Vi tar brannvern på alvor

Lørdag avsluttes den nasjonale brannvernuka med åpen dag på brannstasjoner over hele landet.

Det er ikke tilfeldig at Brannvernuka arrangeres om høsten: Da går vi inn i den årstiden der antall boligbranner vanligvis øker kraftig. Folk trenger en påminnelse om brannsikkerhet før vi skrur på varme og belysning, tenner levende lys og fyrer i ovnen.

Bygger’n støtter kampanjen

Vi i Bygger’n-kjeden tar brannvern på alvor og oppfordrer alle andre til å delta på og støtte opp om tiltak som kan bedre sikkerheten i alle private og offentlige rom.Både i nettbutikken og i våre fysiske butikker finner du et utvalg av livreddende brannvernutstyr og tilbehør til dem.

Brannvernuka gjennomføres i uke 38 og er en kampanje som arrangeres av Norsk brannvernforening, If Skadeforsikring, DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap), samt brannvesen og lokale el-tilsyn over hele landet. Brannvernuka stiller seg bak «Alt vi kan mot brann», en bred nasjonal satsing på brannforebyggende arbeid fram mot 2020.

Nasjonal brannøvelse

Helt siden 2002 har små og store brannvernere blitt invitert til åpen dag på brannstasjoner landet rundt. I september 2016 deltok over 250.000 barn og voksne på besøk på over 350 åpne brannstasjoner fra Mandal i sør til Longyearbyen i nord. Fra og med 2009 ble kampanjen utvidet til også å omfatte bedrifter, institusjoner, skoler, barnehager og andre virksomheter.

For å gjøre det til en brannvernuke i ordets rette forstand, inviteres tusenvis av virksomheter til å avholde brannøvelse i løpet av september. Også familier og privatpersoner kan delta i det vi kaller "Nasjonal brannøvelse".

Øvelse gjør mester

Hvis det skulle begynne å brenne, gjelder det å gjøre de riktige tingene raskt og i riktig rekkefølge. All erfaring viser at det nytter å øve. Mange liv og store verdier har blitt reddet fra brann fordi de involverte var drillet på hvordan de skulle opptre. Med Brannvernuka håper man å inspirere til økt hyppighet av og bedre kvalitet på brannøvelser på arbeidsplasser, i barnehager, skoler, institusjoner og ute i de tusen hjem.

Her finner du et godt utvalg brannvernprodukter

LES OGSÅ: Nattevasken kan være livsfarlig

 

Nyttige brannverntips:

Sjekk pulverapparatet

– Én gang i året bør du vende slukkeren opp ned og legge øret inntil. Lytt etter lyden av pulver som sildrer nedover. Dette er en fin kontroll, som samtidig motvirker at pulveret forsteiner seg. I tillegg bør du sjekke at pilen står på grønt og at plomberingen er intakt, sier branninstruktør Audun Olsen-Skaldehaug i Oslo brann- og redningsetat.

Brannslukkerens viktigste oppgave er å skape en rømningsvei ved å slå ned flammene. Derfor sier lovverket at det skal være minst én brannslukker i hver boenhet – helst plassert nær soverommene.
Brannslukkerens viktigste oppgave er å skape en rømningsvei ved å slå ned flammene. Derfor sier lovverket at det skal være minst én brannslukker i hver boenhet – helst plassert nær soverommene.

Røykvarslere må skiftes

Røykvarslere varer ikke evig, og bør byttes ut etter ti år. Produksjonsdatoen, og gjerne også holdbarhetsdatoen, står på baksiden av røykvarsleren. I følge lovverket skal det være en røykvarsler i hver etasje som skal dekke kjøkken, stue og sone utenfor soverom og teknisk rom.

– For å sikre at røykvarsleren fungerer optimalt, bør den støvsuges av og til. Det forhindrer at støv og skitt setter seg i den, sier Olsen-Skaldehaug.


For å sikre at røykvarsleren fungerer optimalt, bør den støvsuges av og til. Det forhindrer at støv og skitt setter seg i den

Slukkeskum må også byttes

Sprayflasker med slukkeskum er blitt vanlige, og kan slukke små branner for eksempel på kjøkkenet. Disse har normalt en holdbarhet på fem år. Deretter bør de skrotes.

–” Best før”-datoen står som regel på undersiden av sprayflasken. Slukkeskum er et godt supplement for å øke brannsikkerheten, men erstatter ikke pulverapparatet, sier Olsen-Skaldehaug.


Slukkeskum er et godt supplement for å øke brannsikkerheten, men erstatter ikke pulverapparatet

Test brannslangen

Hver tredje husstand har fortsatt brannslange. Selv om de fleste velger slukkeapparater, sidestiller lovverket brannslange med slukkeapparater.

– Det er viktig å teste brannslangen årlig, for å se at den virker. Slangen skal være fast og rund, ikke flatpakket. Da er den vanskeligere å få vann gjennom, sier Jan Olav Nilssen.

Brannslanger i næringsbygg skal kontrolleres årlig av en kompetent person. I tillegg skal brukerne utføre en visuell kontroll fire ganger i året.

Kilde: Brannvernuka


Finn nærmeste butikk

Norgeskart

BRANNSLUKKER PULVER 6KG

 BRANNSLUKKER PULVER 6KG

Pulverslukkere gir en ekstra trygghet og har en effektiv slukkeeffekt på de fleste typer branntilløp.Kjøp den i vår nettbutikk

Brannteppe

Brannteppe

Brannteppe egner seg spesielt godt til å kaste over brennende gryter, gjenstander o.l. eller personer som har brann i klærne

RØYKVARSLER 10ÅRS BATTERI

RØYKVARSLER 10ÅRS BATTERI

BRANNSTIGE UTFELLBAR 3,9M

BRANNSTIGE UTFELLBAR 3,9M