Når kan utendørsarbeidet starte?

Lurer du på når du kan ta ut hageslangen og vaske terrasse og fasade? Eller når du kan male huset? Her er ekspertenes råd.

Alle anbefaler å starte med rengjøring. En generell anbefaling ved rengjøring utendørs er å vente til det er 5 grader eller mer gjennom døgnet. Det bør ikke være nattefrost.

Du skal ikke tilføre vann når det fortsatt er frost. Men så lenge man er ute av frostperioden, er det ikke noe som tilsier at rengjøring ikke kan påbegynnes. Når det er sagt er det en stor fordel å vente til det er litt varmere i lufta.

Malermester Morten Fehn hos Jordan anbefaler å vente til temperaturen ligger på 10 grader gjennom døgnet.
– Da virker rengjøringskjemikaliene best, og treverket får tørke godt etterpå, forklarer han.

RETT KJEMI: For at kjemien skal virke ordentlig når du vasker, bør du vente til temperaturen er litt høyere. Bruk gjerne en regnværsdag, da får du ekstra hjelp med vaskingen.RETT KJEMI: For at kjemien skal virke ordentlig når du vasker, bør du vente til temperaturen er litt høyere. Bruk gjerne en regnværsdag, da får du ekstra hjelp med vaskingen.

 Når du skal male huset

Malearbeid bør du ideelt sett vente litt med. Fukt og temperatur bør være stabilt gjennom hele døgnet og også etter at jobben er gjort. Treverket må være tilstrekkelig tørt. Ideelt malevær er mellom 15-20 grader og overskyet. Det bør ikke være nattefrost eller høy fukt om natten, da det kan føre til duggskjolder. Ulike overflatebehandlinger har ulike temperaturanbefalinger, og det er disse du bør forholde deg til. Les anvisningen nøye!

Ha is i magen 

DUGGMATNING: Hvis en nymalt flate utsettes for fukt, vil overflaten kunne få matte skjolder, såkalt duggmatning. Derfor bør du helst vente litt med å male.
DUGGMATNING: Hvis en nymalt flate utsettes for fukt, vil overflaten kunne få matte skjolder, såkalt duggmatning. Derfor bør du helst vente litt med å male.

Setter du i gang med malearbeidet allerede nå, kan du møte noen utfordringer. Blant annet står ikke sola på veggen lenge. Da vil uttørkingen ta vesentlig lenger tid. I tillegg er det veldig høy luftfuktighet, og da kan du få utfordringer med duggmatning,.
Ekspertenes råd er derfor enkelt: Har du muligheten til å vente, så gjør det.
Men har du for eksempel kjøpt deg hus med ferdiggrunna kledning eller ubehandlede områder, bør du gjøre en form for behandling så raskt som mulig. Treverk skal ikke stå ubehandlet. Henvend deg til en butikk og få god veiledning, slik at du velger produkter som tåler lavere temperaturer. Mulighetene er der, men da er det avgjørende at du velger riktig behandling.

Geografien teller

Hvor du bor har selvsagt en god del å si for når du kan, og bør, starte. I områder med en overvekt av regnværsdager om sommeren, velger mange å starte tidlig. Det vet Ben Sørensen hos Fargerike Uniton på Karmøy.
– De siste årene har april vært en fin måned å ta utendørsarbeidet på her. Det er fordi det rett og slett har vært den tørreste måneden. De siste årene har det vært dårlige, regnfulle somre, og da kan det være lurt å starte tidlig. Selvsagt er det noen begrensninger når det kommer til temperatur, det skal ikke være for kaldt, men det har tradisjonelt vært helt greie temperaturer i april, sier han.
Allikevel er det alltid viktig å ta hensyn til produsentenes anvisninger, for både rengjøringsmidler og overflatebehandlinger har som regel en anbefalt temperatur. Til syvende og sist er det dette du må la bestemme.

UTÅLMODIG: Kribler det i magen etter å få startet på utendørsarbeidet? Det er noen ting du bør ta hensyn til før du starter.UTÅLMODIG: Kribler det i magen etter å få startet på utendørsarbeidet? Det er noen ting du bør ta hensyn til før du starter.

Kilde: IFI

Finn nærmeste butikk

Norgeskart

Flere tips

Barnas sommerhage

Barnas sommerhage innbyr til lek og moro. Barna får utfolde seg med spennende hus og lekeapparater der sikkerheten er i varetatt. En fantastisk måte å oppfylle barnas sommerdrømmer! Les mer

Tid for hagearbeid

Hvis du er glad i hagearbeid, vil du ha de beste redskapene til enhver hageoppgave. Enten du luker, kløyver, feier eller beskjærer, så gjør Fiskars og Bosch sine redskaper oppgavene enklere og mer... Les mer

Savner du litt mer plass?

En bod, et anneks eller et lysthus i hagen kan være løsningen på mye. En bod kan gi plass til lagring av gressklipperen, hageredskapene, hagemøblene, ved for vinteren og ikke minst alle sykler og... Les mer

Sett farge på utelivet

Grip fatt i pensel, rull og malingsbokser, for nå er det tid for å sette farge på utemiljøet! Bord, benker, hagestoler, koster og trillebår som males i spreke farger gir unektelig vårstemning i hagen. Les mer

Heiser flagget til fest

På 17. mai er det flagget som er festens midtpunkt, og flaggstangen bærer det stolt i hagen. Derfor bør du sjekke om flaggstangen trenger en liten oppfriskning før feiringen går i gang. Tekst: Mari... Les mer

Terrassekalkulator

Med Bygger’ns terrassekalkulator får du en pekepinn på hva det vil koste deg å bygge en platting, markterrasse eller terrasse. Les mer

Hva bør du tenke på når du skal velge materiale til ditt terrassegulv?

I skandinaviske boliger flyter inne og ute stadig mer over i hverandre. Vi vil være ute når vi er inne, og inne når vi er ute. I hvert fall målt i opplevelse. Vi gjør nemlig alt vi kan for å forlen... Les mer