Gjør deg klar til fyringssesongen

Temperaturen kryper nedover på gradestokken, og for mange betyr det fyring i peisen. Men før du legger inn de første vedkubbene, er en real rengjøring på sin plass.

 SOT: Hvis peisen din ser sånn ut, er det på tide med en rengjøring. (Foto: Harald Sola Berentsen/ifi.no)SOT: Hvis peisen din ser sånn ut, er det på tide med en rengjøring. (Foto: Harald Sola Berentsen/ifi.no)

Nedsotede ovn- og peisdører er ikke et særlig vakkert syn, og det ødelegger litt for peiskosen når flammene stenges inne bak sort glass.

– Hvis sot og fastbrent smuss fra fjoråret setter en demper på stemningen, er det på tide å finne fram rengjøringsmidlene. Det er både tryggere og hyggeligere å gå inn i den nye fyringssesongen med en ren peis, sier Inger Løvaas hos Krefting.

Rene ruter

Det er nok mange ovner og peiser med glassdører som bærer spor etter fyring sist vinter, med sot og smuss som har festet seg. Heldigvis er det relativt enkelt å fjerne.

– Bruk et spesialmiddel som er utviklet spesielt for å ta bort sot og smuss fra glassvinduer på peiser og ovner. Det funker mest effektivt, og du får tak i det i hos fargehandleren, tipser Løvaas.

Også Lars Gomnes hos Alfort oppfordrer til å starte sesongen med ren peis.

– Det er ingenting som ødelegger peiskosen mer enn skikkelig nedsotede glassdører, der du så vidt kan skimte flammene. Så gjør den lille ekstra jobben med å rengjøre glasset, så får du mye igjen for det. Spesialmidler som er utviklet for nettopp dette bruket er enkle og raske å bruke, og det er ikke store jobben som skal til, sier Gomnes.

VINTERKOS: Med fyr på peisen, teppe på gulvet og pledd i sofaen, er det bare å ønske vinteren velkommen. VINTERKOS: Med fyr på peisen, teppe på gulvet og pledd i sofaen, er det bare å ønske vinteren velkommen.

Unngå pipebrann

RENE RUTER: Det er mye mer koselig å sitte foran peisen når glassdøren ikke er nedsotet og stygg. (Foto: Espen Grønli/ifi.no)RENE RUTER: Det er mye mer koselig å sitte foran peisen når glassdøren ikke er nedsotet og stygg. (Foto: Espen Grønli/ifi.no)

Det er ikke bare for stemningens skyld at peisen bør få litt ekstra omsorg før kulda kommer for fullt. Tar du deg også tid til å rense pipen, gjør du nemlig ditt for å forhindre pipebrann.

Trenger du ny ovn? Handle her i vår nettbutikk


– Ved å holde røykrør og piper rene gjennom fyringssesongen, forhindrer du oppbygging av belegg, som kan føre til pipebrann. En sotfjerner er enkel å bruke, det er en pose som legges på «bålet» når det er god fyr, og den virker ved at det utvikles en nøytraliserende gass som angriper sot- og tjæreforbindeler, forklarer Løvaas.

Kilde: IFI

Finn nærmeste butikk

Norgeskart

Trenger du ny ovn?

Vedovner i nettbutikken

Vi har et godt utvalg vedovner i nettbutikken og alle våre fysiske butikker

Flere varme tips

Fyrer du på en miljøvennlig og effektiv måte?

En god ovn, riktig installasjon og kvalitet på veden er de viktigste faktorene for effektiv og miljøvennlig vedfyring. Les mer

Valg av ildsted

Et ildsted skal ofte dekke flere behov: Det skal være et koselig samlingspunkt en del av interiøret en oppvarmingskilde Se på hvor stort ildsted du har behov for: hvor stort er rommet? hvor stort... Les mer

Panelovn kan males

Har du irritert deg over en skjemmende panelovn på veggen? Kanskje har du pusset opp hele rommet, og det gjenstår bare en gammel panelovn? Da kan du enten kjøpe deg en ny, eller male opp den gamle. Les mer

Innryking av vedovn

Får du røyk inn i stua når du tenner i vedovnen? Her finner du kanskje løsningen. Les mer

Fyringstips

Vedfyring gir god varme og mye kos. Her kan du lese om hva som påvirker at veden brenner og hvor god varme man får. Les mer