med billigpenselen.
 • En kvalitetspensel legger fra seg malingen i et jevnt og pent sjikt på underlaget.
 • Det finnes billige pensler med godt malingsopptak også, men ofte blir malingen inne i busten, og spres ikke jevnt ut over flaten.

 

GOD, BEDRE, BEST

God-bedre-best Foto Chera Westman, IFI
Du kan male mye lenger på ett dypp med de beste penslene. Strøket blir jevnere, du får bedre dekk og kantene blir ikke rufsete. Det er store forskjeller.

– Hvis du bruker en god kvalitetspensel, vil du bli overrasket over hvor flink du er til å male, sier Jostein Brekka hos Jordan. Han vet hvor stor forskjell det er på å male med en god og dårlig pensel.
– De flinkeste profesjonelle malerne vil kanskje klare å få et greit resultat med de enkleste og billigste penslene. Men de aller fleste andre vil slite med å få det bra, forteller han.

Store forskjeller

Med godt verktøy gjør du jobben mye enklere for deg selv.

– Pensler av høy kvalitet er enklest å bruke. De tar opp passe med maling, og fordeler og legger igjen akkurat nok, så du får det beste resultatet på kortest mulig tid. Du vil få jevnere og finere dekk, og mye flottere finish, enn du vil klare med de billigste variantene, forklarer Jostein Brekka.

En dårlig pensel tømmer ut malingen for fort når du setter ned penselen, så du får veldig mye maling på starten og veldig lite på slutten. En god pensel fordeler malingen jevnt utover. Ifølge Brekka er det ikke tvil om at du vil merke forskjell hvis du prøver.
– Bare prøv for moro skyld! Mal noen strøk på underlaget med en dårlig pensel, før du prøver med en av ypperste kvalitet. Du vil uten tvil bli overbevist, fastslår han.

Sparer mye tid

Invester i en god pensel, selv om den kanskje koster litt mer. Det er ikke snakk om mye, og det er uten tvil verdt det. Da bruker du mye mindre tid på å male. Du trenger ikke å dyppe den like mange ganger, busten spriker ikke, og du får generelt et mye bedre resultat.

Tenker på alt - Jordan
Det ligger mye arbeid og tanke bak en skikkelig god pensel

Tanken bak

Det ligger mye jobb bak en pensel av god kvalitet. Det er mye som skal stemme. Penselen har mange viktige oppgaver, og det krever mye arbeid og mange runder med testing for å finne den perfekte konstruksjonen.

Hvilken pensel bør man velge? 

Velg fasong etter smak og behag:

Oval malepensel

 • Ovale pensler
  har stort malingsopptak, samtidig som de kan male både bredt og smalt.
 • En flat pensel
  gir en jevn overflate, samtidig som den blir meget smalere når man setter den på høykant.
 • Skråskjært pensel
  kommer til i kriker og kroker.
 • Elementpensler - med knekk i håndtaket
  egner seg til maling inntil lister under taket.
 • En rund pensel med spisset bust
  er spesielt godt egnet til detaljarbeid, og kan brukes på steder hvor det er vanskelig å kommet til

 

Kilde: ifi

Finn nærmeste butikk

Norgeskart

Bygger'n Tips!

Fuktig penselpakke

Vanntynnende malinger tørker raskt, også på maleverktøy. Derfor kan det være lurt å ha en fuktig fille med seg ved maling innendørs, eller en plastpose å legge penselen i.

Malepensler