Slik tenner du opp i peisen

Å få fyr i peisen kan av og til være vanskelig. De som har vært på hyttetur med andre vet at finnes mange måter å få fyr på peisen. Her får du imidlertid en sikker fremgangsmåte som gjør opptenningen enkel. I tillegg er metoden miljøvennlig.

Ekspertene snakker gjerne om top down - og bottom up -opptenning. Enten starter man opptenningen fra toppen av bålet eller fra bunnen. Vi foretrekker top down . Det gir mindre sot og aske, sikrer bedre lufttilførsel og gjør at første illegg av ved varer lengre.

Uansett, skal du få bålet til å tenne på første forsøk trenger du:

  • Et par større vedkubber 
  • 8-12 mindre pinner til opptenningsved
  • Noen få opptenningsbriketter
  • Fyrstikker

Steg 1

Luft og vedkubber
Sørg for at alle luftventilene i peisen er åpne. Legg deretter inn vedkubbene i bunnen av peisen. Det er viktig at veden er både kløyvd og tørr. Vedkubbene kan gjerne være en knyttneve tykke eller mer.

Steg 2

Opptenningsved
Legg så et lag med opptenningsved oppå vedkubbene, gjerne 2-3 lag. Husk at luft er viktig – en avstand på ca 1 cm mellom hver pinne er fint. Opptenningsveden må ikke være for grov, små kubber/fliser som er 2-4 cm tykke er perfekt.

Steg 3

Opptenningsbriketter
På toppen av laget med opptenningsved legger du et par opptenningsbriketter. Eventuelt kan du bruke avispapir. Men vit at avispapir lager unødvendig mye aske og bidrar til mer sot.

Steg 4

Tenn på!
Siste steg er enkelt, tenn på og lukk døren! Enkelte skorsteiner bruker mer tid på å skape en god trekk enn andre. Dersom trekket er dårlig kan det være en idé å ha døren litt på gløtt til peisen har blitt ordentlig varm. Og er huset eller hytta veldig godt isolert kan det også være en idé å åpne et vindu. Det samme gjelder om kjøkkenvifta står på.

 

Ettersom veden gradvis antenner vil mengden røykgasser fra veden også øke. Nye ovner er såkalte rentbrennende ovner, hvilket betyr at brennkammeret er utformet slik at røykgasser og sotpartikler brenner opp før det kommer ut i pipeløpet og reduserer forurensende utslipp. Denne prosessen kommer i gang når peisen blir varm.

Og når skorsteinen blir varm vil du oppdage at lufttrekket øker. Det kan derfor være greit å redusere lufttilførelsen når det brenner friskt.

Om du følger anvisningen over, og tenner opp med et par store vedkubber vil det første ilegget vare en times tid. Når dette er brent til glør kan du åpne døren forsiktig og legge på mer ved. Et godt tips er å ha døren på gløtt et par sekunder før du åpner den helt. Da sørger trekket i pipa for at røykgasser fjernes fra brennkammeret og du unngår å få røyk ut i rommet.

Finn nærmeste butikk

Norgeskart